Έβαλε τη φωτογραφία του, μαζί με αυτήν της νέας του συζύγου σε γιγαντοαφίσες στο παγκοσμίου φήμης συγκρότημα 432 της Park Avenue, που συμβαίνει να είναι το υψηλότερο κτίριο κατοικιών του δυτικού ημισφαιρίου και …κατά σύμπτωση δικό του!
Διακήρυξε έτσι σε όλο το Μανχάταν, όλη την Νέα Υόρκη και ακόμα παραπέρα την αγάπη του για την νέα του σύντροφο.
Κι έκανε τη γαμήλια δεξίωση στο διαμέρισμα του 78ου ορόφου που είχε απορρίψει η πρώην σύζυγός του, αλλά πλέον για την περίσταση είχε μετατραπεί ολόκληρο σε αίθουσα χορού!
Δεν θα έπρεπε να απορεί κατόπιν αυτών, ότι εκείνη δεν θα παρέδιδε εύκολα τα όπλα και κυρίως την συλλογή έργων τέχνης, αξίας μεγαλύτερης των 600 εκατομμυρίων δολαρίων, που είχαν αποκτήσει μαζί κατά τη διάρκεια της 50χρονης κοινής ζωής τους.
Η Συλλογή Χάρι και Λίντας Μακλόουι βγαίνει ως εκ τούτου σε δημοπρασία, μετά από απόφαση του δικαστηρίου, και 65 έργα της _από τα 165 συνολικά_ , που αντιπροσωπεύουν μερικές από τα σημαντικότερες δημιουργίες της δυτικής τέχνης των τελευταίων 80 χρόνων, ρίχνεται στην αγορά.
Ο 84χρονος σήμερα Χάρι Μακλόουι, δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των ακινήτων προτίμησε εν τέλει την αγάπη, την οποία βρήκε στην ηλικίας 62 ετών Γαλλίδα Πατρίτσια Λαντό, από την τέχνη. Όσον κι αν αυτή η δεύτερη αποτελούσε τη μερίδα του λέοντος στις επενδύσεις του πρώην ζευγαριού, σύμφωνα με το δικαστήριο.
Μάχη όμως δόθηκε και μεταξύ των δύο μεγάλων οίκων δημοπρασιών Sotheby’s και and Christie’s για την ανάληψη πώλησης της συλλογής, με νικητή τελικά τον πρώτο. Η πλάστιγγα μάλιστα έγειρε προς τον Sotheby’s, όπως λένε πληροφορημένες πηγές, λόγω της εγγύησης, ότι οι Μακλόουιν θα πληρωθούν ανεξαρτήτως αν τα έργα πωληθούν ή όχι!
Τα έργα
Γεγονός είναι, ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη δημοπρασία που γίνεται διεθνώς μετά την πανδημία και όπως ανακοινώνει ο Sotheby’s τα έργα θα πωληθούν σε δύο παρτίδες, η πρώτη στις 15 Νοεμβρίου και η δεύτερη τον επόμενο Μάιο ώστε να δοθεί περιθώριο στην αγορά να απορροφήσει τόσα πολλά έργα μεγάλων καλλιτεχνών.
Ανάμεσά τους στην πρώτη δημοπρασία, Πικάσο, Τζιακομέτι, Ρόθκο, Άντυ Γουόρχολ, Τουόμπλι.
Ήδη μάλιστα μερικά από αυτά παρουσιάζονται στον Sotheby’s της Νέας Υόρκης, ενόψει της παγκόσμιας περιοδείας μάρκετινγκ, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε Ταϊπέι, Χονγκ Κονγκ, Λονδίνο, Παρίσι και Λος Άντζελες.
«Η συλλογή Μακλόουι είναι μια δική της κατηγορία ως η μεγαλύτερη συλλογή μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης που έχει έρθει ποτέ στην αγορά», δηλώνει άλλωστε ο Τσάρλι Στιούαρτ διευθύνων σύμβουλος του οίκου Sotheby’s.
Και η αλήθεια είναι, ότι αυτό καθυστέρησε πολύ να συμβεί, δεδομένου ότι οι συλλέκτες και πρώην σύζυγοι δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε τίποτε κατά τη διάρκεια του διαζυγίου τους. Ο δικαστής είχε χωρίσει την περιουσία του Χάρι και της Λίντα, που εκτιμάται στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια σχεδόν στη μέση, αλλά υπήρχαν δύο αγκάθια:
Η περίφημη συλλογή και ένα αρχοντικό στα Χάμπτονς. Ειδικά η Λίντα Μακλόουι αρνιόταν σθεναρά να πουλήσει τη συλλογή, ασκώντας μάλιστα έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου. Η διαδικασία έτσι της οριστικής διευθέτησης της περιουσίας κράτησε μερικά χρόνια και στο μεταξύ ο ανυπόμονος Χάρι Μακλόουι είχε ξαναπαντρευτεί.
Η εκδίκηση
Το γαμήλιο δώρο του στη νύφη ήταν η μεγάλη «διακήρυξη αγάπης», τα δύο πορτρέτα τους δηλαδή, διαστάσεων 13 χ 7,5 μέτρα, που αναρτήθηκαν στο κτίριο.
Και το γεγονός είναι βέβαιο ότι πυροδότησε νέα επική διαμάχη με την πρώην σύζυγο. Εκδίκηση και αντεκδίκηση και από τις δύο πλευρές ακολούθησαν.
Ειδικά μάλιστα η ιδιοκτησία στην Παρκ Άβενιου που η Λίντα Μακλόουι ήθελε να την κρατήσει για τον εαυτό της χρησιμοποιήθηκε από τον πρώην σύζυγό της εναντίον της. Γιατί ήταν εκεί όπου αναρτήθηκαν τα γιγάντια πορτρέτα, με τον Τύπο να γράφει, ότι επρόκειτο για μία από τις πιο εντυπωσιακές και μεγαλειώδεις πράξεις μικροπρέπειας στην πρόσφατη ιστορία των διαζυγίων.
Απτόητος ωστόσο Χάρι Μακλόουι έλεγε στους New York Times χαρακτηριστικά: «Η γυναίκα μου φαίνεται υπέροχη και μου αρέσει η φωτογραφία μου». Δικαιολογώντας την πράξη του ως εξής:
«Δεδομένου ότι δεν παντρευόμουν καλοκαίρι στα Χάμπτονς και δεν θα μπορούσα να νοικιάσω ένα αεροπλάνο με πανό για να ανεβοκατεβαίνω στην ακτή, σκέφτηκα: Είμαι ιδιοκτήτης ενός κτιρίου. Γιατί δεν κρεμάω ένα πανό από το δικό μου κτίριο;». Κατόπιν αυτών και άλλων πολλών βέβαια το διαζύγιό τους χαρακτηρίστηκε ως το πιο τρελό όλων των εποχών.
Όσο για τη συλλογή, ως ορόσημο στην αγορά της τέχνης και ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία του Sotheby’s τα τελευταία 277 χρόνια, χαρακτηρίζει τη δημοπράτησή της ο οίκος.
Μεταξύ των πιο ακριβών έργων είναι το γλυπτό του Τζιακομέτι «Η μύτη», που μπορεί να φθάσει από 60 ως 80 εκατομμύρια δολάρια. Στο ίδιο ύψος και το «Νο 7» του Ρόθκο, καμβάς με οριζόντιες ρίγες ροζ, κίτρινου και πορτοκαλί.
Μεταξύ 40 και 60 εκατομμυρίων εκτιμάται το έργο του Σάι Τουόμπλι που απεικονίζει παιώνιες ενώ την ίδια εκτίμηση έχει και η «Marilyn (9 Times)» του Άντυ Γουόρχολ. Ακόμη υπάρχει ένα γλυπτό του Πικάσο αφιερωμένο στον φίλο του ποιητή Γκιγιόμ Απολινέρ (εκτιμάται από 15 ως 20 εκατομμύρια), όπως και μία θαλασσογραφία του Γκέρχαρντ Ρίχτερ (από 25 ως 35 εκατομμύρια).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε ρυθμούς καρναβαλιού η Πάτρα – Απόψε η τελετή έναρξης
- Ένας 35χρονος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ από τον Πύργο με τραύμα στον τράχηλο από επίθεση
- Παύλος Μαρινάκης: Η Ελλάδα υποδέχεται τη δεύτερη θητεία Τραμπ με την εντελώς αντίθετη εικόνα σε σχέση με αυτή που είχε την πρώτη θητεία
- Σύνοδος ΕΛΚ: «Σημαντικό η Γερμανία να τεθεί στο στρατόπεδο του ΕΛΚ», τόνισαν συνεργάτες του Μητσοτάκη