ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μακρόν – Αλ Σάουντ: Mία πολιτική λύση που θα βασίζεται στην ύπαρξη δύο κρατών θα φέρει την ειρήνη στην Μέση Ανατολή
Δεν είναι συχνό να αλλάζει ένα μεγάλο μουσείο την ονομασία του, πόσο μάλλον να παίρνει το όνομα ενός πολιτικού. Στην Ελλάδα μάλιστα καθόλου.
Κι όμως στο παρισινό Musée d’Orsay συμβαίνει ακριβώς αυτό. Γιατί το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε, ότι το μουσείο θα ονομάζεται πλέον Musée d’Orsay – Valéry Giscard d’Estaing. Προς τιμήν φυσικά του αείμνηστου Γάλλου προέδρου, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Γαλλίας, υπήρξε θερμός φίλος της Ελλάδας και προσωπικά του Κωνσταντίνου Καραμανλή και βέβαια ήταν ένας άνθρωπος με βαθιά κουλτούρα.
Την απόφαση ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού της χώρας Roselyne Bachelot-Narquin, προσθέτοντας, ότι και το αδελφό ίδρυμα, το Musée de l’Orangerie, το οποίο φημίζεται για τις περίφημες συνθέσεις με νούφαρα του Μονέ θα φέρει επίσης το όνομα του πρώην προέδρου. Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ίδια «Ο πρόεδρος Βαλερύ Ζισκάρ ντ΄Εστέν ήταν ένας άνθρωπος πολιτισμού, είχε πάθος για την τέχνη και τη λογοτεχνία του 19ου αιώνα και είχε εργαστεί με αφοσίωση και αποφασιστικότητα για τη γέννηση του μουσείου, παρακολουθώντας και την εξέλιξή του».
Πράγματι ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν (1926 -2020), που διατέλεσε Πρόεδρος της Γαλλίας από το 1974 ως το 1981 ήταν αυτός, που άνοιξε το δρόμο για την ίδρυση του Musée d’Orsay το 1977. Τότε ήταν, που έσωσε τον ανενεργό σιδηροδρομικό σταθμό Gare d’Orsay του 1900 από την καταστροφή και ενέκρινε ένα σχέδιο για τη μετατροπή του κτηρίου σε μουσείο, αφιερωμένο στην ιμπρεσιονιστική και μετα-ιμπρεσιονιστική τέχνη.
Το Musée d’Orsay άνοιξε σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, το 1986 και όπως λέει σήμερα η Γαλλίδα υπουργός επρόκειτο για μία τολμηρή απόφαση από μέρους του Ζισκάρ ντ΄Εστέν, που κατόρθωσε όμως να συνδυάσει την διατήρηση ενός ιστορικού μνημείου, παράλληλα με την δεύτερη αξιοποίησή του ως μουσείο.
Η συζήτηση πάντως για να δοθεί το όνομά του στο μουσείο είχε ενταθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά τον θάνατό του. Από τότε εξέχοντες πολιτικοί της χώρας είχαν ζητήσει ακριβώς την μετονομασία του Musée d’Orsay. Άλλωστε ο Ζισκάρ ντ΄Εστέν είχε επίσης παίξει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του Cité des Sciences et de l’Industrie, του μεγαλύτερου επιστημονικού μουσείου της Ευρώπης, το 1986.
Γενικότερα ωστόσο οι Γάλλοι δίνουν συχνά τα ονόματα προέδρων τους σε πολιτιστικά ιδρύματα, αν θυμηθεί κανείς το Κέντρο Georges Pompidou (παλαιότερα γνωστό ως Beaubourg) καθώς και το Musée du quai Branly – Jacques Chirac.
Διαβάστε επίσης:
Αρχοντικό του 19ου αιώνα με μακρά ιστορία γίνεται μουσείο στη Λήμνο
Οι σπουδαίοι ανώνυμοι ήρωες του Ξένου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Γιάννης Βαρελάς: Ο αναγνωρισμένος Έλληνας ζωγράφος και η Διπλή Μάσκα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ο Αλέξης Κούγιας αποκάλυψε ότι είχε καρκίνο του προστάτη – Ποια θεραπεία ακολουθεί τώρα
- Λάρισα: Φωτιά σε εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου
- Υπερταμείο: Στις 16/2 ο νέος CEO, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και τα νέα τέσσερα μέλη του Δ.Σ.
- Δημήτρης Φιντιρίκος και Μελίνα Νικολαΐδη στην Ουάσινγκτον λίγο πριν την ορκωμοσία Τραμπ