ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το πολυαναμενόμενο Χρηματιστήριο – Μουσείο Πινό του γάλλου τιτάνα Φρανσουά Πινό στο Παρίσι πρόκειται να ανοίξει τις πύλες του αμέσως μόλις εκπνεύσει η φετινή χρονιά. Ο διάσημος ιάπωνας αρχιτέκτοντας Ταντάο Άντο μετέτρεψε το κτίριο του πρώην χρηματιστηρίου, στο τρίτο και σημαντικότερο από τα μουσεία του κορυφαίου συλλέκτη.
Η εντυπωσιακή κατασκευή του 18ου αιώνα κυκλικής μορφής, ψηλοτάβανη και με τρούλο, που αρχικά χρησίμευε ως αποθήκη σιτηρών, δεσπόζει άλλωστε σε απόσταση αναπνοής από δύο ακόμη εμβληματικές πινακοθήκες της γαλλικής πρωτεύουσας, το Λούβρο και το Μουσείο Ποπιντού.
«Είμαι ενθουσιασμένος με τα επικείμενα εγκαίνια του Χρηματιστηρίου», δήλωσε εκείνος στα διεθνή έντυπα πριν από λίγες ημέρες. «Όχι μόνο θα εμπλουτίσει το ευρωπαϊκό τοπίο ιδρυμάτων τα οποία ειδικεύονται στην παρουσίαση σύγχρονης τέχνης, αλλά θα συμβάλλει και στην αναζωογόνηση της παρισινικής κουλτούρας ύστερα από τον τόσο δύσκολο χρόνο που πέρασε η Γαλλία και ο κόσμος», κατάληξε.
Γνωστόν τοις πάσοι, ο Φρανσουά Πινό συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πέντε μεγαλύτερους συλλέκτες τέχνης στον κόσμο. Ο ιδρυτής του ομίλου ειδών πολυτελείας Κέρινγκ (kering, όπως Gucci, Saint Laurent, Balenciaga, Alexander McQueen αλλά και τον Ulysse Nardin ή τον οίκο δημοπρασιών Christie’s -θυγατρικές της Artemis), διαθέτει άλλες δύο πινακοθήκες για την περίφημη συλλογή του, οι οποίες όμως βρίσκονται στη Βενετία της Ιταλίας: Πρόκειται για το εξαιρετικό Palazzo Grassi (το διασημότερο εκ των δύο, θα παρουσίαζε έως τον προσεχή Μάρτιο εκθέσεις του Ενρί Καρτιέ Μπρεσόν και του Γιουσέφ Ναμπίλ που έχουν αναβληθεί) και την εξαίσια Punta della Dogana, αμφότερα κατασκευασμένα από τον Ταντάο Άντο. Το Teatrino (από τον ίδιο πάντα αρχιτέκτονα) εγκαινιάστηκε το 2013 για να φιλοξενεί εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με διεθνή ιδρύματα και πανεπιστήμια.
Η Συλλογή Πινό συμπεριλαμβάνει τουλάχιστον πέντε χιλιάδες έργα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης από τους κορυφαίους εκπροσώπους της όπως η Λουίζ Μπουρζουά, ο Τζεφ Κουνς και η Σίντι Σέρμαν.
Από το 2006, το πολιτιστικό του έργο όπως ο ίδιος το αποκαλεί κινείται πάνω σε τρεις κατευθύνσεις: τη διοργάνωση μεγάλων εκθέσεων στη Βενετία, τον δανεισμό σε άλλα μουσεία σε όλο τον κόσμο, την υποστήριξη ανερχόμενων καλλιτεχνών και ιστορικών της τέχνης.
Η μετατροπή του πρώην χρηματιστηρίου ολοκληρώθηκε από τον νικητή του βραβείου Pritzker Ταντάο Άντο τον περασμένο Μάρτιο αλλά το άνοιγμα του Μουσείου που είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Απρίλιο, αναβλήθηκε λόγω υγειονομικών εξελίξεων.
Οι εσωτερικοί χώροι εμπλουτίζονται από έπιπλα που επέλεξαν ή σχεδίασαν οι κορυφαίοι σχεδιαστές του ντιζάιν Ρόναν και Εργουάν Μπουρουγιέκ (Ronan και Erwan Bouroullec). Κάτω από τον γυάλινο, ατσάλινο τρούλο, που διαχέει στις αίθουσες άπλετο φυσικό φως, ο ίδιος ο αρχιτέκτοντας κατασκεύασε τριόροφη δομή από τσιμέντο επιτρέποντας ευελιξία στην εναλλαγή ή την κυκλοφορία έργων τέχνης. Ο απαράμιλλος μινιμαλισμός του ανέδειξε αυτήν την κυψελοειδή μορφή με τις περίτεχνες λεπτομέρειες: Οι τοιχογραφίες (πέρασαν από διαδικασία αναπαλαίωσης), η ελικοειδής σκάλα, οι στοιβαρές σιδηροκατασκευές που διατηρήθηκαν.
Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα για εύκαμπτες εναλλαγές στην παρουσίαση της σύγχρονης τέχνης. «Άφησα να γεννηθούν νέοι χώροι ενώ διατήρησα και την ιστορική μνήμη της πόλης που παραμένει χαραγμένη στους τοίχους του κτιρίου», παρατήρησε ο Άντο. «Και πάλι το σκεπτικό μου ήταν να δημιουργήσω ένα κτίριο το οποίο συνδέει παρελθόν, παρόν και μέλλον». Εκτός από το βραβείο Πρίτσκερ (όπως προηγουμένως ο Ζαν Νουβέλ και η Ζάχα Χαντίντ), το γραφείο Tadao Ando Architect and Associates έχει τιμηθεί πολλάκις από κορυφαίους οργανισμούς στη Μεγάλη Βρετανία, στην Αμερική και στη Γαλλία.
Το Χρηματιστήριο – Συλλογή Πινό ή απλώς Bourse de Commerce όπως ονομάζεται το νέο Μουσείο, απλώνεται σε έδαφος τριών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Περιλαμβάνει αμφιθέατρο τριακοσίων θέσεων, μαύρη αίθουσα για την προβολή βίντεο, εστιατόριο που θα αναλάβει ο διάσημος σεφ Μισέλ Μπρα (Michel Bras). Το κόστος ανακατασκευής ανήλθε στα εκατόν σαράντα τόσα εκατομμύρια ευρώ.
Με την ευέλικτη εσωτερική του διαρρύθμηση θα επιτρέπει διαφορετικές θεματικές εκθέσεις της Συλλογής Πινό, μονογραφίες, αναθέσεις νέων έργων, in situ εγκαταστάσεις, παραγγελίες carte blanche. Με ποιο τρόπο από όλους θα εγκαινιαστεί το Μουσείο, δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί εφόσον όλα ακόμη βρίσκονται υπό αίρεση. Υπάρχει η υπόννοια ότι τη μεγάλη τιμή θα αναλάβει άντρας καλλιτέχνης παγκοσμίου φήμης σε συνεργασία με το Πομπιντού… Οπωσδήποτε πάντως θα οργανωθούν κυκλικά εγκαίνια διάρκειας πολλών ημερών ώστε να εξασφαλίζεται η τήρηση των αποστάσεων.
Φιλοδοξείται ότι το Μουσείο θα εγείρει μονίμως δημόσιο διάλογο για τα έργα, τον πολιτισμό και την ιστορία, ανάμεσα στο κοινό και τους ειδικούς.
«Με τη δημιουργία αυτού του Μουσείου, ανοίγω το νέο κεφάλαιο του πολιτιστικού μου έργου, όραμα του οποίου παραμένει να απλώσω το πάθος μου για τη σύγχρονη τέχνη σε όσο το δυνατόν πιο ευρύ κοινό», κατέληξε ο Φρανσουά Πινό.
Πληροφορίες
Το Χρηματιστήριο – Συλλογή Πινό προγραμματισμένο να ανοίξει τις πύλες του στις 23 Ιανουαρίου, τώρα αναμένεται αορίστως «την άνοιξη του 2021»…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή