• Πολιτισμός

    Το Λονδίνο βάζει την Τέιλορ Σουίφτ στο μουσείο – Έκθεση στο Βικτόρια και Άλμπερτ

    Η Τέιλορ Σουίφτ σε μουσικό βίντεο του 2020

    Η Τέιλορ Σουίφτ σε μουσικό βίντεο του 2020


    Ένα ταξίδι στην καριέρα της Τέιλορ Σουίφτ μέσα από μία επιλογή κοστουμιών της και άλλων αντικειμένων από την πορεία της ως σήμερα παρουσιάζει το Μουσείο Victoria and Albert στο Λονδίνο, όπου η διάσημη τραγουδίστρια έδωσε τον Ιούνιο μια σειρά από συναυλίες.

    Πρόκειται για μία έκθεση που αναπτύσσεται σε 13 στάσεις μέσα στο μουσείο, κάθε μια από τις οποίες θα παρουσιάζει ένα κεφάλαιο στο βιβλίο τραγουδιών της καριέρας της Τέιλορ Σουίφτ αναδεικνύοντας μια συγκεκριμένη εποχή της μουσικής και της παραγωγικής της σύνθεσης.

    Με τίτλο «Songbook Trail» αυτή η διοργάνωση, που θα εγκαινιαστεί στις 27 Ιουλίου με ελεύθερη είσοδο είναι ένα αφιέρωμα στην διεθνή σούπερ σταρ μέσα από ενδύματα, στίχους, μουσικά βίντεο, όργανα, βραβεία και γραφικά. Πολλά αντικείμενα άλλωστε, που εξερευνούν την παιδική ηλικία και τα μουσικά ακούσματα της Σουίφτ δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ ως σήμερα.

    «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε μια σειρά από εμβληματικές εμφανίσεις της Τέιλορ Σουίφτ στο V&A αυτό το καλοκαίρι», όπως δηλώνει η Κέιτ Μπέιλι, ανώτερη επιμελήτρια θεάτρου και performance του μουσείου. «Τα τραγούδια της Τέιλορ Σουίφτ, όπως και τα αντικείμενα λένε ιστορίες, αντλώντας συχνά από την τέχνη, την ιστορία και τη λογοτεχνία.

    Ελπίζουμε, ότι αυτό το θεατρικό μονοπάτι σε όλο το μουσείο θα εμπνεύσει τους επισκέπτες να ανακαλύψουν περισσότερα για την ερμηνεύτρια, τη δημιουργικότητά της αλλά και για τα αντικείμενα του V&A».

    Προσωπικό αρχείο

    Όλο το υλικό προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του παγκόσμιου μουσικού ινδάλματος της εποχής μας και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις καουμπόικες μπότες, που φορούσε όταν διέπρεπε ως τραγουδίστρια της κάντρι το 2007, μέχρι το τζετ μαύρο βολάν φόρεμα ώμου που φόρεσε στο πιο πρόσφατο μουσικό βίντεο για το single «Fortnight» από το διάσημο φετινό άλμπουμ της «The Tortured Poets Department».

    Είναι σημαντικό όμως, ότι κάθε παρέμβαση με τις εμφανίσεις της Τέιλορ θα βρίσκεται σε διάλογο με αντικείμενα του V&A καθώς και με την αρχιτεκτονική του μουσείου.

    Η έκθεση θα δώσει στους επισκέπτες την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον προσωπικό κόσμο και τη δημιουργικότητα της καλλιτέχνιδας, να αναδείξουν τον αντίκτυπό της στην παγκόσμια σκηνή αλλά και το φαινόμενο των φανατικών θαυμαστών της, τους «Swifties», όπως αναφέρει το V&A.

    Το μαύρο φόρεμα με βολάν φόρεμα που φόρεσε η Τέιλορ Σουίφτ σε μουσικό βίντεο για το τραγούδι της «Fortnight»

    Εντυπωσιακές πωλήσεις

    Υπάρχουν όμως και οι μετρήσεις: Στις πρόσφατες συναυλίες της Σουίφτ στο Ηνωμένο Βασίλειο – μέρος της περιοδείας «Eras» με 152 ημερομηνίες, 22 χώρες και με κάθε παράσταση να διαρκεί τρεις ώρες – εκατοντάδες χιλιάδες θαυμαστές πλήρωσαν κατά μέσο όρο 206 λίρες για ένα εισιτήριο. Έτσι ώστε οι 17 εμφανίσεις της στο Ηνωμένο Βασίλειο να θεωρούνται ότι ήταν η πιο προσοδοφόρα συναυλιακή περιοδεία στην ιστορία της μουσικής. Με αποτέλεσμα οι οπαδοί της τραγουδίστριας να έχουν ενισχύσει την οικονομία του Λονδίνου κατά 300 εκατομμύρια λίρες.

    Η σούπερ σταρ της ποπ εμφανίστηκε, εκτός από το Λονδίνο, στο Εδιμβούργο, το Λίβερπουλ και το Κάρντιφ ενώ θα επιστρέψει στην πρωτεύουσα της Αγγλίας για πέντε νύχτες τον Αύγουστο.

    Εξ άλλου ως και ο πρίγκιπας της Ουαλίας παρακολούθησε ως γνωστόν, την συναυλία της στο Γουέμπλεϊ στις 21 Ιουνίου γιορτάζοντας τα γενέθλιά του.

    Η έκθεση στο V&A έχει σχεδιαστεί από τον Τομ Πάιπερ, γνωστότερα έργα του οποίου είναι σκηνικά για το Royal Shakespeare Company, η εγκατάσταση παπαρούνας Tower of London και ηέκθεση V&A Alice: Curiouser and Curiouser. Η έκθεση για την Τέιλορ Σουίφτ θα μείνει ανοιχτή ως τις 8 Σεπτεμβρίου.

    Η Τέιλορ Σουίφτ με τις καουμπόικες μπότες, το 2007
    Η Τέιλορ Σουίφτ από την παγκόσμια περιοδεία του 2015

    Διαβάστε επίσης:

    «Ιστορίες Ολυμπιονικών»: Κινηματογραφικό αφιέρωμα από το ΠΙΟΠ στην Αθήνα

    Κατερίνα Σεραφετινίδου: Λαμπερά εγκαίνια για τη «Μυστική Δροσιά της Ύδρας»

    Η μούσα του Πικάσο που δεν έγινε ποτέ ερωμένη – Έκθεση και δημοπρασία



    ΣΧΟΛΙΑ