ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στις λαβές της έχει ανθεμωτή διακόσμηση και λεοντοκεφαλές στο σημείο της ένωσης με το χείλος της.
Συγκεκριμένα στη θέση Ντρουμπές ή Παλιάμπελα του δήμου της Ήλιδας στην Ηλεία οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα μικρό ταφικό σύνολο που χρονολογείται από το τέλος του 4ου έως και τον 2ο αιώνα π.Χ. Οι τάφοι ήταν διαφόρων τύπων και πιο συγκεκριμένα ήταν τρεις ταφικοί πίθοι, τέσσερις κιβωτιόσχημοι και ένας κεραμοσκεπής τάφος.
Οι τάφοι αυτοί αποτελούν τμήμα της δυτικής νεκρόπολης της αρχαίας πόλης της Ήλιδας, από την οποία έχουν ως σήμερα ανασκαφεί πάνω από 200 τάφοι, που προέρχονται από την ύστερη Κλασική και την Ελληνιστική περίοδο.
Η χάλκινη τεφροδόχος βρισκόταν σε έναν από τους ταφικούς πίθους μαζί με ένα χάλκινο επίσης, «πτυκτό» κάτοπτρο (φέρει δηλαδή, προστατευτικό κάλυμμα της επιφάνειάς του). Ο συγκεκριμένος πίθος χρονολογείται στα τέλη του 4ου με αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. Πέρα από το μεγάλο αριθμό των αγγείων εξάλλου, που είναι κυρίως της
Ελληνιστικής εποχής κυρίως, από τα ευρήματα των υπόλοιπων τάφων ξεχωρίζει μαρμάρινη επιτύμβια στήλη με αετωματική επίστεψη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε αχαρτογράφητα νερά οι εταιρείες τεχνολογίας – Ποιοι λένε «Πρώτα η Ευρώπη»
- Χρηματιστήριο: Tι μπορεί να επαναφέρει ακόμα και σήμερα την αγορά, ποια χαρτιά πλήρωσαν την «μήνιν» των πωλητών
- Τα guts των Σαράντη και Φέσσα, γιατί είναι έξαλλοι στο ΜΜ με την Απαλαγάκη, η δωρεά του Πατέρα και οι νέες περιπέτειες των Coustas στις Σπέτσες
- Εύθραυστες ισορροπίες στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι σύμμαχοι, ο ρόλος του Τραμπ και η αστάθεια στις αγορές