ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε το υπουργείο Τουρισμού με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser της Βρετανικής Κολομβίας, στον Καναδά.
Στόχος της συνεργασίας είναι να αναπτυχθούν νέες τεχνολογικές εφαρμογές, που θα στοχεύουν στην προώθηση του οικογενειακού τουρισμού και στην ανάδειξη του πολιτιστικού προϊόντος της Ελλάδας ως μέρος της οικογενειακής τουριστικής εμπειρίας.
Μέσω των εφαρμογών, τα μνημεία και η ιστορία της χώρας μας θα είναι προσβάσιμα και θελκτικά σε κάθε μέλος μιας οικογένειας που επισκέπτεται την Ελλάδα, καθώς, μέσα από φορητές συσκευές, θα πλοηγούν παιδιά ηλικίας από 4 έως 14 ετών σε 12 αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.
Οι εφαρμογές θα είναι προσαρμοσμένες σε σειρά γλωσσών, ώστε να απευθύνονται σε όσο το δυνατό περισσότερους ξένους επισκέπτες, καθώς βέβαια και στην ελληνική γλώσσα για το εγχώριο κοινό.
«Ο οικογενειακός τουρισμός είναι μία μεγάλη αγορά για τη χώρα μας και αποτελεί στρατηγική επιδίωξη του υπουργείου Τουρισμού να εμπλουτίσει και να αναβαθμίσει την οικογενειακή εμπειρία διακοπών με νέες τουριστικές υπηρεσίες, ώστε να μην περιορίζεται στο δίπτυχο Ήλιος-θάλασσα», δήλωσε κατά την υπογραφή του μνημονίου ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, συμπληρώνοντας: «Στο πλαίσιο αυτό, η τεχνογνωσία και η εμπειρία που διαθέτει το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser είναι εξαιρετικά πολύτιμη και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να προσφέρουμε ένα θελκτικό προϊόν για όλη την οικογένεια, καθώς ατενίζουμε τη θερινή σεζόν του 2021 και τα 200 χρόνια από την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους».
Αντίστοιχα, ο δρ Δημήτρης Κράλλης, διευθυντής του Stavros Niarchos Foundation Centre for Hellenic Studies, Simon Fraser University, σχολίασε: «Μέσω της θελκτικής αυτής προσέγγισης στη διαδραστική ιστόρηση, οι εφαρμογές μας θα φέρουν στη ζωή μύθους και ιστορία και θα ενεργοποιήσουν το ενδιαφέρον του παιδικού μας κοινού. Μέσω έξυπνα σχεδιασμένων κινουμένων σχεδίων, βίντεο και παιχνιδοποιημένης πλοήγησης, τα παιδιά θα γνωρίσουν το παρελθόν, τους μύθους και τον πολιτισμό της Ελλάδας».
Οι εφαρμογές θα παραχθούν στην Ελλάδα από την επιστημονική ομάδα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών που συγκροτήθηκε και λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια και, ως τον Σεπτέμβριο του 2020, μέσω χρηματοδότησης από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η τεχνολογία και το παιδαγωγικό πλαίσιο είναι απότοκα της επένδυσης αυτής του ΙΣΝ, ύψους 2 εκατ. δολ. Καναδά. Η υψηλή επιστασία και η διαχείριση της ομάδας στην Ελλάδα θα γίνει από τα μέλη του Κέντρου Νέων Μέσων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser.
Σημειώνεται ότι οι εφαρμογές θα βασιστούν στην υπάρχουσα και συνεχώς αναπτυσσόμενη τεχνογνωσία, αισθητική και παιδαγωγική προσέγγιση -όπως αυτή εκφράστηκε στην πλατφόρμα «staellinika», που ήδη χρησιμοποιείται για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και μυθολογίας στην ομογένεια της διασποράς, μέσω συνεργασίας του Εργαστηρίου Νέων Μέσων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser με τη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού στο Υπουργείο Εξωτερικών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μενίδι: Φωτιά σε μονοκατοικία – Ένας νεκρός
- Άλμα 12% για τη SoftBank μετά τη συμφωνία μαμούθ 500 δισ. δολ. με OpenAI, Oracle και MGX
- Ocean Pal (Σεμίραμις Παληού): Πούλησε φορτηγό πλοίο για 16,1 εκατ. δολάρια
- Γιώργος Αλεξανδράτος (ΝΕΕ): Προτεραιότητα μας η ναυτική εκπαίδευση και η προσέλκυση νέων στη θάλασσα