Πάνω από 900 εκθέματα και 40 κύκλοι ακουστικών ξεναγήσεων σε έξι γλώσσες. Πρόκειται για την νέα υπηρεσία του  Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που με την χρήση σύγχρονων τεχνολογιών προσφέρει μία νέα εμπειρία στο κοινό του μέσα από μία φορητή συσκευή ακουστικής ξενάγησης, η οποία θα παρέχεται  δωρεάν. «Είναι έργο, το οποίο περνάει το  Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην ψηφιακή εποχή ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει καθολική προσβασιμότητα και για το διεθνές κοινό», όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την παρουσίαση αυτής της νέας υπηρεσίας.

Γιατί, όπως πρόσθεσε η υπουργός «τα μουσεία είναι ζωντανοί οργανισμοί, που αναπτύσσονται και εξελίσσονται παράλληλα και μαζί με την κοινωνία, στην οποία ανήκουν και την οποία υπηρετούν, έτσι οφείλουν να είναι καθολικά ανοιχτά, προσβάσιμα, φιλόξενα, να εμπνέουν και να εκπαιδεύουν το κοινό, να προκαλούν συναισθήματα και ενσυναίσθηση, όσο και να διαδίδουν γνώσεις, να απευθύνονται όμως, στο μυαλό αλλά και στην ψυχή».

1

Στην εκδήλωση, που έγινε στην Αίθουσα του Βωμού του ΕΑΜ η διευθύντρια του μουσείου ΄Αννα Καραπαναγιώτου έδωσε τις επιπλέον λεπτομέρειες του προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ με 1.500.000,00 ευρώ. Συγκεκριμένα:

Ξεναγήσεις-αφηγήσεις ιστοριών

Οι ξεναγήσεις αφηγούνται μέσα από τα επιλεγμένα εκθέματα ιστορίες για τον έρωτα, τον πόλεμο και την ειρήνη, τον αθλητισμό και τις γιορτές, τη γυναίκα και τον καλλωπισμό, την ιατρική και τις εναλλακτικές θεραπείες, τη δημοκρατία και τις μορφές πολιτευμάτων, τη δικαιοσύνη τον αγώνα του ανθρώπου για επιβίωση αλλά και για τους πρώτους «υπολογιστές» και «τάμπλετ». Επίσης, μία ενότητα είναι αφιερωμένη σε εμβληματικά εκθέματα, έργα που χαρακτηρίζονται ως  επιδραστικά.

Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος θα παρουσιάζεται για πρώτη φορά η ιστορία και του ίδιου του μουσείου τόσο ως αρχιτεκτονικού μνημείου όσο και ως ένας διαρκώς εξελισσόμενος οργανισμός μέσα από ιστορικά γεγονότα που έχουν αφήσει σ΄αυτό τον αντίκτυπό τους, αρχαιολογικές ανακαλύψεις αλλά και προσωπικότητες, που το στήριξαν και το υπηρέτησαν.

Η νέα σήμανση των αιθουσών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Οι εφαρμογές

Για ειδικές ομάδες κοινού εξάλλου, παρέχονται στοχευμένες ξεναγήσεις στη νοηματική, δραστηριότητες για άτομα με προβλήματα όρασης, που υποστηρίζονται από εύκαμπτες ετικέτες σε γραφή Braille με κωδικό ξενάγησης καθώς και αφή επιλεγμένων αυθεντικών εκθεμάτων. Επίσης, μικρές πινακίδες σήμανσης αναρτώνται για πρώτη φορά σε κάθε αίθουσα με στοιχεία για τα θέματα που περιλαμβάνει, για το χρόνο επίσκεψης και τις δυνατότητες πλοήγησης και σε άλλες αίθουσες ή  σημαντικά σημεία.

Θεματικές ξεναγήσεις

Ακόμη, μία διαδραστική εφαρμογή, η οποία λειτουργεί στην είσοδο και έξοδο του μουσείου θα παρέχει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να αποστείλουν σε πραγματικό χρόνο  ηλεκτρονικά επιστολικά δελτάρια (e-cards) σε φίλους τους, μεταδίδοντας έτσι την εμπειρία τους σε διάφορα μέρη του κόσμου ενώ ταυτόχρονα προβάλλουν και το μουσείο.

Προωθητικό μπάνερ

Τέλος, το μουσείο αποκτά το δικό του κανάλι live streaming για την εξ αποστάσεως συμμετοχή του κοινού στις δραστηριότητές του, όπως τα εκπαιδευτικά προγράμματα, και όπως πρόσθεσε η κυρία Καραπαναγιώτου «Το εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο «γίνεται πλέον ένα Μουσείο ανοικτό σε όλους, διάφανο, προσβάσιμο με φυσική ή διαδικτυακή παρουσία, ένα Μουσείο χωρίς αποκλεισμούς γίνεται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Προθήκη με τις σημάνσεις για ακουστικές ξεναγήσεις

Μουσεία σε νέα εποχή

Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικές υπηρεσίες, που εναρμονίζονται με τις απαιτήσεις της εποχής και τις απαιτήσεις της νέας γενιάς, όπως ανέφερε η κυρία Μενδώνη, επισημαίνοντας, ότι η απεμπλοκή των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας από το στενό δημόσιο, αποκτώντας διοικητική και οικονομική ανεξαρτησία, με την μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου συντελεί στη λειτουργία τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αίθουσα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

«Τα μουσεία μπορούν έτσι, να απευθύνονται καλύτερα στην κοινωνία και να διαχειρίζονται τα του οίκου τους με σωστό τρόπο, γιατί μόνο οι άνθρωποί τους γνωρίζουν τις πραγματικές τους ανάγκες, έτσι ώστε να αποδίδουν στο μάξιμουμ τον κοινωνικό τους ρόλο», όπως είπε η υπουργός. Απαντώντας μάλιστα, σε όσους αμφισβητούσαν την αποτελεσματικότητα της αλλαγής αυτής ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Θα σας πω μόνο έναν αριθμό, γιατί οι αριθμοί είναι αυτοί, οι οποίοι πάντα αποδεικνύουν αληθώς τα πράγματα: Το Μουσείο στον προϋπολογισμό του το 2024 ξεκινά ήδη με μια βάση δράσεων 4,5 εκατομμύριων ευρώ. Είναι ένα ποσόν το οποίο δεν είχε ποτέ άλλοτε στη διάθεσή του. Το προσωπικό, οι μισθοί του προσωπικού, ό,τι πρέπει να καλύπτει το δημόσιο, το καλύπτει κανονικά το υπουργείο Πολιτισμού. Αλλά ξαφνικά το Μουσείο έχει έναν δικό του προϋπολογισμό για να τον διαχειριστεί. Και δεν είναι λίγος: είναι μια βάση 4,5 εκατομμυρίων ευρώ που βαίνει αυξανόμενη, για τον προγραμματισμό του το 2024. Αυτό και μόνο λέει πολλά για τις πολιτικές μας επιλογές».

Το έργο  «Εκσυγχρονισμός  και Ανάδειξη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής  – Επικοινωνίας» έχει υλοποιηθεί  στο πλαίσιο του ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ.»

Διαβάστε επίσης

Κλεμμένο ανάγλυφο από την Πομπηία με παράσταση σεισμού σε υπόγειο στο Βέλγιο

«Οι Έλληνες» στην Κίνα – Το ταξίδι που φέρνει κοντά δύο αρχαίους πολιτισμούς

Αχιλλέας Χεκίμογλου: Ο «Δημόκριτος», η Φρειδερίκη και η πυρηνική ενέργεια που δεν ήρθε