ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χρονικό μιας προαναγγελθείσας παραίτησης, εν μέσω κατηγοριών, καταγγελιών, φημών, αλλά και ανατριχιαστικών λεπτομερειών, που παραπέμπουν σε βόρβορο.
Πρωταγωνιστής, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης, που ευθύς εξ αρχής βρέθηκε στο στόχαστρο εκτεταμένης φημολογίας γύρω από το άτομό του, στο πλαίσιο της καταιγίδας αποκαλύψεων περιστατικών βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης, που έχει συμπαρασύρει όλο τον ελληνικό καλλιτεχνικό χώρο.
Το βράδυ του Σαββάτου ο Δημήτρης Λιγνάδης έστειλε την επιστολή παραίτησής του, η οποία είχε γίνει ήδη αποδεκτή από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εδώ και μία εβδομάδα όμως, το όνομά του συζητούνταν ευρέως τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και με διάφορα υπονοούμενα σε δηλώσεις καλλιτεχνών, αν και πάντα χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία ή ό,τι άλλο.
Πρώτη ευθεία νύξη ήρθε πάλι από τα social media, όταν το ερώτημα αν θα παραιτηθεί ο Δημήτρης Λιγνάδης από τη θέση του προκάλεσε την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και προσωπικά της Λίνας Μενδώνη, η οποία βρέθηκε στη θέση να μην έχει μεν καμία επώνυμη ή ενυπόγραφη καταγγελία εναντίον του για κάποιο επιλήψιμο ζήτημα, και άρα να μην μπορεί να ζητήσει την παραίτησή του, από την άλλη όμως, να αναγκάζεται να απαντά σε όλο και πιο πιεστικές ερωτήσεις.
«Δεν χωρά καμία ανοχή και καμία ανεκτικότητα σε θέματα οποιασδήποτε μορφής βίας, είτε είναι σωματική, είτε ψυχική, είτε σεξουαλική» είχε δηλώσει μάλιστα, πριν από τρεις μέρες η υπουργός Πολιτισμού, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, σχετικά με όσα διαδραματίζονται στο χώρο του θεάτρου.
Και η ανακοίνωση όμως του Δημήτρη Λιγνάδη δεν άφηνε κανένα περιθώριο αποδοχής, της όποιας ανάμειξής του σε περιστατικά παρενόχλησης.
Με την κατηγορηματική άρνησή του ότι δεν γνωρίζει τίποτε από αυτά που του αποδίδονται, διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και θα συνεχίσει τη δουλειά του.
Ούτε όταν έγινε γνωστό ότι είχε προσλάβει τον αδερφό του στο Εθνικό Θέατρο ως ηθοποιό, παρ’ ότι είναι φιλόλογος και εκπαιδευτικός, θεώρησε πάντως, ότι έχει πράξει κάτι επιλήψιμο, όπως φάνηκε με νέα ανακοίνωσή του που δικαιολογούσε απολύτως την πρόσληψή του.
Ανεπισήμως, ωστόσο, το υπουργείο Πολιτισμού καθόταν «στα καρφιά».
Ο Δημήτρης Λιγνάδης έπρεπε να φύγει από το Εθνικό Θέατρο, αλλά εκείνος έμοιαζε να μην το καταλαβαίνει.
Από την άλλη ήταν απλώς ζήτημα χρόνου να υπάρξουν και επώνυμες καταγγελίες. Να σημειωθεί άλλωστε ότι στο νεοσυσταθέν Πειθαρχικό του ΣΕΗ έχουν κατατεθεί ήδη 1.000 φάκελοι καταγγελιών, όπως ανέφερε ο πρόεδρός του, Πασχάλης Τσαρούχας.
Το όνομα του Δημήτρη Λιγνάδη, όμως, παρ’ ότι συζητιόταν ευρέως ανεπισήμως, δεν βρέθηκε κάποιος -ως αυτή τη στιγμή τουλάχιστον- να το αναφέρει επώνυμα.
Αλλά το υπουργείο είχε ήδη λάβει την απόφασή του, που οριστικοποιήθηκε μετά την καταγγελία ενός νέου, του Νίκου Σ. -το όνομά του δεν αναφέρεται ολόκληρο-, ότι πριν από χρόνια, το 2005 συγκεκριμένα, είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά και με βάναυσο τρόπο από έναν πανίσχυρο καλλιτέχνη.
Ο Νίκος Σ. μπορεί να μην ανέφερε το όνομα του Λιγνάδη στη συνέντευξη που έδωσε, εκτός όμως από το γεγονός ότι «έδειξε» σαφώς προς αυτόν, δήλωσε επίσης ότι προτίθεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Είναι θέμα ημερών δηλαδή να έρθουν στο φως και επισήμως οι καταγγελίες, οι οποίες πάντως είναι πέραν πάσης περιγραφής, περιλαμβάνοντας ακραίες διαστροφικές πράξεις.
Στην παραίτησή του ο Δημήτρης Λιγνάδης πάντως υποστηρίζει ότι παραιτείται, αν και δεν υπάρχει καμία επώνυμη καταγγελία εις βάρος του, δεσμευόμενος να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά του έναντι όσων επέλεξαν να τον στοχοποιήσουν.
Ακολουθεί η επιστολή παραίτησης του Δημήτρη Λιγνάδη:
«Παρά την ύψιστη τιμή που αποτελεί για μένα να υπηρετώ το πρώτο θέατρο της χώρας μας, η αγάπη και η αφοσίωσή μου προς το ίδιο το Εθνικό Θέατρο μου υπαγορεύει να υποβάλω σήμερα την παραίτησή μου.
Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες ενός τοξικού κλίματος φημών, υπονοούμενων, διαρροών και αναφορών γύρω από το πρόσωπό μου, χωρίς μάλιστα να έχει υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη καταγγελία.
Γεγονός που θα μου επέτρεπε το ελάχιστο προβλεπόμενο από ένα Κράτος Δικαίου, δηλαδή να υπερασπιστώ τον εαυτό μου.
Αντιπαρερχόμενος τις ερμηνείες που θα γεννήσει η κίνησή μου αυτή, οφείλω να βάλω το καλό του Εθνικού Θεάτρου πάνω απ’ όλα, και να προστατεύσω τον θεσμό από μία ατέρμονη επικοινωνιακή και πολιτική διελκυστίνδα.
Αφού οι επιθέσεις, έστω κι έτσι, είναι προσωπικές, επιλέγω να σταθώ κι εγώ όρθιος απέναντί τους ως πρόσωπο και όχι να κρυφτώ στη κουίντα του Εθνικού Θεάτρου.
Επιπλέον, η παραίτησή μου αυτή, μού επιτρέπει να προχωρήσω χωρίς να δεσμεύω ή να δεσμεύομαι πλέον θεσμικά και να ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμά μου έναντι όσων επέλεξαν να με στοχοποιήσουν, εξυπηρετώντας την οποιαδήποτε σκοπιμότητα. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τη συνεργασία».
Διαβάστε ακόμα:
Λίνα Μενδώνη: Δεν υπάρχουν επίσημες καταγγελίες για Λιγνάδη – Καμία ανοχή εφόσον υπάρξουν