ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Και μετά το χρήμα τι; Στο κατώφλι των αλλαγών από την προϊούσα κατάργηση των νομισμάτων με την μορφή που ισχύουν σήμερα και την επικράτηση του πλαστικού χρήματος το Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας οργανώνει μία ενδιαφέρουσα έκθεση, που με το βλέμμα στο μέλλον βλέπει την ιστορία από την αρχή.
Συγκεκριμένα από την πρώτη εμφάνιση του νομίσματος τον 7ο π.Χ. αιώνα ως σήμερα, με περιεχόμενο που προέρχεται από τις συλλογές τριών μεγάλων Τραπεζών της χώρας: Της Τράπεζας Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, οι οποίες για πρώτη φορά συμμετέχουν από κοινού σε μία έκθεση νομισματικής.
Με τίτλο «Εγχρήματη ιστορία: Οι Τράπεζες αφηγούνται μέσα από τις συλλογές τους. Ο ρόλος του Νομισματικού Μουσείου» η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 6 Νοεμβρίου στην αίθουσα Μάντω Οικονομίδου του Ιλίου Μελάθρου και σ΄αυτήν θα παρουσιαστούν αντικείμενα, που συνιστούν ορόσημο για την ιστορία των Τραπεζών τους και μπορούν να υποστηρίξουν, να τεκμηριώσουν και να μιλήσουν εύγλωττα για την πορεία των συλλογών τους αλλά και την ίδια τη διαδρομή τους.
Αλλά και το Νομισματικό Μουσείο θα εντάξει στην έκθεση σχετικά αντικείμενα από τις δικές του συλλογές και συγκεκριμένα νομίσματα, μετάλλια, έγγραφα και άλλα τεκμήρια.
Πρόκειται για σπάνια τεκμήρια της ιστορίας του νομίσματος ενώ ταυτόχρονα αποτελούν σταθμούς της πορείας του και της σταδιακής μετατροπής του από παράρτημα της Ακαδημίας Αθηνών σε Μουσείο με επιστημονικό κύρος και διεθνή ακτινοβολία.
Η συζήτηση
Εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν εξάλλου, την έκθεση στο πλαίσιο του προβληματισμού σχετικά με την ιστορία και το μέλλον του χρήματος, καθώς όλοι πλέον αναρωτιούνται για την «επόμενη μέρα».
Θεματοφύλακας, με τον πιο διαχρονικό τρόπο της λέξης «χρήμα», το Νομισματικό Μουσείο επιχειρεί έτσι, μία πρώτη διερεύνηση όσων θα επακολουθήσουν διοργανώνοντας, μεταξύ άλλων, μία συζήτηση με τίτλο: «….Μετά το χρήμα».
Σ΄αυτήν πρόκειται να συμμετάσχουν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης, ο πρόεδρος της Alpha Bank κ Βασίλης Ράπανος και άλλοι, παρουσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.
Βασικό θέμα της συζήτησης, οι νέες, άυλες μορφές χρήματος και η νέα εποχή που διαμορφώνεται στο οικονομικό στερέωμα για την Ελλάδα αλλά και διεθνώς ενώ οι επιμελητές των συλλογών των Τραπεζών και του Νομισματικού Μουσείου θα καταθέσουν στοιχεία για το νόμισμα και την ιστορία του.
Το Νομισματικό Μουσείο
Περισσότερα από 500.000 προσκτήματα διαθέτει συγκεκριμένα, το Νομισματικό Μουσείο -κυρίως νομίσματα, αλλά και μετάλλια, μολυβδόβουλλα, σφραγιδολίθους, σταθμία, οβελούς και τάλαντα– που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα π.Χ. έως σήμερα.
Ως εκ τούτου οι συλλογές του συγκαταλέγονται μεταξύ των σπουδαιότερων αντίστοιχων του κόσμου, όπως του Βρετανικού Μουσείου, του Ερμιτάζ, της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Παρίσι, της Αμερικανικής Νομισματικής Εταιρείας στη Νέα Υόρκη.
Πλουσιότερες μάλιστα είναι αυτές των αρχαίων νομισμάτων (6ος αιώνας π.Χ. – 5ος αιώνας μ.Χ.) με τα νομίσματα των πόλεων-κρατών, των βασιλέων και των ηγεμόνων του αρχαίου ελληνικού και ελληνιστικού κόσμου, της ρωμαϊκής Δημοκρατίας, των ρωμαίων αυτοκρατόρων και των επαρχιών της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Σημαντικές είναι και οι συλλογές των βυζαντινών και μεσαιωνικών νομισμάτων (6ος – 15ος αιώνας) ενώ έμφαση δίνεται και στα νομίσματα που κυκλοφόρησαν στον ελλαδικό χώρο στην διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, νομίσματα ευρωπαϊκών κρατών και αυτοκρατοριών, καθώς και κέρματα και χαρτονομίσματα του νέου ελληνικού κράτους.
Αλλά δεν είναι μόνον τα κέρματα και τα νεώτερα χαρτονομίσματα, είναι και τα αρχαία, ρωμαϊκά, βυζαντινά και μεσαιωνικά σταθμία, τα βάρη για το ζύγισμα προϊόντων και νομισμάτων, οι σφραγιδόλιθοι, τα μολυβδόβουλα του Βυζαντίου και τα μετάλλια, ένα σύνολο που παρέχει άπειρες πληροφορίες για τις εμπορικές συναλλαγές και τα συνακόλουθά τους σε βάθος αιώνων.
Η ιστορία μέσα από το νόμισμα
Η σύγχρονη νομισματική και οικονομική ιστορία της χώρας από τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του πρώτου νεοελληνικού νομισματικού συστήματος, το 1828 έως τη δημιουργία της ζώνης του ευρώ αναδεικνύεται εξάλλου, μέσα από τις συλλογές της Τράπεζας Ελλάδος.
Πρόκειται για νομίσματα, τραπεζογραμμάτια και νομισματόμορφα αντικείμενα, όπως παράσημα, μετάλλια, κ.ά. που καταγράφουν με συνέπεια την πορεία της Ελλάδας ως σήμερα.
Ελληνικά νομίσματα του νεότερου ελληνικού κράτους από την καποδιστριακή περίοδο ως το 2001, καθώς και διάφορα αναμνηστικά ή ειδικής κοπής νομίσματα περιλαμβάνει η Νομισματική Συλλογή της Εθνικής Τράπεζας.
Η συλλογή άρχισε να συγκροτείται τη δεκαετία του 1920 και εκτός από τα νομίσματα που έχουν κυκλοφορήσει στο νεοελληνικό κράτος, περιλαμβάνει νομίσματα του Ιονικού Κράτους της περιόδου 1819-1862, καθώς και της Κρητικής Πολιτείας του 1900-1901.
Παράλληλα εμπλουτίζεται με ελληνικά και λίγα ξένα, αναμνηστικά νομίσματα.
Μία από τις πλουσιότερες ιδιωτικές συλλογές νομισμάτων διεθνώς είναι ωστόσο, η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank διαθέτοντας περί τις 11.000 αρχαία νομίσματα, καθώς και 2.000 νομίσματα και χαρτονομίσματα του νέου ελληνικού κράτους.
Κάποια από αυτά μάλιστα, είναι εξαιρετικά σπάνια, καθώς αποτελούν μοναδικά δείγματα της αρχαίας σφραγιστικής.
Ορισμένα εξάλλου, παρουσιάζουν ξεχωριστό ιστορικό ενδιαφέρον, όπως o αργυρός στατήρας της Αίγινας, το πρώτο νόμισμα που εκδόθηκε στον ελλαδικό χώρο, τον 6ο αιώνα π.Χ. (αυτό από το οποίο προέκυψε και το λογότυπο της Alpha Bank).
Διαβάστε επίσης:
Ένας Μικρός Πρίγκιπας για 1,25 εκατομμύρια δολάρια
Βάσω Κατράκη: Όταν μιλάει η πέτρα, το μολύβι, το κάρβουνο
Ο διπλός ναός του Σαμικού αποκαλύπτεται