ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στη μεγάλη βεράντα, κυρίες με λουλουδάτα φορέματα στο στυλ των αρχών της δεκαετίας του ΄60 και κύριοι με σκούρο κοστούμι απολαμβάνουν τη θέα στη θάλασσα. Είναι ένα καλοκαιρινό απόγευμα στη Βουλιαγμένη, στο νέο ξενοδοχείο που μόλις έχει ανοίξει στην, από τότε, αθηναϊκή Ριβιέρα.
Ο ιδιοκτήτης του δρ. Γιάγκος Σταυρίδης έχει δώσει στο συγκρότημα των 18 πολυτελών διαμερισμάτων με το πευκοδάσος γύρω τους, ένα όνομα που προέρχεται από εκείνα των δύο θυγατέρων του, της Μαρίας και της Τζίνας.
Και το ξενοδοχείο «The Margi» θα γίνει μία οικογενειακή επιχείρηση, εξαιρετικά επιτυχημένη, που στη συνέχεια θα αναλάβουν οι κόρες του ιδρυτή της και πλέον σήμερα τα εγγόνια του: Ο Θοδωρής, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και ο Γιάγκος, ο αρχιτέκτονας, που έχει το όνομα του παππού του. Είναι οι γιοί της Μαρίας Σταυρίδη και του γνωστού αρχιτέκτονα Στέλιου Αγιοστρατίτη, που στη δεκαετία του ΄90 ενώ ακόμη ήταν σύζυγοι, είχε πραγματοποιήσει μία μεγάλη ανακαίνιση και επέκταση του ξενοδοχείου. Με την ίδια την Μαρία Σταυρίδη εξάλλου να παραμένει πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας του ιστορικού ξενοδοχείου.
Το μήλο κάτω από τη μηλιά όμως, όπως λένε, και οι δύο καλοσπουδασμένοι, δραστήριοι και δυναμικοί επιχειρηματίες δεν έχουν μόνον αναγάγει σήμερα το «Margi» σε ξενοδοχείο συνώνυμο της πολυτέλειας, του καλού γούστου και των εκλεπτυσμένων γεύσεων αλλά έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις, ακόμη και εν μέσω κορωνοϊού. Διότι κανείς οφείλει να κοιτάζει μπροστά, βλέποντας τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και είναι αλήθεια άλλωστε, πως δεν υπάρχει επένδυση πάνω στη θάλασσα, που να μην είναι επικερδής.
Μια νέα Ακτή
Ειδικά μάλιστα στην παραλία της Βουλιαγμένης -διότι τα δύο αδέρφια δεν χρειάστηκε καν να απομακρυνθούν από τον τόπο τους- όπου βρίσκεται το δημοτικό ακίνητο, πρώην εστιατόριο «Ακτή». Μόλις πριν από λίγες μέρες έτσι, στις 21 Οκτωβρίου για την ακρίβεια, οι αδερφοί Αγιοστρατίτη απέκτησαν σε δημοπρασία του δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης το εν λόγω ακίνητο με ένα ετήσιο μίσθωμα ιδιαίτερα υψηλό, δηλαδή 305.000 ευρώ (όταν η τιμή εκκίνησης ήταν 100.000). Συν την εγγυητική επιστολή, ύψους 200.000 ευρώ για την ανακαίνιση του ακινήτου, η οποία υπολογίζεται να φθάσει τις 700.000 – 800.000 ευρώ.
Πρόκειται φυσικά για ένα τόλμημα αλλά ήδη ο Θοδωρής και ο Γιάγκος Αγιοστρατίτης έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία σε κάτι παρόμοιο, αφού από το 2018 δημιούργησαν από το πουθενά το beach restaurant Krabo στον μικρό και άγνωστο ως τότε όρμο Ζώσκα στο Kαβούρι για να γίνει μέσα σε ελάχιστο χρόνο, σημείο καλοκαιρινής αναφοράς.
Η κοινή δεξίωση για τους γάμους των δύο αδερφών ωστόσο, που είχαν τελεσθεί με διαφορά λίγων ημερών το καλοκαίρι του 2018 είχε δοθεί από τη μητέρα τους στο «Margi» φυσικά. Διακοσμημένο για την περίσταση με περισσή λάμψη και πολυτέλεια, με τα λουλούδια, τα κεριά και τους πολυελαίους να δημιουργούν μία παραμυθένια ατμόσφαιρα γύρω από την πισίνα του ξενοδοχείου.
Η εστίαση
Η εστίαση άλλωστε είναι σαφές, ότι αποτελεί τον νέο στόχο των αδερφών Αγιοστρατίτη, με το ενδιαφέρον τους να εκδηλώνεται αρχικά μέσα από τα δύο εστιατόρια του «Margi», το «Malabar» δίπλα στην πισίνα και το «Patio» στο αίθριο αλλά και μέσα από την καινοτόμα επένδυση μιας φάρμας. Είναι η« Margi Farm», που δημιουργήθηκε το 2015 σε μια έκταση 20 στρεμμάτων στα Καλύβια Αττικής, όπου παράγονται βιολογικά λαχανικά και φρούτα, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αυγά και τυρί. Όλα, προϊόντα, που προμηθεύουν αποκλειστικά τα εστιατόρια της εταιρείας.
Όσο για τη φάρμα, όνειρο παιδικό και των δύο, είναι ένας υπέροχος τόπος περιτριγυρισμένος από αμπελώνες και ελαιόδεντρα, όπου οι επισκέπτες γεύονται παραδοσιακά ελληνικά φαγητά βασισμένα σε λαχανικά της εποχής ενώ προσφέρεται βέβαια και για εκδηλώσεις, ακόμη και για μαθήματα μαγειρικής. Πρόκειται για ιδέα διαδεδομένη στο εξωτερικό, που βρίσκει εδώ ένα ελληνικό χαρακτήρα προσαρμοσμένο στις τοπικές ιδιαιτερότητες, προσφέροντας δραστηριότητες εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές, διαδραστικές και γαστρονομικές. Γι΄αυτό ακριβώς άλλωστε το «The Margi Farm: From Farm to Fork» βραβεύτηκε με Silver Award ως καινοτόμος ιδέα στον τομέα του F&B στα Tourism Awards 2015.
«Όπως και όλα τα projects στο «Margi» ξεκινούν πρώτα για μας, για τη δική μας ικανοποίηση και κατόπιν εντάσσονται στα επιχειρηματικά μας σχέδια. Έτσι, λοιπόν, τη φάρμα τη θέλαμε για να τρώει νόστιμα και υγιεινά πράγματα η οικογένειά μας, για να πηγαίνουμε με τους φίλους μας τις Κυριακές, να μαγειρεύουμε και να χαλαρώνουμε», όπως έχει πει ο Θοδωρής Αγιοστρατίτης.
Η άνοδος στην Αθήνα
«Είμαστε σε μια ηλικία και εγώ και ο αδερφός μου, ιδιαίτερα παραγωγική οπότε δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε, ακόμα και ένα δεύτερο Margi», έλεγε σε μια συνέντευξή του ο ίδιος πριν από μερικά χρόνια. Και πράγματι πέρυσι, τον Αύγουστο του 2019 γινόταν γνωστό στην Αθήνα, ότι το κτήριο της οδού Ρηγίλλης 18, στο οποίο στεγάζονταν επί μακρόν τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και όπου έχει γραφτεί ένα μέρος της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, είχε μισθωθεί για 50 χρόνια στην εταιρεία Τhe Margi A.E. προκειμένου να μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν γίνει τότε γνωστά, το ακίνητο, ιδιοκτησίας του Ιδρύματος «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» νοικιάστηκε στην οικογένεια Αγιοστρατίτη με μηνιαίο μίσθωμα 16.000 ευρώ για την πρώτη πενταετία (με αναπροσαρμογή στη συνέχεια) και με το επενδυτικό πρόγραμμα ανακατασκευής του κτηρίου να ανέρχεται στα 1,68 εκατ. ευρώ. Οριζόταν μάλιστα και ως χρόνος αποπεράτωσης του έργου οι 18 μήνες.
Η καθυστέρηση στα σχέδια
Έκτοτε ωστόσο δεν ξανάγινε λόγος για τη συγκεκριμένη επένδυση και το κτήριο, έργο του σημαντικού αρχιτέκτονα αλλά και ολυμπιονίκη στη σκοποβολή Αναστάση Μεταξά (1862 – 1937) παραμένει ως είχε. Σε ένα από τα πιο αριστοκρατικά σημεία του κέντρου της Αθήνας, με τους υψηλούς γείτονες (βλέπε Προεδρικό Μέγαρο και Μέγαρο Μαξίμου) κατασκευάσθηκε ως οικία του ευπατρίδη και πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξανδρου Διομήδη.
Να σημειωθεί ότι έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, που παραπέμπει στα γαλλικά hotels privés με μεγάλους χώρους υποδοχής, ευρύχωρα δωμάτια, ένα εντυπωσιακό μαρμάρινο κλιμακοστάσιο και μεγάλο κήπο στην πίσω πλευρά του.
Κτισμένο σε οικόπεδο 1.017 τ.μ. είναι τριώροφο με ημιυπόγειο, με συνολικό εμβαδόν 775 τ.μ. και επιπλέον μεταγενέστερα κτίσματα στον κήπο, εμβαδού 377,37 τ.μ. Η μετατροπή του επομένως σε boutique hotel φαίνεται ιδανική, άγνωστο όμως ποια θα είναι η εξέλιξη, καθώς μεσολαβούντος του κορωνοϊού και του lockdown που ακολούθησε, και με τα νέα επίσης, υγειονομικά μέτρα τα ξενοδοχεία της Αθήνας έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα.
Ο Στέλιος Αγιοστρατίτης
Αποκλειστικά η αρχιτεκτονική ωστόσο είναι το αντικείμενο, όπως είναι γνωστό, του Στέλιου Αγιοστρατίτη, που δεν έχει καμία ανάμιξη στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Θοδωρή και του Γιάγκου. Αντίθετα, ο γιος του Ανδρέας, από άλλο γάμο, συμμετέχει στο διεθνούς φήμης γραφείο του Αγιοστρατίτη, το aa Associates/Στέλιος Αγιοστρατίτης & Συνεργάτες Αρχιτέκτονες Μηχανικοί, ΕΠΕ.
Αιγυπτιώτης στην καταγωγή, εξαιρετικά προβεβλημένος και επιτυχημένος επαγγελματικά με δεκάδες projects, που έχουν βρει εφαρμογή από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη ως τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και το Κατάρ -η γνώση της αραβικής έχει συντελέσει σε αυτό- ο Στέλιος Αγιοστρατίτης έχει κτίσει με την εταιρεία του στάδια και αθλητικούς χώρους, αεροδρόμια, ξενοδοχεία, μαρίνες, κτήρια γραφείων και πολλαπλών χρήσεων, νοσοκομεία και φυσικά ιδιωτικές κατοικίες.
Ειδικά οι τελευταίες είναι αυτές, που τον έκαναν διάσημο την εποχή του χρηματιστηρίου και των τραπεζικών στεγαστικών δανείων, με τις ταμπέλες που έφεραν το όνομά του να «διακοσμούν» πλούσιες και πολυτελείς επαύλεις στην Εκάλη, την Πολιτεία, το Παλαιό Ψυχικό. Η αρχιτεκτονική του έτσι, συνδέθηκε με το ρεύμα του νεοπλουτισμού, που είχε κυριεύσει τότε τη χώρα και έχει κριθεί αυστηρά ως προς την αισθητική της, αν και αυτό δεν επηρέασε ποτέ τις απολαβές του, το αντίθετο ακριβώς.
Με μεγάλη περιουσία σήμερα, φίλος της τέχνης αλλά και της καλοπέρασης, με ροπή στην υπερβολή και το lifestyle, λάτρης των γυναικών αλλά και του γάμου -έχει κάνει ήδη πέντε- είναι ένας εστέτ και το δείχνει.
Ολιστική αρχιτεκτονική και αποτυχίες
«Τα καλύτερα αρχιτεκτονικά σχέδια δημιουργούνται μέσω της σύνθεσης όλων των στοιχείων που χαρακτηρίζουν ένα κτίριο: η δομή του, οι λειτουργίες του, η οικολογία των υλικών του, το φυσικό του φως, ο συμβολισμός του σχήματος του, η εναρμόνισή του με τον ορίζοντα ή το τοπίο, το χωρικό του διάταξη, και – τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό – το περιβάλλον του. Αυτή η ολιστική προσέγγιση ενισχύεται από την ισχυρή δέσμευσή μας προς τους πελάτες μας, το κοινό και τους εμπλεκόμενους χρήστες», αναφέρεται στο προφίλ της εταιρείας του, που μετρά 35 χρόνια ζωής.
Στις ικανότητές του πάντως περιλαμβάνεται και η επίλυση δύσκολων ζητημάτων χάρις στις σχέσεις του με τους ισχυρούς αυτής της χώρας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει, ότι δεν έχουν υπάρξει και αποτυχίες. Αρχίζοντας από την μάταιη προσπάθειά του να αναλάβει το γήπεδο της ΑΕΚ -το γήπεδο του Παναθηναϊκού ωστόσο φαίνεται ότι είναι στα σκαριά- ως το μεγάλο ζήτημα που δημιουργήθηκε με την επένδυση του εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι στο Ιόνιο.
Συγκεκριμένα στο νησάκι Οξεία (ή Οξυά) των Εχινάδων στις εκβολές του Αχελώου, όπου θα δημιουργούνταν ένας πολυτελής οικισμός με ξενοδοχεία, μαρίνες και ελικοδρόμια που θα διευκόλυναν την πρόσβαση των επισκεπτών.
Ένα σχέδιο που δεν είχε λάβει υπ’ όψιν ότι όλο το σύμπλεγμα των Εχινάδων περιλαμβάνεται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura, άρα έχει αυστηρούς όρους δόμησης. Έτσι, όχι απλώς ναυάγησε, με τον εμίρη να αποσύρει το ενδιαφέρον του από την Ελλάδα αλλά και έφθασε στα δικαστήρια, που τελικώς πέρυσι τον δικαίωσαν έναντι του Αγιοστρατίτη. Το άδοξο τέλος μιας υπερφίαλης πρότασης.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike