ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
H Θεοδώρα Πικρού – Βαλεντή παρέλαβε το Βραβείο Ευποιίας εκ μέρους της γιαγιάς της Αλίκης Περρωτή. Τα τιμητικά βραβεία απένειμε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε περίλαμπρη τελετή εχθές στο Προεδρικό Μέγαρο.
Η Θεοδώρα Πικρού Βαλεντή ξεχωρίζει ανάμεσα στους συγγενείς της Αλίκης Περρωτής.
Η σπουδαία εθνική ευεργέτης, τη θεωρεί μάλλον συνεχίστρια του έργου της στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς.
Η Θεοδώρα Πικρού Βαλεντή εξάλλου, «χάρισε» στη γιαγιά της και τους δύο δισέγγονούς της Γιώργο και Θεόδωρο (όπως ο προ-προπάππος του), που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Παρότι έχουν πολύ νέα μητέρα…
Αίσθημα κοινωνικής ευθύνης
Η Θεοδώρα Πικρού Βαλεντή παραλαμβάνοντας το Βραβείο Ευποιίας από τα χέρια της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, δήλωσε:
«Με μεγάλη μας χαρά και τιμή παρευρισκόμαστε σήμερα ανάμεσά σας, εγώ και η οικογένειά μου, εκπροσωπώντας τη γιαγιά μου Αλίκη Περρωτή Κωνσταντοπούλου και λαμβάνοντας το Βραβείο Ευποιίας που της απονέμεται.
Μια ένδειξη αναγνώρισης της κοινωνικής προσφοράς της στη χώρα μας την οποία αγαπά και ευεργετεί πάντοτε.
Η Αλίκη Περρωτή είναι μια γυναίκα που όλη της τη ζωή χαίρεται να προσφέρει. Με ευαισθησία και ανιδιοτέλεια, και να βοηθάει τους συνανθρώπους της, ιδιαίτερα όσον αφορά στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας.
Με αυτόν τον τρόπο έχει μυήσει και την οικογένειά μας στις ίδιες αξίες και μας παραδίδει μια σπουδαία παρακαταθήκη, αλλά και ένα αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.
Η Αλίκη Περρωτή με το έργο της δίνει το παράδειγμα και δείχνει το δρόμοστη νέα γενιά να προχωρήσει δυναμικά. Και ποτέ να μην ξεχνάει την ηθική υποχρέωση να στηρίζουμε την πατρίδα μας και τους συνανθρώπους μας.
Σας ευχαριστούμε από καρδιάς».
Κατά το προεδρικό μέγαρο
Η Αλίκη Περρωτή-Κωνσταντοπούλου, η ευεργέτιδα η οποία, με το φιλανθρωπικό της έργο στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, επέλεξε μια ζωή κοινωνικής προσφοράς προς τους συνανθρώπους μας. Απέδειξε ότι η ζωή έχει μεγαλύτερη αξία όταν προσφέρουμε, συνδράμουμε και συμπαραστεκόμαστε στον πιο αδύνατο, σε αυτόν που έχει ανάγκη. Μια μόνιμη εθελόντρια, σε έναν αγώνα ανιδιοτελούς πορείας, που την χαρακτηρίζει η αγάπη για τον άνθρωπο. Στο πρόσωπό της, τιμάμε και τον πατέρα της, ευεργέτη Θεόδωρο Κωνσταντόπουλο, του οποίου το όνομα συνδέθηκε με το ομώνυμο νοσοκομείο της Νέας Ιωνίας.
Θεόδωρος Κωνσταντόπουλος
Πράγματι, όλα ξεκινούν από τον πατέρα της Αλίκης Περρωτή και παππού της Θεοδώρας Πικρού Βαλεντή, Θεόδωρο Κωνσταντόπουλο. Πατριώτης και εθνικός ευεργέτης που χάραξε το δρόμο στην ιστορία της ευποιίας στην Ελλάδα.
Με καταγωγή από την Αρκαδία, μεγάλωσε στην Πάτρα και σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο.
Ο ιδρυτής της εταιρείας Οδών και Οδοστρωμάτων έχτισε την περιουσία του πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αρνήθηκε να συνεργαστεί με τους Γερμανούς όπως με ευκολία έπραξαν ορισμένοι συνάδελφοί του, με όλες τις αναμενόμενες συνέπειες για τα οικονομικά της οικογένειας αλλά και τους κινδύνους για τη ζωή τους.
Απέκτησε αμύθητη περιουσία, αναλαμβάνοντας δημόσια έργα μεγάλης κλίμακας κατά την ανοικοδόμηση της χώρας μετά τη λήξη του Πολέμου. Οι δραστηριότητες της κατασκευαστικής εταιρείας του επεκτάθηκαν ως τη Μέση Ανατολή.
Ο Θεόδωρος Κωνσταντόπουλος απεβίωσε το 1973. Οι κόρες του Αλίκη και Πόπη Κωνσταντοπούλου, συνέχισαν το κοινωφελές έργο που ξεκίνησε εκείνος ως σκαπανέας της φιλανθρωπίας.
Η Αλίκη Περρωτή Κωνσταντοπούλου επέκτεινε τις δράσεις της πέρα από την Ελλάδα, μέχρι και την Αμερική.
Χρηματοδότησε το Κέντρο Καινοτόμου Ιατρικής στο κορυφαίο αμερικανικό νοσοκομείο αιχμής John Hopkins της Bαλτιμόρης.
Από μαθήτρια
Από νεαρό κορίτσι στην Αθήνα εκδήλωνε ζωηρό ενδιαφέρον για τη νεολαία. Τα σχολικά της χρόνια στον Πόλεμο, μοίραζε φαγητό στα άπορα παιδιά του σχολείου της.
Υπήρξε κορυφαία εθελόντρια (όταν ο εθελοντισμός θεωρείτο ακόμη ψιλά γράμματα) στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία. Παρίστατο ενεργά στο πλευρό των παιδιών, πλένοντας, κοιμίζοντας, παίζοντας μαζί τους τρεις φορές την εβδομάδα για περισσότερα από δέκα πέντε χρόνια χρόνια.
Η πεμπτουσία της κοινωνικής αλληλεγγύης ή αυτό που ονομάζεται αγγλιστί hands on ανθρωπισμός.
Και όλα αυτά ενώ εξελισσόταν σε μία από τις καλλονές της μεγαλοαστικής Αθήνας.
Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες Ελληνίδες που φιλοτέχνησε ο κορυφαίος δημιουργός της ποπ τέχνης Άντι Γουόρχολ με τη μοναδική τεχνοτροπία των πολλαπλών πορτρέτων του.
Το εν λόγω πορτρέτο δεσπόζει στο κομψό σαλόνι της στο Κεφαλάρι.
Στην υγεία
Εδώ και πενήντα περίπου χρόνια, οι ευεργεσίες της δεν δημοσιοποιήθηκαν πάντα με τον τρόπο που άρμοζε στο μέγεθός τους.
Η οδός Αγίας Ολγας μετονομάστηκε σε «Θεοδώρου Κωνσταντόπουλου» και η υπάρχουσα οδός που είχε ήδη το όνομα του πατέρα της έγινε «οδός Αλίκης Περρωτή», σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Δήμου Νέας Ιωνίας.
«Ό,τι κάνω το κάνω για την Ελλάδα»
Το 2019, με δική της δωρεά ανακαινίστηκε η νοσηλευτική πτέρυγα του χειρουργικού τομέα στο Ναυτικό Νοσοκομείου Αθηνών.
Εγκαινιάστηκε από τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, μεταξύ άλλων.
Με απόφαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, η πτέρυγα 4Ν θα μετονομάστηκε σε πτέρυγα «Αλίκη Περρωτή».
Το 2020, η Αλίκη Περρωτή ένωσε τις δυνάμεις της με την οικογένεια Μαρτίνου και την Πρωτοβουλία για την Υγεία του Ιδρύματος Νιάρχου. Συνέβαλε στην κρίσιμη αναμόρφωση του τμήματος επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) στον Ευαγγελισμό. Η συνολική δωρεά άγγιξε τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
«Η Ελλάδα είναι η πατρίδα μου και ό,τι κάνω το κάνω γι’ αυτήν. Αγαπάω τον τόπο μου και θέλω να βοηθάω με πράξεις», δήλωσε τότε η ίδια με αφοπλιστική απλότητα.
Αμερικανική Γεωργική Σχολή
Σε βράβευσή της πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για όλα όσα έχετε δώσει στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, η οποία αντανακλά τις ισχυρές διμερείς σχέσεις μας. Αποτελείτε το καλύτερο παράδειγμα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας της Διασποράς κι όλα αυτά που μπορούν να κατακτηθούν μέσα από αφοσιωμένη εργασία».
Τελικά, όμως, εστίασε στους μαθητές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής (ΑΓΣ). Η επαφή της με τη σχολή ξεκίνησε το 1990.
Αρχικά με γενναιόδωρες υποτροφίες, που χάρισαν σε πολλά παιδιά την ευκαιρία να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον στον αγροδιατροφικό τομέα. Σταδιακά αναμείχθηκε περισσότερο με την ΑΓΣ, αλλάζοντάς τη ριζικά.
Το 1996 προχώρησε στη σύσταση του Perrotis College στο πλαίσιο της ΑΓΣ, στη μνήμη του συζύγου της Δημήτρη Περρωτή. Πρόκειται για το πρώτο τριτοβάθμιο ίδρυμα στη νοτιοανατολική Ευρώπη που επικεντρώνεται στη δημιουργία ηγετών στον πρωτογενή τομέα).
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται στην αγγλική γλώσσα και οδηγεί στην απονομή πτυχίου BSc (Hons), πιστοποιημένο από το πανεπιστήμιο Cardiff Metropolitan της Ουαλίας. Από το 2017 διαθέτει και Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Εξίσου σημαντικές δωρεές η βιβλιοθήκη Perrotis, το οικοτροφείο Aliki Perrotis, το Εκπαιδευτικό Κέντρο Aliki Perroti. Το τελευταίο εγκαινιάστηκε το 2017 και αποτελείται από τρεις ορόφους 3.500 τ.μ. και δύο παράλληλες πτέρυγες που συνδέονται με αίθριο.
Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Πάνος Κανέλλης αναφέρθηκε πρόσφατα στην πολύχρονη προσφορά της Αλίκης Περρωτή. Σύμφωνα με τον οποίο, άφησε τη «σφραγίδα της στη ζωή των μαθητών της» και βοήθησε «τη Διοίκηση να προχωρήσει σε τολμηρά βήματα για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές που όλοι έχουμε οραματιστεί».
Η Αλίκη Περρωτή Κωνσταντοπούλου έχει τιμηθεί με δεκάδες βραβεία για το ευαγές της έργο. Από τις Ένοπλες Δυνάμεις, από το σωματείο Ελπίδα, Σύλλογος φίλων παιδιών με Καρκίνο, από την επιτροπή των Βραβείων Ευκράντη, μεταξύ άλλων.
Θεοδώρα Πικρού Βαλεντή
Η Θεοδώρα Πικρού Βαλεντή παντρεύτηκε τον εφοπλιστή Βαλέντιο Βαλεντή, της εισηγμένης στο Nasdaq Pyxis Tankers Inc.
Είναι εγγονή της Αλίκης Περρωτή από τη μοναχοκόρη της Μαρία Λουίζ Βαρθολομαίου.
Κατέχει εξάλλου το όνομα του αγαπημένου της πατέρα, Θεόδωρου Κωνσταντόπουλου. Από τότε ξεκινάει η μεγάλη αδυναμία που τρέφει για την εγγονή της Θεοδώρα.
Με τα χρόνια, το δέσιμό τους έχει πρόδηλα εξελιχθεί σε σχέση απόλυτης εμπιστοσύνης.
Η σχέση τους
Η Θεοδώρα Πικρού Βαλεντή εκπροσωπεί τη γιαγιά της σε όλες τις δημόσιες δράσεις.
Έχει αναλάβει καίριο ρόλο ως συνεχίστρια του ανυπολόγιστου έργου της στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή ως μέλος του Συμβουλίου των Εφόρων.
Όπως έχει παρατηρήσει, η οικογένεια συνεχίζει αταλάντευτα το έργο στήριξης της Σχολής με τον εκσυγχρονισμό της (εξοπλισμό εργαστηρίων με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, δημιουργία ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης, Σπουδαστική Εστία, μεταξύ άλλων).
Έχει εξηγήσει με γλαφυρό και πηγαίο τρόπο το όραμα της γιαγιάς της, έτσι όπως το αντιλαμβάνεται η ίδια. Και όπως ίσως και η ίδια ελπίζει να το συνεχίσει. Για να βεβαιωθεί ότι όλες οι εθνικές δωρεές που φέρουν το όνομα Αλίκη Περρωτή λειτουργούν στο έπακρο των δυνατοτήτων τους.
Διότι η γιαγιά της επιθυμεί οι προσφορές της να πιάνουν τόπο ενώ για την ίδια, αρκεί ένα μικρό «ευχαριστώ».
Σύμφωνα με τη Θεοδώρα Πικρού Βαλεντή, η Αλίκη Περρωτή με τη συνολική στάση της φαίνεται να υιοθέτησε τη ρήση του μεγάλου Αμερικανού επιχειρηματία Τόμας Γουότσον (Thomas Watson).
«Οι πραγματικά σπουδαίοι άνθρωποι είναι ευγενικοί, νοιάζονται και είναι γενναιόδωροι· όχι μόνο για κάποιους ανθρώπους και περιστασιακά, αλλά για όλους, πάντοτε».
Chapeau και ευχαριστίες εις το διηνεκές…
Διαβάστε επίσης Αλίκη Περρωτή: Η ηρωίδα της φιλανθρωπίας αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της