Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης ξεχωρίζει για διάφορους λόγους, ένας από αυτούς και το σπάνιο όνομά του. Στο νέο του μυθιστόρημα με τίτλο Ένα πτώμα στην αυλή της Αμαλίας (εκδ. Ψυχογιός) ο καθηγητής μαθηματικών στο Κολλέγιο Αθηνών συνθέτει πολυπρόσωπο σκηνικό γεμάτο μυστήριο και ίντριγκα. Γριφώδες όσο και οι μαθηματικές του εξισώσεις, αφηρημένο και ταυτόχρονα συγκεκριμένο και ακριβές. Επιμειξία φαντασίας και ρεαλιστικών ιστορικών στοιχείων. Πολυεπίπεδο, πλούσιο, σαρκώδες.

Πρόκειται ουσιαστικά για πρωτότυπη αστυνομική περιπέτεια με ιστορικό υπόβαθρο. Μεταφέρει τον αναγνώστη στην ειδυλλιακή Αθήνα του 1850. Αλλά τα φαινόμενα πάντα απατούν, η ψυχή διαφεύγει. Θα μπορούσε να γράφει και για το Βυζάντιο.

Νεκρή βρίσκεται η Αγγελική Δερβενιώτη, η δεσποινίς επί των τιμών της βασίλισσας Αμαλίας. Κείται στο λιθόστρωτο, κάτω από το παράθυρο του διαμερίσματός της στα Ανάκτορα.

Ατύχημα ή κάτι πιο ερεβώδες;

Εν πρώτοις όλοι θεωρούν ότι πρόκειται για  μοιραίο ατύχημα.

Μόνο η Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, που εκείνο τον καιρό βρίσκεται στην Αθήνα περνώντας τις μέρες της με την επιστήθια φίλη της Φράνσις Χιλλ, διευθύντρια του πρώτου ελληνικού παρθεναγωγείου, έχει αντίθετη άποψη.

Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης εμπλουτίζει το βιβλίο του με αιμοδιψείς χαρακτήρες για την κατάκτηση της εξουσίας, με δολοπλοκίες στα παρασκήνια και με εκβιασμούς που κλονίζουν τα αδύναμα θεμέλια του νεοσύστατου κράτους.

Η ελληνική πολιτεία ωστόσο αποτελεί πόλο έλξης για την αφρόκρεμα της ευρωπαϊκής διανόησης.

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο Γκυστάβ Φλωμπέρ, η Αυστριακή υψίφωνος Καρολίν Ούνγκερ-Σαμπατιέ θα συγχρωτιστούν με μυθοπλαστικούς ήρωες.

Έγκλημα και Ιστορία

Πάντα ενυπήρχαν αυτά τα συστατικά στα πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα του Τεύκρου Μιχαηλίδη.

Το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο Πυθαγόρεια Εγκλήματα (Πόλις, 2006) πήρε μορφή εν σπέρματι στα μαθητικά του χρόνια, όταν ο ίδιος βρισκόταν έφηβος στα θρανία του Κολλεγίου Αθηνών (αποφοίτησε το 1973). Και όπως προδίδει ο τίτλος του, έγκλημα και ιστορία συνυφαίνονταν στην πλοκή του. Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης διηγείται την ιστορία δυο φίλων μαθηματικών στις αρχές του αιώνα που συναντιούνται με αφορμή έναν θάνατο. Το βιβλίο αποδείχθηκε μπεστσέλερ πουλώντας 30.000 αντίτυπα ενώ έχει μεταφραστεί έκτοτε σε έξι γλώσσες (ιταλικά, ισπανικά, αγγλικά, κορεατικά, κινεζικά, γαλλικά,).

Έτσι και σε επόμενα βιβλία του. Χαρακτηριστικά στο Αχμές, ο γιος του φεγγαριού (Πόλις, 2013), όπως ονομάζεται ο συγγραφέας του φερώνυμου πάπυρου. Πρόκειται για το πρώτο ενυπόγραφο έντυπο μαθηματικών στην ιστορία και ανακαλύφθηκε το 1850 στην Αίγυπτο. Για το εν λόγω βιβλίο ο Τεύκρος Μιχαηλίδης τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξανθρωπισμός μαθηματικών

Πρόσφατα έγραψε την Εικασία 3ν+1 (εκδ. Ψυχογιός, 2022) πάλι στο είδος της μαθηματικής λογοτεχνίας. Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης εξάλλου έχει δηλώσει ότι το διεθνές μπεστσέλερ του Απόστολου Δοξιάδη Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ συνέβαλε στον «εξανθρωπισμό» της μαθηματικής επιστήμης. Το ίδιο επιθυμεί και για τα δικά του βιβλία.

Συνολικά έχει γράψει οκτώ μυθιστορήματα, διάφορα αφηγήματα εκλαϊκευμένης επιστήμης για εφήβους, ενώ έχει συμμετάσχει σε συλλογικούς τόμους με διηγήματα από μεγάλους εκδοτικούς οίκους.

Την τέχνη των μαθηματικών και της λογοτεχνίας, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης έχει καλλιεργήσει περαιτέρω και σε άλλους χώρους, με διαφορετικές αφορμές.

Πολυσχιδης

Έχει ιδρύσει τον οργανισμό Θαλής και Φίλοι και την Ε.Λ.Σ.Α.Λ. (Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας). Τον πρώτο ορίζει ως «μεγάλη παρέα εθελοντών, που εμπνέει και στηρίζει τη δημιουργία λεσχών ανάγνωσης, καθώς και άλλων δραστηριοτήτων που προάγουν το στοχασμό, τη γνώση και το διάλογο».

Ο πολυσχιδής Τεύκρος Μιχαηλίδης διακρίθηκε και ως μεταφραστής. Σχεδόν πενήντα μεταφράσεις από τα γαλλικά και τα αγγλικά γνωστών μελετών και λογοτεχνικών έργων. Έχει αρθρογραφήσει εκτενώς στον Τύπο (κυρίως στην εφημερίδα Τα Νέα). Το 2012 παρουσίασε στην ΕΡΤ την εκπομπή Ο γύρος του κόσμου με 80 βιβλία (26 επεισόδια) με στόχο την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας σε παιδιά και εφήβους.

Από τον Τρωικό Πόλεμο

Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1954. Το όνομά του συναντάται στον Τρωικό Πόλεμο. Τεύκρος ονομαζόταν ο αδελφός του Αίαντα του Τελαμώνιου. Έτσι ονόμαζαν και τον παππού του.

Το 1973 αποφοίτησε από το Κολλέγιο, έφυγε για σπουδές στη Γαλλία, κοιτίδα των θεωρητικών μαθηματικών.

Παρέμεινε στο Παρίσι επί επτά συναπτά έτη -βασικές σπουδές, μεταπτυχιακό και διδακτορικό.

Αφρόκρεμα της διανόησης

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πιερ και Μαρί Κιουρί (Université Pierre et Marie Curie) και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Αλγεβρική Θεωρία Αριθμών. Την εξεταστική επιτροπή της διατριβής του αποτέλεσαν οι περίφημοι καθηγητές Marc Krasner (Μαρκ Κρασνέρ), Claude Chevalley (Κλοντ Σεβαλί) και François Aribaud (Φρανσουά Αριμπό).

Αργότερα, η γαλλική κυβέρνηση τού απένειμε τον τίτλο του Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques για υπηρεσίες προς την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Το 1980 επέστρεψε στην Ελλάδα και από το 1981 διδάσκει στο Κολλέγιο Αθηνών.

Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης επέλεξε τη Μέση Εκπαίδευση διότι συνειδητοποίησε σχετικά σύντομα ότι δεν τον τραβούσε η πρωτογενής έρευνα. Προτιμούσε να παρακολουθεί τις μαθηματικές εξελίξεις. Και όταν ολοκληρώνονται να βρίσκει τρόπους να τις μεταλαμπαδεύει στους μαθητές του. Όταν απέκτησε φήμη ως δάσκαλος, αποφάσισε ότι υπήρχε τρόπος τα μαθηματικά να φτάσει και στο ευρύ κοινό με όχημα τη λογοτεχνία.

Ο γρίφος της ζωής συμβαδίζει με τα μαθηματικά.

Πληροφορίες

ΕΝΑ ΠΤΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΣ
ΤΕΥΚΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Εκδόσεις Ψυχογιός, 21 Μαρτίου 2024
Ηλικία 18+
Σελίδες 296