Ο δραστήριος Σύλλογος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (ΕΚΠεΔ) εγκαινιάζει σήμερα το νέο youtube κανάλι του με τη νέα σειρά ποιημάτων από τη σπουδαία ακαδημαϊκό Ελένη Αρβελέρ η οποία παραμένει πρόεδρος του ΕΚΠεΔ και πάντα ενεργή επίτιμη πρόεδρος του Συλλόγου του.
Και αυτή η ποιητική «βραδιά» όπως και όλες οι προσεχείς πολιτιστικές εκδηλώσεις του ΕΚΠεΔ θα προβάλλονται πλέον δωρεάν στο συγκεκριμένο κανάλι, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που επιβάλλει η υγειονομική κρίση.
Το πρώτο διαδικτυακό βίντεο αφιερώνεται στην επίκαιρη ποίηση αφού τα ποιήματα που θα απαγγείλει η πρύτανης Ελένη Αρβελέρ δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο του εγκλεισμού.
Πρόκειται λοιπόν για την πιο πρόσφατη «παραγωγή» της Ελένης Αρβελέρ διότι αξίζει να σημειωθεί ότι η κορυφαία βυζαντινολόγος σε οικεία περιβάλλοντα δεν έχει κρύψει την ποιητική της δεινότητα διαβάζοντας πολλές φορές ανέκδοτες συνθέσεις της: ευσύνοπτα ποιήματα, με χαρακτηριστικό ρυθμικό τονισμό, στοχαστική ενάργεια και ορισμένες φορές απρόσμενα αυτοβιογραφικά, έως και τολμηρά. Οι παρόντες στην ομήγυρη πάντα μένουν κεχηνώς.
Οι γονείς της Ελένης Γλύκατζη έφτασαν στην Αθήνα το 1922, πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Η ίδια γεννήθηκε στον Βύρωνα το 1926 όπου και κατοικεί ακόμη. Αποτελεί την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του τμήματος Ιστορίας στη Σορβόννη και το 1976 την πρώτη γυναίκα πρύτανη του ίδιου πανεπιστημίου στη βαρυσήμαντη ιστορία των επτακοσίων χρόνων του.
Μετά την αποφοίτησή της από τη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Κέντρο μικρασιατικών σπουδών ενώ μετακόμισε στο Παρίσι το 1953 για να συνεχίσει τις σπουδές της. Σύντομα διορίσθηκε διευθύντρια στο Εθνικό κέντρο επιστημονικών ερευνών της Γαλλίας (CNRS) ενώ το 1967 μεταπήδησε στη Σορβόνη. Διετέλεσε διευθύντρια του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού του Βυζαντίου και της Χριστιανικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris 1, αντιπρύτανις του Πανεπιστημίου της Σορβόνης (1970-1973) και το 1976 τελικά πρύτανις. Στο Παρίσι γνώρισε τον σύζυγό της και αξιωματικό του γαλλικού στρατού Ζακ Αρβελέρ με τον οποίον απέκτησε μια κόρη.
Η εργογραφία της στη Βυζαντινολογία θεωρείται σημείο αναφοράς. Ανάμεσά τους, το Γιατί το Βυζάντιο (εκδ. Μεταίχμιο 2012) αποτελεί εύληπτο πόνημα για το ευρύ κοινό και όσους ενδιαφέρονται για τα θέματα της συνέχειας του Ελληνισμού. Στο Μια ζωή χωρίς άλλοθι αφηγείται στον Γιάννη Ν. Μπασκόζο τα κύριους σταθμούς της πορείας της: από τα προσφυγικά σπίτια στον Βύρωνα και τα βουνά της Στερεάς ως «επονιτάκι» ως το κέντρο του Παρισιού και τη Σορβόννη στη διάρκεια των γεγονότων του Μάη του ’68.
Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών ιδρύθηκε το 1977 με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή και στόχο τη δημιουργία ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πνευματικού κέντρου. Λειτουργεί σε όλη τη διάρκεια του έτους με συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια και εργαστήρια καθώς και πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (μουσική, εκθέσεις, θέατρο, χορό). Όπως είχε διατυπώσει ο ίδιος την πεποίθησή του «η Ελλάς μπορεί να γίνει, κατά τη γνώμη μου, διεθνές πολιτιστικό κέντρο με την αναβίωση ορισμένων θεσμών της αρχαιότητος, όπως είναι το Ευρωπαϊκό Δελφικό Κέντρο και οι Ολυμπιακοί Αγώνες». Τη θέση του αναπληρωτή προέδρου κατέχει σήμερα ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Θάνος Βερέμης.
Παράλληλη εκδήλωση για την έκθεση φωτογραφίας Οι Δέλφοί πέρα από τα αρχαία
Ο Σύλλογος Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών συνιστά μη κερδοσκοπικό σωματείο με αποκλειστικώς κοινωφελείς σκοπούς (κυρίως την ηθική και υλική υποστήριξη του Κέντρου), που ιδρύθηκε το 2013 και στο οποίο σήμερα προεδρεύει η Δήμητρα Φιλίππου με αντιπρόεδρο στο πλευρό της την Κάρεν Μαυρίδη.
Έκθεση φωτογραφίας Οι Δελφοί πέρα από τα Αρχαία
Η πρώτη μεγάλη του διοργάνωση με τίτλο Να μια μεγάλη Ελληνίδα Σύλλογος πραγματοποιήθηκε το 2014 (περίπου ως ιδρυτική πράξη) στο Μέγαρο Μουσικής υπό την αιγίδα του τότε προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια για να τιμηθεί η Αρβελέρ. Δυόμιση χιλιάδες θεατές (toutes Athenes) κατέβαλαν τότε την Αίθουσα Τριάντη.
Το 2019, πάλι, παρουσίασε στο Μέγαρο Μουσικής τον περίφημο Έλληνα μαθηματικό και καθηγητή στο MIT Κωνσταντίνο Δασκαλάκη με υπότιτλο Ο Έλληνας που έλυσε τον γρίφο του John Nash.
Η Δήμητρα Φιλίππου ανάμεσα στον Γ.Νικολετάκη ιδρυτή 100mentors) και τον σπουδαίο μαθηματικό Κωνσταντίνο Δασκαλάκη
Προ κορονοϊού, ο Σύλλογος δεν έπαψε να εξακοντίζει τη συνεισφορά του σε όλο το πολιτισμικό φάσμα με οργανώσεις όπως η διεθνής συνάντηση Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, το Έτος Καβάφη, το αφιέρωμα στις Δελφικές Εορτές ή στον σπουδαίο θεατρικό σκηνοθέτη, συγγραφέα και καθηγητή Θεόδωρο Τερζόπουλο, τα Έτη Σωκράτους και Περικλέους, τα συμπόσια Απολλώνια Ποιητική και Πολιτική και Το Βυζάντιο στην ιστορική συνέχεια την περυσινή ημερίδα Η γλυπτική του TAKIS στον 21ο αιώνα- Θέσεις και ανατροπές. Και επιπλέον τις εκθέσεις, τα προγράμματα παραμονής καλλιτεχνών στους Δελφούς (με πάρκο γλυπτικής και μόνιμη συλλογή έργων) και τα εκπαιδευτικά προγράμματα όπως τα σεμινάρια αρχαιοελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, οι πανελλήνιοι μαθητικοί αγώνες, τα προγράμματα για νέους δημιουργούς.
Σύμφωνα με το καταστατικό δύναται να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση της δυναμικής του ΕΚΠεΔ: να αποφασίζει για τη σύνταξη μελετών πολιτιστικού, εκπαιδευτικού ή κοινωνικού χαρακτήρα, τη χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων για την προώθηση ερευνών και μελετών που σχετίζονται με τους σκοπούς του Συλλόγου.
Πληροφορίες:
Κεντρική Υπηρεσία Αθήνας
Φρυνίχου 9, Πλάκα, 105 58
Τηλ. 210.3312781-5
Fax. 210.3312786
e-mail: [email protected]
Έκθεση φωτογραφίας επιμέλεια Πλ. Ριβέλλη
Συνεδριακό Κέντρο Δελφών
330 54, Δελφοί, Φωκίδα
Τηλ. 22650.82731-2
Fax: 22650.82733
e-mail:[email protected]