Μένουμε σπίτι και, παρακολουθώντας δυο ντοκιμαντέρ, περιηγούμαστε στις ελαιοφόρες περιοχές της Λακωνίας και της Λέσβου, για να ανακαλύψουμε την ιστορία της ελιάς και της επεξεργασίας της, παρέα με τον δημοφιλή ηθοποιό Ιεροκλή Μιχαηλίδη.

Πρώτος σταθμός η Σπάρτη και το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), που αναδεικνύει τον πολιτισμό, την ιστορία και την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής στον ελλαδικό χώρο, από τους προϊστορικούς χρόνους, μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.

Στην περιήγηση ερευνούμε τα στάδια ζωής της ελιάς και κατανοούμε την άρρηκτη σύνδεσή της, όχι μόνο με τις διατροφικές συνήθειες, την οικονομία, τη λατρεία, τα έθιμα, αλλά και με την ταυτότητα του τόπου μας.

Το νοερό ταξίδι συνεχίζεται στην Λέσβο και στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας του ΠΙΟΠ, που προβάλλει τη βιομηχανική φάση της ελαιουργίας στην Ελλάδα. Το Κοινοτικό Ελαιοτριβείο της Αγίας Παρασκευής (γνωστό ως «Μηχανή του Κοινού»), που, αποκατεστημένο σήμερα, στεγάζει το Μουσείο, υπήρξε πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής.

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)

Ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα και είχε στόχο, εκτός από τη βελτίωση της παραγωγής του ελαιολάδου, την ανάπτυξη της κοινότητας, μέσω της διαχείρισης των κερδών του ελαιοτριβείου, με ευεργετικά αποτελέσματα για τον
κοινωνικό ιστό και τις υποδομές της περιοχής.

Για το πρώτο ντοκιμαντέρ πατήστε εδώ.

Για το δεύτερο ντοκιμαντέρ πατήστε εδώ.