ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Τα μανιτάρια, όπως και τα βιβλία είναι αποθήκες γνώσης και καταλύτες για μετασχηματισμό», επισημαίνει η Χριστίνα Μήτρεντσε στην έκθεση που παρουσιάζει η Τατιάνα Σπινάρη Πολλάλη στη Citronne της Αθήνας. «Και τα δύο χρησιμεύουν ως ενδιάμεσοι χώροι μεταξύ του θανάτου και της ζωής».
Δημιουργείται στην γκαλερί ένα τοπίο ουτοπικής ομορφιάς εφόσον η Χριστίνα Μήτρεντσε έχει αποδειχθεί ιδιοφυής δημιουργός. Στη Citronne με την έκθεσή της The Wood Wide Web αναδεικνύεται εκ νέου το εκφραστικό της ιδίωμα.
Για ακόμη μία φορά, η Χριστίνα Μήτρεντσε συνθέτει έναν νοητό κόσμο μέσα στον πραγματικό. Γλυπτά και ζωγραφική που ενώ εκπηγάζουν από ρεαλιστικές αναπαραστάσεις -δασικό περιβάλλον- προκαλούν το συνειδησιακό αισθητήριο. Ουτοπία; Όνειρο ή πραγματικότητα;
Η ίδια η πρακτική της Χριστίνας Μήτρεντσε εδράζει σε επιστημονικά δεδομένα.
Εμπεριέχει την έρευνά της στον τομέα της δασολογίας και της μυκητολογίας. Ξεκίνησε το 2005 με αφορμή έκθεση στο Λονδίνο, η προετοιμασία της οποίας πραγματοποιήθηκε στο διαμέρισμά της στο Ίσλινγκτον. Έκτοτε, η οργανική αλληλουχία Δάσος, Δένδρο, Κορμός, Χαρτί, Βιβλίο, Μύκητας, Μυκόριζα, Αποσύνθεση, Αναγέννηση ενσωματώνεται στις οικολογικές, ουμανιστικές συνθέσεις της.
Στην έκθεση The Wood Wide Web, η Χριστίνα Μήτρεντσε παρουσιάζει έξι αναγνωρίσιμα δέντρα που συμβιώνουν με μανιτάρια ζωγραφισμένα σε μεγάλες διαστάσεις (180 x 85 έκ.) σε χρωματιστό χαρτί φτιαγμένο απο σελίδες βιβλίων. Το καθένα έχει ξεχωριστές υφολογικές ιδιομορφίες και όλα μαζί ενσαρκώνουν προσωπικότητες με ανθρωπομορφικά χαρακτηριστικά.
Το δάσος της Χριστίνας Μήτρεντσε που φιλοξενεί η Τατιάνα Σπινάρη Πολλάλη απαρτίζεται από ζωγραφικά έργα και γλυπτά που έχουν κατασκευαστεί από παλιούς τόμους, από κολάζ με «αμφιλεγόμενα» βιβλία. Ταυτόχρονα, και από δηλητηριώδη μανιτάρια ή κορμούς δέντρων -σαν καθίσματα μέσα από τα οποία φυτρώνουν τα μανιτάρια που δημιουργήθηκαν από σελίδες βιβλίων. Διαπραγματεύονται τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, τη θρησκεία και τη γνώση.
Η εικαστικός επιχειρεί να αποδώσει την πορεία της φύσης μέσα από ένα οργανικό «διαδίκτυο», το οποίο εξηγεί την αέναη και συνοχική σύνθεση της επιβίωσης, αποβίωσης, και αναβίωσης.
Στα ζωγραφικά της έργα, η Χριστίνα Μήτρεντσε επαναχρησιμοποιεί σκληρά και μαλακά εξώφυλλα βιβλίων ως επιφάνειες για την απεικόνιση δέντρων. Εικόνα που επιστρέφει στον εαυτό της. Το εξώφυλλο, υπήρξε κάποτε ο επεξεργασμένος φλοιός δέντρου. Τώρα «διεκδικεί ξανά την προέλευσή του πάνω στη ζωγραφισμένη επιφάνεια, ένας φασματικός καθρέφτης που το επαναφέρει στην
πληρη απεικόνισή του», εξήγησαν οι επιμελητές. Με αυτή την κυκλική λογική, η The World Wood Wide «απευθύνεται στην εποχή μας, η οποία χαρακτηρίζεται από τις οικολογικές διαταραχές και την πολυπολοκότητα της ανθρώπινης συμβίωσης».
H έκθεση στην γκαλερί της Τατιάνας Σπινάρη Πολλάλη προσκαλεί τους επισκέπτες σε συζητήσεις που πραγματεύονται τη σημασία της μυκητολογίας και των δασών για την κοινωνία. Οι απίστευτες ιδιότητες των μυκήτων, η ιστορία τους, καθώς και οι αμέτρητες χρήσεις τους σε υλικά, ιατρική και οικολογία, συμβάλλουν θετικά στη ζωή του πλανήτη.
«Η έκρηξη του ενδιαφέροντος δεν προέρχεται από ένα ακαταλόγιστο πάθος για τα δίκτυα μυκήτων, αλλα από αυτό που υπονοεί ή θεωρεί: Ότι ο φυσικός κόσμος δεν είναι στατικός και σκληρός αλλά μάλλον μια ζωντανή κοινότητα που διέπεται από τις ίδιες ηθικές αρχές με τις δικές μας», σημειώνει η Χριστίνα Μήτρεντσε.
Ο τίτλος The Wood Wide Web αναφέρεται σε επιστημονική θεωρία της καθηγήτριας Σουζαν Σιμάρ (Suzanne Simard) του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, πού έχει αιχμαλωτίσει τη λαϊκή φαντασία.
Στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής έρευνας και πρακτικής της, η Χριστίνα Μήτρεντσε καλλιεργεί επίσης σπόρους μανιταριών στα τετράδια που περιέχουν τις δασολογικές μελέτες του παππού της. Συγκροτεί έτσι ένα διαγενειακό έργο εν εξελίξει.
Ο Δαρβίνος με τη γνωστή του αλληγορία φαντάστηκε την ύπαρξη σαν δέντρο. Οι ρίζες του αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται, σχηματίζονται διαφορετικά κλαδιά, παρόμοια αλλά και ολοένα πιο διαφορετικά καθώς περνά ο χρόνος οδηγώντας έτσι στη δημιουργία νέων ειδών.
Η καταστροφή οδηγεί στην αναγέννηση. «Χρησιμοποιώ την καταστροφή και την ανακύκλωση ως σύστημα για την παραγωγή έργων (βλέπε καταστροφή βιβλίων).
Τι συμβαίνει όταν ένα βιβλίο “αποτρέπει την αναγνωσιμότητα” ή γίνεται δυσανάγνωστο;
Πρέπει να γίνει αισθητό! Πρέπει να απορροφηθεί και να ενεργοποιηθεί. Υπό αυτό το πρίσμα, και τα δύο γίνονται αγωγοί συνέχειας, ενσωματώνοντας τη δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ θανάτου, καταστροφής και αναγέννησης, γνώσης και κατανόησης».
Πληροφορίες
Χριστίνα Μήτρεντσε
The Wood Wide Web
Εγκαίνια: Τετάρτη 2 Απριλίου 2025 στις 19:00
Διάρκεια έκθεσης: 2 Απριλίου – 31 Μαϊου 2025
Η έκθεση σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας της CITRONNE Gallery με την εικαστικό Χριστίνα Μήτρεντσε.
CITRONNE Gallery – Αθήνα
Πατριάρχου Ιωακείμ 19, 10675, Αθήνα | 4ος όροφος
Τηλέφωνο: (+30) 210 7235 226
Email: [email protected]
Ώρες λειτουργίας
Τρ, Πεμ, Παρ: 11:00 – 20:00
Τετ, Σαβ: 11:00 – 16:00
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καμπουρίδου στο mononews: Ευρωπαϊκή αυτονομία στις συναλλαγές απέναντι σε Visa και MasterCard
- Η ΕΡΤ ξαναβρίσκει τον εαυτό της – Οι κινήσεις του Γιάννη Παπαδόπουλου κι ένα ταξίδι στο Κάιρο
- Πέντε Χρόνια Προσφοράς από την Πόπη Καλαϊτζή, Μια έκθεση από μαθητές του Κολλεγίου, Η Χρυσή Βαρδινογιάννη στο Σύνταγμα
- Beosound Balance «Natura»: Η τέχνη του ήχου, σκαλισμένη στην πέτρα
