ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μια Αφροδίτη (ή και Νηρηίδα), περιστοιχισμένη από έναν νεαρό Έρωτα και Νύμφες απολαμβάνει την αποθέωσή της σ’ ένα πολύχρωμο κοπτικό ύφασμα, που έρχεται από τα βάθη των αιώνων.
Οι ακόλουθές της άλλωστε, κρατώντας κάνιστρα με το «Δέντρο της Ζωής», πανάρχαιο σύμβολο για την διασύνδεση κάθε μορφής ζωής με το σύμπαν, πλαισιώνουν την εικόνα. Σε ένα άλλο κομμάτι υφάσματος κυριαρχεί η απεικόνιση μιας γυμνής χορεύτριας. Ενώ πάνω σε οστέινα πλακίδια απεικονίζονται αναδυόμενες ή αποκαλυπτόμενες Αφροδίτες (ή Νηρηίδες) ανάμεσα σε δελφίνια και θαλάσσια όντα.
Πρόκειται για αντικείμενα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από τον πλούτο των θαυμάσιων έργων, που βρίσκονται στις αποθήκες του και κάθε τόσο αναδεικνύονται με ξεχωριστό τρόπο μέσα από τη δράση «Αθέατο Μουσείο». Αυτή τη φορά είναι «Οι τελευταίες Αφροδίτες», εξαιρετικές παραστάσεις γυναικών θεοτήτων που έχουν τον λόγο, τοποθετημένες μέσα σε μια ειδική προθήκη στην «Αίθουσα του Βωμού» του μουσείου.
Το μικρό εκθεσιακό σύνολο που περιλαμβάνει συγκεκριμένα, δύο οστέινα πλακίδια και δύο σπαράγματα κοπτικών υφασμάτων από την Αίγυπτο της ύστατης αρχαιότητας, που απεικονίζουν Αφροδίτες, Νηρηίδες ή άλλες γυμνές μορφές.
Τα κοπτικά υφάσματα
Τα δύο πλακίδια, που χρονολογούνται στον 4ο μ.Χ. αιώνα διακοσμούσαν νυφικές κοσμηματοθήκες, κιβωτίδια ή άλλα πολύτιμα σκεύη. Ενώ τα δύο υφάσματα χρονολογούνται στην περίοδο ακμής της κοπτικής υφαντικής, από τον 5ο ως τον 7ο μ.Χ. αιώνα. Ήταν ραμμένα σε πολυτελείς χιτώνες, παραπετάσματα ή μαξιλάρια των πρώτων χριστιανών της Αιγύπτου, όπου κάποια από αυτά διατηρήθηκαν και έφθασαν ως σήμερα, λόγω του ξηρού κλίματος και του αμμώδους εδάφους. Ακολουθώντας τις πρακτικές της υφαντικής, που ήταν γνωστές από αιώνες και χρησιμοποιώντας λινάρι και μαλλί (αργότερα και βαμβάκι) περιελάμβαναν παραστάσεις από μυθολογικά θέματα αλλά και φυσιοκρατικά θέματα.
Οι «Τελευταίες Αφροδίτες» θα παρουσιάζονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ως τη Δευτέρα 19 Αυγούστου ενώ ειδικές παρουσιάσεις σε ομάδες επισκεπτών θα γίνονται από αρχαιολόγους του μουσείου για να συνομιλήσουν μαζί τους αναφορικά με αντικείμενο την πλούσια εικονογραφία της ελληνορωμαϊκής Αιγύπτου, την γέννηση της κοπτικής τέχνης και για τη δύση ενός κόσμου στον οποίο κυριαρχούσε ο καλλιτεχνικός και ο θρησκευτικός συγκρητισμός.
Οι δράσεις θα γίνουν στις 16 Ιουνίου, στις 14 και 28 Ιουλίου και στις 11 Αυγούστου ημέρα Κυριακή, καθώς και στις 13 Ιουνίου, στις 11 και 25 Ιουλίου και στις 8 Αυγούστου ημέρα Πέμπτη, ώρα 13:00. Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής ηλεκτρονικά στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://ds.namuseumlive.gr/el/hmerologio-drasthriothtwn/?tag=event ή με την έγκαιρη προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Διαβάστε επίσης
Από τα μαρμαράδικα της Τήνου στο σύγχρονο ντιζάιν – Μια πρόταση συμπόρευσης
Γλυπτά Παρθενώνα: Ανύπαρκτο το φιρμάνι του Έλγιν ακόμη και για τους Τούρκους
Ένας κόμης φωτογραφίζει την Αθήνα –Έργα του Νίκολαϊ φον Μπίσμαρκ σε έκθεση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αλεξία Μπακογιάννη (αία* relate): Η… ευτυχής απόλυση, η γυναικεία επιχειρηματικότητα και η πολιτική
- Κύκλωμα που διακινούσε λαθραία ποτά: Πάνω από 3 εκατ. ευρώ η ζημιά για το Δημόσιο – 12 συλλήψεις
- Χρηματιστήριο: 1+1 παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία της αγοράς μέχρι τον Μάρτιο
- Γερμανία – επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Η κυβέρνηση Σολτς στόχος έντονων επικρίσεων