ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ανθρώπινη μορφή και ο τρόπος που την έχουν απεικονίσει –και εξακολουθούν ασφαλώς να την απεικονίζουν – σημαντικοί έλληνες καλλιτέχνες.
Αυτό είναι το θέμα της έκθεσης η «Ιδιοπροσωπία- Η Τέχνη του πορτρέτου από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου», που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου στην Δημοτική Πινακοθήκη Αλίμου συγκεντρώνοντας έργα κορυφαίων δημιουργών.
Από τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Αλέκο Φασιανό, τον Χρόνη Μπότσογλου και τον Αλέκο Λεβίδη ως τους νεότερους τον Νίκο Σίσκο και την Λουΐζα Μίσσιου, σ΄αυτήν την σύζευξη της παλαιότερης με τις νεότερες γενιές καλλιτεχνών, η έκθεση συνιστά ένα πανόραμα του πορτρέτου στην ελληνική ζωγραφική με προέλευση το ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία» του συλλέκτη Σωτήρη Φέλιου.
Άλλοτε καθημερινές και άλλοτε συμβολικές οι μορφές, που παρουσιάζονται στην έκθεση γίνονται φορείς μηνυμάτων για τον ζωγράφο και την ελληνική κοινωνία. Μέσα από την ιδιαίτερη έμφαση στα πορτρέτα άλλωστε, η συλλογή προσφέρει μια μοναδική οπτική στον τρόπο που η ελληνική ζωγραφική αποτυπώνει τη σχέση του ατόμου με την ταυτότητα και το κοινωνικό του περιβάλλον. Έτσι ο θεατής δεν αντικρίζει μόνο το βλέμμα του μοντέλου αλλά και αυτό του δημιουργού. Είναι τα πρόσωπα της δικής μας ιστορίας και η ίδια η ζωντανή ιστορία της τέχνης.
Οι καλλιτέχνες
Για πρώτη φορά εξάλλου, στον χώρο της Πινακοθήκης Αλίμου, μια ενότητα έργων από την εμβληματική «Νέκυια» του Χρόνη Μπότσογλου φέρνει τον «Νεκρομάντη» – την ολόσωμη αυτοπροσωπογραφία του ζωγράφου- να περιβάλλεται μόνο από τις γυναίκες της μνημειακής σειράς. Εκτός από θεμέλιο στη δημιουργία της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου, το έργο αυτό συνιστά ένα «πολυπρόσωπο φαγιούμ», που αποζητά την αθανασία για λογαριασμό του δημιουργού, μέσα στη «χώρα των νεκρών» («νέκυς» σημαίνει νεκρός και Νέκυια τιτλοφορήθηκε η περίφημη ραψωδία λ της Οδύσσειας). Κι αν στα σκοτεινά νερά της Νέκυιας καθρεφτίζεται το ομηρικό έργο, στα νερά του Αλίμου καθρεφτίζεται ένα λαμπρό κοίτασμα της ζώσας εικαστικής δημιουργίας.
Τα έργα υπογράφουν επίσης οι Ηώ Αγγελή, Δημήτρης Αναστασίου, Τάσος Αριδάς, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Στέφανος Δασκαλάκης, Ντιάνα Ζερβάκη, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Ιωάννα Καφίδα, Κωνσταντίνος Κερεστετζής, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Γεράσιμος Κοτσολάκος, Θανάσης Μακρής, Τάσος Μαντζαβίνος, Τάσος Μισούρας, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Αχιλλέας Παπακώστας, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος , Βασίλης Παπανικολάου, Κώστας Παπανικολάου, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος, Γιώργος Ρόρρης, Εδουάρδος Σακαγιάν, Αντώνης Στάβερης, Δημήτρης Τάταρης, Μαρία Φιλοπούλου, Κατερίνα Χαδουλού, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Σάντρα Χρήστου.
Η συλλογή
Την ανθρωποκεντρική παράδοση της ελληνικής ζωγραφικής συνεχίζει η ιδιωτική συλλογή του Σωτήρη Φέλιου, που με κεντρικό θέμα της την ανθρώπινη μορφή, είναι γνωστή σε μεγάλα μουσεία της Ελλάδας μα και του εξωτερικού. Το χαρακτηριστικό της είναι όχι μόνο η ανανέωση αλλά και η εξωστρέφεια, το μοίρασμά της με το φιλότεχνο κοινό, πρόσφατα και μέσω της ψηφιακής πινακοθήκης της Google.
Η συλλογή ξεκίνησε να διαμορφώνεται τη δεκαετία του 1980 στην Ελλάδα. Από την αρχή ο Σωτήρης Φέλιος προσανατολίστηκε στην εξερεύνηση της ελληνικής παραστατικής ζωγραφικής, συγκροτώντας με προσωπικό οδηγό το βλέμμα και τη συγκίνηση, έναν πυρήνα έργων, που αντανακλά την ελληνική εικαστική περιπέτεια από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 έως σήμερα. Η συλλογή εστιάζει στον άνθρωπο, δίνοντας έμφαση στη ρεαλιστική αποτύπωση και στις βαθιές συναισθηματικές και κοινωνικές όψεις της ανθρώπινης εμπειρίας. Περιλαμβάνει περισσότερα από χίλια έργα, κυρίως ζωγραφική αλλά και γλυπτά, φωτογραφίες και κατασκευές από σύγχρονους δημιουργούς, η πλειονότητα των οποίων ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.
Info
Δημοτική Πινακοθήκη Αλίμου: Λεωφ. Ιωνίας 96, Άλιμος
Έκθεση: «Ιδιοπροσωπία-Η Τέχνη του πορτρέτου από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου»
Διάρκεια: 16 Ιανουαρίου – 28 Φεβρουαρίου 2025
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σταυρούλα Καμπουρίδου: ΔΙΑΣ και IRIS κατακτούν και την Κύπρο
- Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Θα είναι ξανά υποψήφιος το 2028
- Πρεμιέρα στις εκπτώσεις από Δευτέρα: Τζίρο άνω των 6 δισ. ευρώ στο δίμηνο βλέπει ο εμπορικός κόσμος
- Τ. Θεοδωρικάκος: Φρένο στις αυξήσεις στα ισόβια συμβόλαια υγείας – Παρέμβαση που αφορά 255 χιλιάδες κατόχους