ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι δραστηριότητες που ασκούνται αυτή τη στιγμή στην περιοχή αρμοδιότητας του ΟΛΠ και τα απαραίτητα μέτρα για την ανάπτυξη, την ασφάλεια λειτουργίας, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την ενίσχυση της ελκυστικότητας του λιμένα ως διαμετακομιστικού κέντρου της Μεσογείου, με παράλληλη αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων περιλαμβάνονται στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που έφθασε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Η μελέτη κατατέθηκε από τον ΟΛΠ, προκειμένου να εκδοθεί νέα, επικαιροποιημένη και τροποποιημένη Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).
Να σημειωθεί, ότι στις περιοχές αρμοδιότητάς του ΟΛΠ βρίσκονται αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, που προστατεύονται από τους νόμους ενώ στις νέες δραστηριότητες περιλαμβάνονται και έργα πολιτισμού, κυρίως δύο νέα μουσεία: Το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων και το Μουσείο – πολιτιστικό χώρο με θέμα την ιστορία της μετακίνησης των ανθρώπων από και προς το λιμάνι.
Οι περιοχές αυτές εκτείνονται σε όλες τις χερσαίες εκτάσεις από τον Λιμένα Ζέας ως τον προβλήτα Ε στο Πέραμα, τη χερσόνησο της Κυνόσουρας και τμήμα του όρμου Αμπελακίων καθώς και στις νήσους Ψυττάλεια, Χοιράδες και Αταλάντη (με εξαίρεση τμήματα που έχουν παραχωρηθεί σε Δήμους (Πειραιώς, Κερατσινίου, Περάματος), στην ΕΥΔΑΠ, στη ΔΕΗ, σε ιδιωτικές εταιρείες (ναυπηγεία, ιχθυόσκαλα).
Όσον αφορά εξάλλου, τη θαλάσσια λιμενική ζώνη καταλαμβάνει τη συνολική θαλάσσια περιοχή, που βρίσκεται δίπλα στη χερσαία.
Το Μουσείο Εναλίων
Κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία υπάρχουν και στις δύο περιπτώσεις, μεταξύ άλλων τμήματα του αρχαίου τείχους του Πειραιά (το Κονώνειο), το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή, κατάλοιπα της Μακράς Στοάς επί των οδών Ποσειδώνος και Γούναρη, καθώς και ο αρχαιολογικός χώρος της Ηετιώνιας Πύλη.
Εξάλλου η περιοχή της Σαλαμίνας προστατεύεται πολλαπλώς, με σειρά αποφάσεων από το 1964 και εξής ενώ στις αποφάσεις του 1982 και του 2001 περιλαμβάνεται και η περιοχή της Ψυττάλειας, η οποία οριοθετήθηκε ως αρχαιολογικός χώρος.
Όσον αφορά την κατασκευή και λειτουργία Εθνικού Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων, η αρχιτεκτονική μελέτη αφορά την επανάχρηση του κτιρίου του Σιλό.
Δηλαδή στην ένταξη στο υφιστάμενο κέλυφος του κτιρίου μιας νέας και διαφορετικής χρήσης από την αρχική και ταυτόχρονα τη δημιουργία ενός τελείως διαφορετικού κτιριακού όγκου που καλείται να στεγάσει τα μεγάλα εκθέματα, τα οποία είναι αδύνατον να στεγαστούν μέσα στο Σιλό.
Εκτός από τους εκθεσιακούς χώρους, περιλαμβάνονται φυσικά και οι χώροι εξυπηρέτησης επισκεπτών (είσοδος, εκδοτήριο, βεστιάριο, χώροι υγιεινής, πωλητήριο, γραφείο ξεναγών, ιατρείο, αναψυκτήριο, εστιατόρια), τα εργαστήρια συντήρησης, μελέτης και εξυπηρέτησης εκθέσεων, αποθήκες, χώροι εκπαιδευτικών προγραμμάτων, γραφεία διοίκησης και χώρους τεχνικών εγκαταστάσεων. Το νέο κτίριο χωροθετείται στη νοτιοδυτική πλευρά του Σιλό, παράλληλα με τον ταινιόδρομο.
Νέα έργα
Η ανακατασκευή της Πέτρινης Αποθήκης, που βρίσκεται στην Ακτή Βασιλειάδη και η μετατροπή της σε μουσείο είναι το δεύτερο μεγάλο έργο πολιτισμού και αφορά την αποκατάσταση και ανακαίνιση του κτιρίου, επιφάνειας 3.506 τ.μ. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, θα στεγάσει μουσειακή εγκατάσταση με θέμα «Μέτοικος, μετανάστης, πρόσφυγας» με επίκεντρο το λιμάνι του.
Παράλληλα στον ίδιο χώρο θα γίνονται περιοδικές εκθέσεις, επιστημονικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και άλλες δράσεις διεθνούς χαρακτήρα. Στο κτίριο θα στεγαστεί επίσης, το Ιστορικό Αρχείο του OΛΠ.
Μεγάλος είναι ο αριθμός των έργων εξάλλου, γενικότερου ενδιαφέροντος, πέραν του πολιτιστικού.
Όπως η μετατροπή του γνωστού κτιρίου της Παγόδας σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων με συνεδριακό κέντρο ενώ σε ξενοδοχεία, αντίστοιχα τεσσάρων και πέντε αστέρων θα μετατραπούν δύο αποθήκες, εγκαταλελειμμένες σήμερα, που βρίσκονται στην παράκτια περιοχή του ΟΛΠ, στην περιοχή της Ηετιώνειας ακτής.
Ξενοδοχείο πέντε αστέρων, επιφάνειας περ. 8.000 τ.μ θα κατασκευαστεί και στο Πόρτο Λεόνε, στην περιοχή ανατολικά του Σταθμού Κανέλος.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιά – Νήσων επιβάλλει συγκεκριμένους όρους για την προστασία των μνημείων, προκειμένου να εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Υπενθυμίζεται, ότι ο ΟΛΠ που έχει ιδρυθεί από το 1930, παραχωρήθηκε ως προς το 67% στην εταιρεία COSCO GROUP LIMITED το 2016. Έχει αναλάβει όμως το σύνολο των έργων και των επενδύσεων που απαιτούνται για την απρόσκοπτη λειτουργία του λιμένος του Πειραιά, έχοντας την υποχρέωση να καταρτίσει και να εφαρμόσει 5ετές σχέδιο επενδυτικής περιόδου. Ο χρονικός ορίζοντας των επενδύσεων της ΟΛΠ Α.Ε. (Υποχρεωτικών και Πρόσθετων) υπολογίζεται μέχρι το 2035.
Διαβάστε επίσης:
Ο Γιώργος Ξένος και η ιερότητα των χώρων – Διπλή έκθεση στην Αίγινα
Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Η γυναίκα συνώνυμο της Ελπίδας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike