ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Μουσεία. Τολμηρά και απρόβλεπτα αρχιτεκτονικά σχέδια, ευφάνταστες ιδέες, πρωτοποριακές προσεγγίσεις.
Στην Κίνα, φτιάχνουν ένα μουσείο κεραμικής που μοιάζει με κλίβανο, στο Άμστερνταμ το μουσείο κτίζεται γύρω από ένα ναυάγιο, στη Νορβηγία το κτήριο μοιάζει με φάλαινα που έφθασε ως την ξηρά και το παιδικό μουσείο στο Ελ Πάσο είναι ολόκληρο ένα παιχνίδι!
Η φαντασία στην αρχιτεκτονική δεν έχει όρια, έχει όμως διάσημες υπογραφές, όπως εκείνη του αρχιτεκτονικού γραφείου της μεγάλης Ζάχα Χαντίντ για παράδειγμα, που συνεχίζει ακάθεκτα και αφ΄ ότου εκείνη έφυγε από τη ζωή, ακολουθώντας πάντα τη δική της φιλοσοφία.
Στην Ελλάδα, λοιπόν, μπορεί να περιμένουμε τη χρονιά που έρχεται την ανανεωμένη και μεγαλύτερη Εθνική Πινακοθήκη μας, ενώ κορδέλες εγκαινίων ετοιμάζονται και για το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο, το Μουσείο Μουνκ στο Όσλο, το Μουσείο Ακαδημίας Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες, αλλά και για την συλλογή Bourse de Commerce-Pinault στο Παρίσι, η δημιουργία όμως νέων μουσείων δεν σταματά εδώ.
Στην δική μας επιλογή θα δείτε οκτώ από τα πιο δημιουργικά σχέδια μουσείων του 2020 μ’ έναν γύρο στον κόσμο. Κι αν η Κίνα έχει τη μερίδα του λέοντος σ’ αυτά… αναμενόμενο. Η νέα δύναμη δείχνει τις δυνατότητές της και στην τέχνη και την αρχιτεκτονική, που φαίνεται ότι είναι απεριόριστες.
Έτσι:
Το Μουσείο των Επιστημών
Ορόσημο στην Γκουανγκμίνγκ ή «Πόλη των Επιστημών» φιλοδοξεί να γίνει το νέο Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σεντζέν στην Κίνα. Άλλωστε, εκτός από τον εντυπωσιακό του σχεδιασμό από το γραφείο Zaha Hadid Architects, το μουσείο στοχεύει να αποτελέσει βασικό προορισμό για οτιδήποτε έχει να κάνει με επιστήμη και τεχνολογία.
Με περισσότερα από 125.000 τετραγωνικά μέτρα, το κτήριο σχεδιάστηκε ώστε να ενώσει την πόλη με το πάρκο. Οι δυναμικές του καμπύλες -χαρακτηριστικό της Χαντίντ- θεωρείται ότι αντλούν έμπνευση από τις αστικές οδούς κυκλοφορίας προς την Ανατολή.
Κι όσο για το περιεχόμενό του, θα είναι εκθεσιακό, αλλά και εκπαιδευτικό, με εγκαταστάσεις και δημόσιους χώρους γύρω από μια αυλή. Η σύνδεσή του με πανεπιστήμια, σχολεία και κέντρα καινοτομίας σε όλη την Κίνα είναι δεδομένη. Το μουσείο θα εγκαινιαστεί στα τέλη του 2023.
Οι κήποι του Γκουλμπεκιάν
Ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Κένγκο Κουμά έχει κερδίσει τον διαγωνισμό για το σχεδιασμό της επέκτασης των κλειστών κήπων του Ιδρύματος Γκουλμπεκιάν στη Λισαβόνα, καθώς και της εισόδου του ομώνυμου Μουσείου. Αλλά και ο εκθεσιακός χώρος του αυξάνεται κατά 700 τ.μ., δημιουργούνται δύο επιπλέον είσοδοι, καθώς και συνδετικό μονοπάτι μεταξύ των κεντρικών γραφείων και του μουσείου.
Εντυπωσιακή είναι η τεράστια, γιαπωνέζικης αισθητικής «κουρτίνα» στον εξωτερικό χώρο, που είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει το σήμα κατατεθέν του. Παραδίδεται στις αρχές του 2022.
Η Φάλαινα
Σε σχέδια της Δανής Ντόρτε Μαντρούπ, η οποία κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό ανάμεσα σε 37 υποψηφίους, κτίζεται σ’ ένα νορβηγικό νησί, ένα μουσείο για τις φάλαινες! Περίπου 184 μίλια βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, το νησί Andøya θεωρείται ευρέως μια από τις καλύτερες τοποθεσίες εντοπισμού φαλαινών στον κόσμο.
Γι’ αυτό και η επιλογή του αρχιτεκτονικού σχεδίου είχε να κάνει με την ελάχιστη, δυνατή επεμβατικότητα στο φυσικό τοπίο. Το καλοκαίρι, φάλαινες φυσητήρες, ρυγχοφάλαινες και γλοβικέφαλοι γεμίζουν τα βαθιά, κρύα νερά στα ανοικτά του νησιού. Και, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι όρκες και οι μεγάπτερες φάλαινες μεταναστεύουν μέσω των φιόρδ του γύρω αρχιπελάγους Vesterålen.
Πρόκειται δηλαδή, για ένα ιδανικό μέρος για την «Φάλαινα», όπως ονομάζεται το μουσείο, ένα τεράστιο κτήριο, που χαρακτηρίζεται αρχιτεκτονικά από μία τέλεια καμπύλη, ενώ και το εσωτερικό του ακόμη φαίνεται σαν να ενώνεται με την θάλασσα.
Το μουσείο στοχεύει να ευαισθητοποιήσει και να εμπνεύσει για τη διατήρηση αυτού του θαλάσσιου θηλαστικού, αλλά και του περιβάλλοντός του, ενώ ακόμη και ο υπαίθριος χώρος θεωρείται χρήσιμος για την γνωριμία των επισκεπτών με την πλούσια θαλάσσια ζωή της Νορβηγίας.
Η «Φάλαινα» θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο του 2023, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς όμως και την αντίθετη πλευρά, ότι η Νορβηγία είναι μία από τις λίγες χώρες παγκοσμίως που εξακολουθούν να κυνηγούν και να σκοτώνουν φάλαινες…
Αυτοκρατορικό Μουσείο Κλιβάνου
Στην Κίνα και πάλι, το Αυτοκρατορικό Μουσείο Κλιβάνου, που εγκαινιάστηκε ήδη στην πόλη Τζινγκντεσέν, γνωστή για τις πορσελάνες της, είναι μία εντελώς πρωτότυπη και σύνθετη κατασκευή, που αποτελείται από οκτώ μακρόστενα, θολωτά κτίσματα, ακριβώς εν είδει κλιβάνου.
Έργο των αρχιτεκτόνων του Studio Pei-Zhu, το μουσείο είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα τούβλα κλιβάνου, ενώ ακόμη και οι φεγγίτες είναι εμπνευσμένες από τις οπές για τον καπνό, που υπάρχουν στους πραγματικούς κλιβάνους.
Καθένα από τα κτίσματα αυτά, εξάλλου, είναι μοναδικό σε μέγεθος, καμπυλότητα και μήκος. Όλος ο σχεδιασμός και το περιεχόμενο του Μουσείου αποτίουν φόρο τιμής στην ιστορία της κατασκευής κεραμικών σ’ αυτήν την πόλη, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως η «πρωτεύουσα της πορσελάνης» στον κόσμο.
Βρίσκεται, μάλιστα, δίπλα σε μερικά από τα ερείπια των αυτοκρατορικών κλιβάνων, που χρονολογούνται από τη δυναστεία των Μινγκ και κάποτε χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή πορσελάνης για την αυτοκρατορική οικογένεια.
Ένα Παιδικό Μουσείο όνειρο
Ένα χαρούμενο κτήριο, που αντανακλά το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται, αλλά κυρίως αποτελεί μία πραγματική πόλη παιχνιδιού είναι το Παιδικό Μουσείο του Ελ Πάσο στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Με την υπογραφή του νορβηγικού αρχιτεκτονικού γραφείου Snøhetta, το κτήριο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και ξεχωρίζει αμέσως για τον πρωτοποριακό σχεδιασμό του. Η γυάλινη βάση του προσφέρει απρόσκοπτα τη θέα στο μαγικό εσωτερικό, ενώ στη συνέχεια το κτήριο υψώνεται προς τον ουρανό με διαδοχικούς θόλους σαν μια κορώνα. Αναμένεται να παραδοθεί το 2022.
Και δύο ακόμη κινεζικά μουσεία:
Το μουσείο – κύμα
Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, που εγκαινιάστηκε ήδη στο νέο πολιτιστικό κέντρο της περιοχής Binhai σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να μοιάζει με ένα τεράστιο κύμα. Και τα χιλιάδες πλακίδια από αλουμίνιο, που χρησιμοποιήθηκαν στην επιφάνεια του κτίσματος θέλουν να απομιμούνται το νερό.
«Το κύμα» είναι, άλλωστε, και η ονομασία του κτηρίου, που κτίσθηκε στη μέση μιας πεδιάδας, όπου βρίσκεται το οικονομικό κέντρο της πόλης. Οι δημιουργοί του έργου είναι οι Κινέζοι αρχιτέκτονες του γραφείου Lacime Architects, οι οποίοι επέλεξαν αυτό το ειδικό περιβάλλον για να εκφρασθούν ποιητικά. Γιατί, όπως υποδηλώνει το όνομά του, το κτήριο μιμείται ένα κύμα, που συγκλίνει με τον ουρανό και τον άνθρωπο. Με αυτόν τον τρόπο και σύμφωνα πάντα με τους αρχιτέκτονες, αποτελεί ένα σημείο σύνδεσης μεταξύ του διαστήματος, των ανθρώπων, του ήλιου, του αέρα και της θάλασσας!
Ο χώρος, γενικότερα, είναι οργανωμένος σε τρία κύρια στοιχεία: το Μουσείο Τέχνης, ένα υπαίθριο χώρο και έναν δημόσιο, ενώ όλα συνδέονται με τη γύρω παραλία. Το Μουσείο Τέχνης υψώνεται πάνω από το έδαφος, δημιουργώντας ένα αιωρούμενο εφέ. Επιπλέον, το κτίριο διαθέτει μεγάλη ανοιχτή βεράντα, όπου ο επισκέπτης μπορεί να νιώσει τις φυσικές ενέργειες που συνυπάρχουν εκεί. Εκπαίδευση και ψυχαγωγία συνυπάρχουν εξάλλου.
Το μουσείο-ποταμός
Μεγαλεπήβολο, αλλά και συναρπαστικό, το νέο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ένα έργο για τον σχεδιασμό του οποίου έχουν συνεργαστεί τρία αρχιτεκτονικά γραφεία: B + H Architects, 3XN και Zhubo Design. Το σχήμα του, που παραπέμπει στους μαιάνδρους ποταμού, βραβεύθηκε σε διαγωνισμό, ακριβώς γιατί είναι κυρτό και ρέον όπως η ροή του ποταμού.
Πρόκειται να χτιστεί στην περιοχή της λίμνης Yanzi στο Pingshan του Σεντζέν και θα συμπληρώνεται από ένα δημόσιο πάρκο, που θα ανεβαίνει απαλά από το επίπεδο του εδάφους προς το μουσείο. Δημόσιο πάρκο με τη μορφή ενός πράσινου διαδρόμου θα βρίσκεται και κατά μήκος της οροφής του κτηρίου.
Και, όπως λένε οι σχεδιαστές, με τον ίδιο τρόπο που ένα ποτάμι που βρίσκει το σχήμα του σε ισορροπία με τη γη, έτσι και κάθε στροφή θα αποκαλύπτει μια νέα, εντυπωσιακή θέα στο γύρω πάρκο, στους λόφους και στη λίμνη. από ειδικές βεράντες θέασης κατά μήκος του πάρκου στέγης.
Το μουσείο, με έκταση 42.000 τετραγωνικών μέτρων θα περιλαμβάνει μια σειρά από γκαλερί αφιερωμένες στη φυσική ιστορία και την οικολογία του Σενζέν και της γύρω περιοχής. Αυτοί οι χώροι θα είναι προσβάσιμοι από ένα μεγάλο λόμπι στην είσοδο του κτηρίου, που οι αρχιτέκτονες περιγράφουν ως σπηλιά.
Το μουσείο ενός ναυαγίου
Και ένα μουσείο, τέλος, που είναι ακόμη εντελώς στα σχέδια, καθώς αποτελεί ένα εξαιρετικά φιλόδοξο εγχείρημα. Σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στο Άμστερνταμ και στην ουσία θα πρόκειται για ένα κτήριο, το οποίο θα κτισθεί γύρω από ένα ναυάγιο.
Συγκεκριμένα, το ιστορικό πλοίο «Άμστερνταμ», 271 ετών, το οποίο επί του παρόντος είναι βυθισμένο στην ακτή του Χέιστινγκς της Αγγλίας. Η ιδέα είναι ότι θα το ανασκάψουν και στη συνέχεια, χωρίς να το βγάλουν ποτέ από το νερό θα το μεταφέρουν στο Άμστερνταμ και θα το μετεγκαταστήσουν σε ένα σημείο της πόλης, όπου και θα γίνει το μουσείο.
Το αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid Architects βρίσκεται και εδώ, πίσω από τα σχέδια, σύμφωνα με τα οποία το μουσείο θα κτισθεί γύρω από μια γυάλινη δεξαμενή που θα περιέχει το μήκους 40 μέτρων ναυάγιο, επιτρέποντας στους επισκέπτες να το δουν από όλες τις πλευρές του.
Ήδη, μάλιστα, αναζητείται η κατάλληλη περιοχή για την εγκατάσταση, κοντά στο ναυπηγείο στο οποίο είχε κατασκευαστεί το πλοίο. Το πλοίο «Άμστερνταμ» χτίστηκε τον 18ο αιώνα από την Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικής Ινδίας (VOC), αλλά βούλιαξε κοντά στις αγγλικές ακτές το 1749, στο παρθενικό του ταξίδι για την Ασία.
Οτιδήποτε προεξείχε από το πλοίο καταστράφηκε, το κύτος του όμως, δεδομένου ότι βυθίστηκε μέσα στην άμμο, παραμένει άθικτο. Το «Αγκυροβόλιο Άμστερνταμ» έτσι όπως έχει ονομασθεί το όλο εγχείρημα, σκοπεύει να το διασώσει από την περαιτέρω διάβρωση και να αναδείξει την ιστορία του.
Διαβάστε ακόμη:
Η Εθνική Πινακοθήκη στα κόκκινα – Στην τελική ευθεία η ολοκλήρωση του έργου
Νέα στέγη για τις άμαξες του Τατοΐου – Βήμα προς βήμα η μεταφορά τους (video)
Η ευχή από ένα βυζαντινό δαχτυλίδι που δημοπρατείται: ΟΜΟΝΟΙΑ
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση