Τετάρτη 18 Μαΐου, μια μέρα αφιερωμένη στα μουσεία.  Σε όλα τα μουσεία, όλου του κόσμου, ως υπενθύμιση του σπουδαίου ρόλου που διαδραματίζουν στη γνώση και στη διεύρυνση των οριζόντων του ανθρώπου, στη χαρά και την απόλαυση.

Με ελεύθερη είσοδο και με εύρος εκδηλώσεων που επεκτείνονται πέραν της σημερινής Διεθνούς  Ημέρας Μουσείων ο εορτασμός, στοχεύει πάντα «στην ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».

Γιατί «Η Δύναμη των Μουσείων», όπως είναι και το φετινό θέμα της διοργάνωσης είναι μεγάλη. Μεταμορφώνουν τον κόσμο, γίνονται φορείς κοινωνικών αλλαγών αλλά και βιώσιμης ανάπτυξης ενώ παρουσιάζοντας το παρελθόν, ανοίγουν νέους δρόμους και διαμορφώνουν νέες καινοτόμες ιδέες με σκοπό την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα με τη μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά τα μουσεία μπορεί να είναι ένα κομμάτι της καθημερινότητας όλων. Αλλά δεν είναι μόνον τα αρχαιολογικά μουσεία που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον, είναι και τα μουσεία σύγχρονης τέχνης, τα ειδικά θεματικά μουσεία που ξαφνιάζουν με την πρωτοτυπία τους , είναι εν τέλει ένας ολόκληρος κόσμος ή μάλλον πολλοί κόσμοι που περιμένουν τους επισκέπτες για να τους γνωρίσουν.

Ξεναγήσεις, εγκαίνια εκθέσεων, εκπαιδευτικές δράσεις, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές και βιντεοπροβολές καθώς και άλλες πρωτότυπες εκδηλώσεις περιλαμβάνει ο εορτασμός στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν θεσμό άλλωστε, που έχει καθιερωθεί από το 1977 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στο οποίο υπάγεται και το Ελληνικό Τμήμα, που επέλεξε ως τιμώμενο φορέα για το 2022 τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης–MOMus, λόγω του πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και επιστημονικού έργου που επιτελεί.

Η φετινή διοργάνωση όμως  επικεντρώνεται ιδιαίτερα στη δυναμική συμβολή των μουσείων σε τρία επίκαιρα ζητήματα με πρώτη τη βιωσιμότητα. Κι αυτό, τα μουσεία είναι στρατηγικοί εταίροι στην υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, λόγω της δύναμης,  που διαθέτουν, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων να συμβάλλουν στη συνειδητοποίηση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και στη διάδοση επιστημονικών γνώσεων για την αντιμετώπισή τους.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών
Μουσείο Τηλεπικοινωνιών

Η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες εξάλλου, που αλλάζουν την καθημερινή ζωή, αναπτύσσονται εξίσου ταχύτατα και στον τομέα των μουσείων. Έτσι αυτή η ψηφιακή στροφή συμβάλλει στην προσβασιμότητα των μουσειακών συλλογών και στην πολύπλευρη ερμηνεία τους, ενισχύοντας τις εμπειρίες του επισκέπτη ενώ ταυτόχρονα εντείνει την προβολή των μουσείων.

Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή
Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Τέλος τα μουσεία οικοδομούν και ενισχύουν την κοινωνική συνοχή μέσω της εκπαίδευσης αλλά και υποστηρίζοντας σταθερά τις δημοκρατικές αξίες. Παράλληλα παρέχουν ισότιμες ευκαιρίες δια βίου μάθησης για όλους, συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας συμμετοχικής κοινωνίας των πολιτών με γνώσεις και διάθεση προσφοράς και δημιουργίας.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα σε όλα τα μουσεία εδώ.