ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Σουρής, ο Παλαμάς, ο Λαπαθιώτης, η Μαρία Πολυδούρη. Και τα φιλολογικά σαλόνια της εποχής τους, που συχνά ήταν τα ίδια τα σπίτια των λογοτεχνών. Εκεί όπου ιδέες και σκέψεις ανταλλάσσονταν, νέα ρεύματα κυοφορούνταν και όπου οι αντιθέσεις αποκτούσαν δυναμική τέτοια, που πέρασε στην ιστορία.
Τα Εξάρχεια, τη φιλολογική γειτονιά της Αθήνας εδώ και ενάμιση σχεδόν αιώνα -ας μη ξεχνάμε και τον πεζογράφο Γιώργο Ιωάννου που έζησε εκεί πολλά χρόνια της ζωής του- αναδεικνύει με μία σειρά από δράσεις του το Επιγραφικό Μουσείο. Γιατί και το Επιγραφικό Μουσείο βρίσκεται στα Εξάρχεια, στον πεζόδρομο της Τοσίτσα, από το 1886 συγκεκριμένα, φιλοξενώντας την μεγαλύτερη παγκοσμίως συλλογή αρχαίων ελληνικών επιγραφών, των άμεσων πηγών της ιστορίας, που παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής, θρησκευτικής και κοινωνικής ζωής της αρχαιότητας.
«Επιγραφικό Μουσείο και Εξάρχεια: Ιστορίες μιας γειτονιάς» είναι το θέμα των διαδικτυακών εκδηλώσεων, με τις οποίες το μουσείο επανασυστήνεται στο κοινό της περιοχής του και όχι μόνον φυσικά. Και η πρώτη για τον Μάιο, στις 10 του μήνα αφορά στα «Εξάρχεια των λογοτεχνών 1880-1944: Γεώργιος Σουρής, Κωστής Παλαμάς, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Μαρία Πολυδούρη, τα φιλολογικά σαλόνια και τα καφενεία» με την ιστορικό – εκπαιδευτικό Τόνια Καφετζάκη και την Δώρα Μέντη Ε.ΔΙ.Π. Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.
Και ακολουθεί στις 25 Μαΐου η διάλεξη «Τοπωνύμια και ονοματοδοσία οδών στα Εξάρχεια» με τον Ελευθέριο Σκιαδά.
«Μένω στο κέντρο για να έχω την ησυχία μου: Τα Εξάρχεια του Γιώργου Ιωάννου» είναι η επόμενη εκδήλωση στις 7 Ιουνίου με ομιλητές τον συγγραφέα Γιώργο Θάνο, τον ραδιοφωνικό παραγωγό-ποιητή Γιώργο Ευσταθίου και την Ελένη Τσιτσιμίκλη, διευθύντρια του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, υπεύθυνη Αρχείου Γιώργου Ιωάννου. Τέλος στις 14 Ιουνίου παρουσιάζεται η έκθεση για την ιστορία της Νεάπολης Εξαρχείων που έγινε το 2017 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση από την Λουίζα Καραπιδάκη, ιστορικό τέχνης-αρχαιολόγο.
Όλες οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 7 μ.μ. και για την παρακολούθησή τους απαιτείται η εγγραφή σε αυτή τη φόρμα.
Ο κύκλος των ομιλιών άρχισε στις 29 Μαρτίου, με ομιλήτρια την γλύπτρια κυρία Ασπασία Παπαδοπεράκη, κάτοικο της περιοχής και τον επίτιμο διευθυντή του Επιγραφικού Μουσείου κ. Χαράλαμπο Κριτζά. Θέμα τους ήταν η πέτρα ως φορέας λόγου και τέχνης, εξοικειώνοντας το κοινό με το ιδιαίτερο αυτό υλικό της συλλογής του Επιγραφικού Μουσείου. Η δεύτερη παρουσίαση, του καθηγητή του ΕΜΠ κ. Κωνσταντίνου Μωραΐτη, με τίτλο «Αστικό τοπίο και όροι συμμετοχής: Η περίπτωση των Εξαρχείων» συνέβαλε σε μία νέα ανάγνωση των Εξαρχείων. Και τέλος ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος με τον τίτλο «Περπατώντας στα Εξάρχεια» στις 26/4, πρότεινε την περιπατητική διεκδίκηση της περιοχής και αποκρυπτογράφησε στιγμές και σημεία της.
Διαβάστε επίσης:
Κολοσσαίο: Ξαναφτιάχνεται η αρένα των μονομάχων
Ιταλία: Την επαναδημιουργία της αρένας στο Κολοσσαίο της Ρώμης ετοιμάζει το ιταλικό Υπ. Πολιτισμού
Μουσεία και lockdown: Ενεργά μουσεία πίσω από κλειστές πόρτες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βαρτζόπουλος: Έρχεται ειδική άδεια για τα σχολικά πάρτι σε κέντρα – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για αλκοόλ και τσιγάρα σε ανηλίκους
- Επιθεώρηση Εργασίας: Καταβολή δώρου Χριστουγέννων σε 1.968 εργαζόμενους, με την παρέμβαση της
- Μιλένα Αποστολάκη: Η κυβέρνηση να διασφαλίσει τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο
- F1 – Ferrari: Ο Έλκαν υποδέχτηκε τον Χάμιλτον – mononewsTV