ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
]Συγκεκριμένα, έχουν επανατοποθετηθεί από την Αττικό Μετρό και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης ένα τμήμα της πλακόστρωτης πλατείας του 6ου μ.Χ. αιώνα, τμήμα του στυλοβάτη και ένας κίονας, ενώ ακολουθεί η τοποθέτηση ενός ακόμη κίονα. Στην συνέχεια θα γίνει η ολοκλήρωση της διευθέτησης του χώρου και ο εμπλουτισμός του με πληροφοριακό υλικό.
Οι αρχαιότητες είχαν αποσπασθεί το 2017, αλλά οι μελέτες για την επανατοποθέτησή τους εκπονήθηκαν τελικά στο τρέχον έτος. Ήδη μάλιστα στο εργοτάξιο του σταθμού Αγίας Σοφίας είναι εμφανής η αλλαγή στην εικόνα του χώρου, έπειτα από την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, οι οποίες προσθέτουν πλήθος στοιχείων για την ιστορία της Θεσσαλονίκης κατά τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους.
Πρόκειται εξάλλου για μια απάντηση και για όσους θεωρούσαν ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα δεν θα επιστρέψουν στη θέση τους. Να σημειωθεί εξάλλου ότι έχει δρομολογηθεί και η μελέτη ανάδειξης των μεσοβυζαντινών αρχαιοτήτων, που διατηρούνται βόρεια της εισόδου του σταθμού.
Καρά την αυτοψία παρόντες ήταν επίσης ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης Μπετίνα Τσιγαρίδα, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό Νίκος Ταχιάος και Νίκος Κουρέτας.
Διαβάστε επίσης:
Καραμανλής από ΔΕΘ: Στόχος το Μετρό Θεσσαλονίκης να παραδοθεί το 2023
Μετρό Θεσσαλονίκης: Ξεκίνησε η επανατοποθέτηση αρχαιοτήτων στον σταθμό Αγία Σοφία
Καραμανλής: Η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει το πιο σύγχρονο μετρό στην Ευρώπη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αμαζόνιος: Συμβολική επίσκεψη Μπάιντεν – Έντεκα δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή
- Χοληστερίνη: Όσα πρέπει να ξέρετε για να μειώσετε τους κινδύνους
- Τουρκία: Αρνήθηκε τη χρήση του εναέριου χώρου της στο αεροσκάφος του προέδρου του Ισραήλ
- Αθήνα: Άνοιξαν οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής»