Κίνα και Αυστραλία, οι επόμενοι σταθμοί στα ταξίδια των ελληνικών αρχαιοτήτων με την οργάνωση εκθέσεων, που φιλοδοξούν να φέρουν τον αρχαίο πολιτισμό κοντά σε ένα διαφορετικό κοινό.

Στην πρώτη περίπτωση σε δύο πόλεις της Κίνας, άγνωστες για τους Έλληνες, πλην με ενδιαφέρον όμως, να γνωρίσουν την αρχαία ελληνική ιστορία ενώ στην δεύτερη όμως, το Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης έχει αφιερωθεί τα τελευταία χρόνια στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Πρόκειται εξάλλου, για αιτήματα αυτών των μουσείων, όπου θα παρουσιαστούν οι εκθέσεις,  με την κάλυψη από τα ίδια, του συνόλου των εξόδων για την διοργάνωσή τους.

1

«Ένα ταξίδι στην αρχαία Ελλάδα» είναι ο τίτλος της έκθεσης, που θα ταξιδέψει στην Κίνα, στο αρχαιολογικό μουσείο του Sanxingdui (βρίσκεται εντός του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου), κοντά στην πόλη Deyang της επαρχίας  Σιτσουάν στα νοτιοδυτικά της χώρας από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέμβριο. Στην συνέχεια και ως τον Μάρτιο του 2026 η έκθεση θα μεταφερθεί στο αρχαιολογικό μουσείο του Liangzhu  (επίσης εντός ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου), κοντά στην πόλη Hangzhou στην επαρχία Zhejiang.

Το κινεζικό αρχαιολογικό μουσείο του Sanxingdui

 Από τον Κυκλαδικό Πολιτισμό στον Μέγα Αλέξανδρο

Μια σειρά από θεματικές ενότητες, που αναδεικνύουν τα επιτεύγματα, τις αξίες και τις ιδιαιτερότητες του αρχαίου ελληνικού κόσμου περιλαμβάνει  η συγκεκριμένη έκθεση, που εξερευνά την ιστορία και τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας. Η αρχή γίνεται  με την «Αυγή του πολιτισμού», όπου παρουσιάζονται ο Κυκλαδικός πολιτισμός, ο Μινωικός, που μέσω της θαλασσοκρατορίας της Κρήτης δημιούργησε εμπορικές διαδρομές που ένωναν τις τρεις ηπείρους και ο Μυκηναϊκός, όταν αναδύθηκαν ισχυρά οργανωμένα βασίλεια.

Για να συνεχισθεί με την «Δόξα και Μεγαλοπρέπεια», που  αναφέρεται στην ηρωική αρετή και τις αξίες της πρώιμης εποχής, τα ταξίδια και τις αποικίες, την αθηναϊκή δημοκρατία, με το θέατρο, την φιλοσοφία και την τέχνη, που γνώρισαν την μέγιστη άνθηση. Παρουσιάζονται επίσης, οι θεοί και οι μύθοι που διαμόρφωσαν τη θρησκευτική και κοινωνική ζωή, οι καλλιτεχνικές αναζητήσεις, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που εξέφραζαν την κοινή ελληνική ταυτότητα και τέλος η πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που διέδωσε τον ελληνικό πολιτισμό σε τρεις ηπείρους, δημιουργώντας μια νέα παγκόσμια πραγματικότητα.

Συνολικά η έκθεση περιλαμβάνει 177  αρχαία έργα -και σύνολα έργων- καθώς και  εννέα από μουσεία και Εφορείες Αρχαιοτήτων όλης της χώρας.

Το κινεζικό αρχαιολογικό μουσείο του Liangzhu, έργο του αρχιτέκτονα Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ

Θεοί και άνθρωποι

Με 119 αρχαιότητες εξάλλου, συγκροτείται η έκθεση «Τελετουργίες –Δώρα για τους θεούς», που θα παρουσιαστεί από 25 Μαρτίου και ως 25 Νοεμβρίου στο Ελληνικό Μουσείο στην Μελβούρνη. Ένα μουσείο, που ιδρύθηκε το 2007 με πρωτοβουλία του έλληνα επιχειρηματία στην Αυστραλία Σπύρου Σταμούλη και στεγάζεται στο κτήριο του πρώην Βασιλικού Νομισματοκοπείου, κτήριο-ορόσημο της Αυστραλίας, που εγκαινιάστηκε το 2008.

Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει στο κοινό μέσα από αντιπροσωπευτικά εκθέματα τη διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου για επαφή και αλληλεπίδραση με το θείο, εικονογραφώντας παράλληλα θρησκευτικές πεποιθήσεις και τελετουργικές πρακτικές.