ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πρόκειται για μία διεθνούς κλάσης συλλογή κινεζικών κεραμικών, αξίας 1,27 δισεκατομμυρίου δολαρίων και πλέον ανήκει στο Βρετανικό Μουσείο.
Την δωρεά των 1.700 αντικειμένων μόλις ανακοίνωσε το βρετανικό ίδρυμα, ύστερα από την προσφορά της περίφημης συλλογής των διαχειριστών του βρετανού επιχειρηματία σερ Πέρσιβαλ Ντέιβιντ, του οποίου η αγάπη για την Κίνα τον ώθησε από τις αρχές του 20ού αιώνα να αρχίσει να συλλέγει αυτά τα εκπληκτικά κεραμικά.
«Αυτό είναι το μεγαλύτερο κληροδότημα στο Βρετανικό Μουσείο κατά την μακρά ιστορία του. Είναι μία πραγματική ψήφος εμπιστοσύνης για το μέλλον και έρχεται σε μια πολύ σημαντική στιγμή για εμάς καθώς ξεκινάμε την πιο σημαντική πολιτιστική ανάπλαση του μουσείου που έχει γίνει ποτέ», δήλωσε κατόπιν αυτού ο γνωστός μας Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου. Ενώ ο νέος διευθυντής του μουσείου Νίκολας Κάλιναν εξέφρασε την ταπεινοφροσύνη του μπροστά σ΄αυτό το δώρο λέγοντας ότι «Αυτά τα διάσημα αντικείμενα δίνουν μια ιδιαίτερη διάσταση στη συλλογή μας και μαζί προσφέρουν σε μελετητές, ερευνητές και επισκέπτες σε όλο τον κόσμο την απίστευτη ευκαιρία να μελετήσουν και να απολαύσουν τα καλύτερα παραδείγματα κινεζικής χειροτεχνίας οπουδήποτε υπάρχει».
Τα κεραμικά
Ανάμεσα στα κυριότερα κομμάτια της συλλογής είναι ένα ζευγάρι κεραμικών, γνωστά ως «Βάζα του Ντέιβιντ» David, που ξεχωρίζουν γιατί κατασκευάστηκαν το 1351 κατά τη διάρκεια της δυναστείας Γιουάν. ( Πιστεύεται συγκεκριμένα, ότι κατασκευάζονταν από πορσελάνη Jingdezhen στους κλιβάνους Hengfeng Zhen κοντά στο ναό Doist στο Xingyuan.)
Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης ένα «Κύπελλο κοτόπουλου» της δυναστείας των Μινγκ, που χρησιμοποιείτο για να σερβίρει κρασί για τον αυτοκράτορα Τσενγκούα (1465–87) και είδη Ru, όπως ένα πιάτο σε μορφή οκταπέταλου λουλουδιού με στρογγυλεμένες πλευρές που φτιάχτηκαν για την αυλή της δυναστείας των Βόρειων Σονγκ γύρω στο 1086.
Τα κεραμικά αντικείμενα, που χρονολογούνται από τον 3ο έως τον 20ό αιώνα δωρίστηκαν μετά από τον 15ετή δανεισμό τους στο μουσείο του Λονδίνου. Ορισμένα κομμάτια από τη συλλογή πάντως, θα δανειστούν στο Μουσείο της Σαγκάης στην Κίνα και στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη.
Ο συλλέκτης
Η συλλογή αποτέλεσε έργο ζωής του Πέρσιβαλ Ντέιβιντ (1892-1964), που γεννήθηκε στη Βομβάη και έμελλε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους δυτικούς συλλέκτες κινεζικών κεραμικών. Ο ίδιος επισκεπτόμενος την Κίνα για επαγγελματικούς λόγους γοητεύθηκε από τον πολιτισμό της, έμαθε μάλιστα μανδαρίνικα, και εντυπωσιάστηκε από την παράδοση της τεχνογνωσίας, που συνάντησε εκεί. Άρχισε έτσι, να συλλέγει πορσελάνες από το 1913 ακολουθώντας την παράδοση της Αυτοκρατορικής Συλλογής στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου.
Τα έργα συγκεντρώνονταν κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του, επίσης στην Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ ενώ η σύνδεσή του με το Βρετανικό Μουσείο χρονολογείται από το 1929, όταν για πρώτη φορά δώρισε ένα βωμό των Μινγκ στο ίδρυμα. Την ίδια εποχή σημειώνεται και η πρώτη συνεισφορά του στην μελέτη της κινεζικής κεραμικής, χάρις σε ένα άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Eastern Art για την τέχνη της Ανατολής.
Όπως λέει εξάλλου τώρα ο Κόλιν Σιφ, πρόεδρος του Ιδρύματος Κινεζικής Τέχνης Πέρσιβαλ Ντέιβιντ η δωρεά επιτυγχάνει την διατήρηση ανέπαφης της συλλογής, την μόνιμη παρουσίασή της και την δυνατότητα να χρησιμοποιείται και για εκπαιδευτικούς σκοπούς από ακαδημαϊκούς, φοιτητές ακόμη και μη ειδικούς.
Τα κινεζικά αιτήματα
Γεγονός είναι, ότι με τη δωρεά αυτή το Βρετανικό Μουσείο κατέχει μία από τις σημαντικότερες συλλογές κινεζικών κεραμικών εκτός του κινεζόφωνου κόσμου ενώ ήδη του ανήκει και μία από τις μεγαλύτερες συλλογές κινεζικών αρχαιοτήτων στη Δύση με περίπου 23.000 αντικείμενα. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, έχει δεχθεί εκκλήσεις από Κινέζους αξιωματούχους για επαναπατρισμό ορισμένων από αυτά τα αντικείμενα. Μάλιστα αυτές εντάθηκαν μετά την κλοπή από επιμελητή του μουσείου, των 1500 αντικειμένων, που έγινε γνωστή τον Αύγουστο του 2023.
Τον ίδιο μήνα, επίσημο αίτημα της Κίνας δημοσιεύθηκε στην κρατική αγγλόφωνη εφημερίδα Global Times, στην οποία απαριθμούνταν μία σειρά αντικειμένων, που η Κίνα ήλπιζε να ανακτήσει, συμπεριλαμβανομένων τελετουργικών χάλκινων από τις δυναστείες Shang και Zhou και πέτρινων βουδιστικών ειλητάριων των δυναστειών Wei και Jin. Το άρθρο ανέφερε ξεκάθαρα, ότι σημαντικό μέρος των συλλογών του Βρετανικού Μουσείου «αποκτήθηκε μέσω ακατάλληλων καναλιών».
Διαβάστε επίσης
Σώζεται ο βυζαντινός πύργος του Πολυστύλου στα Άβδηρα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θ. Καρποδίνη (ΕΟΠΥΥ): Οι έλεγχοι, οι βιοδείκτες και οι αλλαγές στη συνταγογράφηση
- Αγωγή ύψους 450 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
- Επενδύσεις 2 δισ. σε ακίνητα πριν την εκπνοή του 2024 – Έσοδα 4,2 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις
- Αφοι Βρισιμτζή – Champion ΑΕΒΕ: Πλειστηριασμός για την εταιρεία των 90 ετών