ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων θα επισκεφθεί σήμερα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη.
Το νέο κόσμημα της πόλης και γενικότερα του νησιού είναι καθ΄όλα έτοιμο να υποδεχθεί τους επισκέπτες του, που αναμένονται φέτος το καλοκαίρι. Κατά την ανεπίσημη επίσκεψή του ο κ. Μητσοτάκης θα ξεναγηθεί στο κτίριο και τις συλλογές του μουσείο στις 7 το απόγευμα συνοδευόμενος από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Όπως είναι γνωστό άλλωστε στο νέο μουσείο αναδεικνύεται για πρώτη φορά ολόκληρη η Συλλογή Μητσοτάκη, η οποία έχει δωριθεί στο Ελληνικό Δημόσιο από το 2000. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό σύνολο 1062 αντικειμένων, που βρίσκει την θέση που του αξίζει στο λαμπρό κτίριο. (Μέρος της συλλογής είχε εκτεθεί και στο παλαιό μουσείο).
Στο εντυπωσιακό οικοδόμημα, που έχει ανεγερθεί στην περιοχή της Χαλέπας εκτίθεται ο πλούτος των αρχαιολογικών ευρημάτων, που έχουν έρθει στο φως στην περιοχή, αντικείμενα από την βαθιά Προϊστορία και την Μινωική εποχή ως και τη Ρωμαϊκή. Με την έναρξη της αφήγησης της ιστορίας του τόπου να γίνεται από την ανάδειξη της πρώτης, αποδεδειγμένης παρουσίας ανθρώπων στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην Γαύδο.
Το μικρό νησάκι, όπου έχουν εντοπισθεί ευρήματα της Παλαιολιθικής εποχής, όπως πολλά εργαλεία από οψιανό –κάτι που μαρτυρεί τις σχέσεις με την Μήλο, τον μοναδικό τόπο εξόρυξης του υλικού– πολλά αγγεία αλλά και κατάλοιπα οστών. Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται όμως και αρχαία από τις πόλεις της Κυδωνίας, της Υδραμίας, της Πολυρρήνιας, της Κισσάμου, της Λισσού κ.ά.
Συνολικού εμβαδού 6.000 τ.μ. και περιλαμβάνοντας πλην των εκθεσιακών χώρων και όλους τους άλλους, που είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία του το μουσείο φιλοξενεί περί τις 3.500 αρχαία αντικείμενα, που φωτίζουν τον θαυμαστό αρχαίο πολιτισμό του νησιού. Από αυτά μάλιστα τα 1000 εκτίθενται για πρώτη φορά.
Βγήκαν από τις αποθήκες, συντηρήθηκαν και Η έκθεση εξελίσσεται χρονολογικά, αρχίζοντας από τους προϊστορικούς οικισμούς στο νησί για να καταλήξει στις πόλεις των ιστορικών χρόνων.
Μέσα από τα αντικείμενα αλλά και τον τρόπο ανάδειξής τους κατά ενότητες, στις οποίες περιλαμβάνονται και θεματικές υποενότητες παρουσιάζονται η κοινωνική και διοικητική οργάνωση, η θρησκεία και τα ταφικά έθιμα, το εμπόριο, ο πόλεμος, οι ασχολίες των κατοίκων και τα εργαλεία τους αλλά και η καθημερινή ζωή μέσα στο σπίτι. Όπως τα διάφορα σκεύη, ακόμη και τα έπιπλα του σπιτιού, τα μέσα που σχετίζονταν με τις ασχολίες των γυναικών –κυρίως την υφαντική– ή βεβαίως και τον καλλωπισμό τους.
Η Συλλογή Μητσοτάκη
Η εκθεσιακή αφήγηση αναπτύσσεται χρονολογικά και εξελίσσεται σε πέντε ενότητες, αρχίζοντας από την ενημέρωση για την ιστορία του μουσείου, το οποίο, όπως είναι γνωστό φιλοξενήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, από το 1962 μέχρι το 2020 στο εκπληκτικό κτίριο του μοναστηριού του Αγίου Φραγκίσκου, στο κέντρο της πόλης.
Στη συνέχεια ο επισκέπτης εισάγεται στην έκθεση και πληροφορείται για τις αρχαιολογικές έρευνες και τις ανασκαφές στην περιοχή των Χανίων. Ακολουθούν η Προϊστορική εποχή με την Μινωική ασφαλώς και η Ιστορική ως τα ρωμαϊκά χρόνια.
Στην τελευταία, ειδική ενότητα με τις δωρεές, που έχουν γίνει στο μουσείο αναπτύσσεται η Συλλογή Κωνσταντίνου, Μαρίκας και Κυριάκου Μητσοτάκη, ένα μέρος μόνον της οποίας, περί τα 400 έργα, είχαν παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 1992 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Μέρος της συλλογής εκτέθηκε από τον Δεκέμβριο του 2000 και στο παλιό μουσείο, στο μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου. Αγγεία, ειδώλια, σφραγίδες, κοσμήματα, εργαλεία, όπλα και σκεύη, φτιαγμένα από πηλό, μέταλλο –και χρυσό– λίθους, γυαλί κλπ. χρονολογούμενα από την 4η π.Χ. χιλιετία ως τον 3ο μ.Χ. αιώνα συγκροτούν την εξαιρετική συλλογή.
Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων σε σχέδια του αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη, στον οποίο ανήκει και το έργο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών έχει ανεγερθεί σε μία περιοχή με θέα προς την θάλασσα και αναμένεται να αναδειχθεί σε έναν τοπόσημο για την πόλη και όλη την Κρήτη.
Καθώς γειτνιάζει μάλιστα με άλλα ενδιαφέροντα κτίρια, όπως το σπίτι του πρίγκιπα Γεωργίου, την βίλα Σβαρτς και την Γαλλική Σχολή όπως και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» η αναβάθμιση της περιοχής είναι προδιαγεγραμμένη.
Σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό γραφείο του κ. Μπομπότη η συνολική πρόταση ολοκληρώνεται μέσα από τη σύνθεση δύο διακριτών γραμμικών μονολιθικών όγκων που αναδύονται από τη γη, ως μία συμβολική αναφορά στα στοιχεία πολιτισμού που βρίσκονται κάτω από την επιφάνειά της, καθώς επίσης και βιοκλιματική επιλογή.
Ανάμεσα στα δύο μονολιθικά σκέλη διαμορφώνεται αίθριο, γύρω από το οποίο αναπτύσσονται οι αίθουσες εκθέσεων και ο χώρος εισόδου, εκτόνωσης και διανομής κυκλοφοριών, εξασφαλίζοντας έτσι και τις συνέχειες των μουσειακών διαδρομών. Γενικότερα εξάλλου, στόχος ήταν η διαχρονικότητα και λιτότητα, κάτι που συνυπάρχει σε όλες τις επιλογές που έγιναν για το σχεδιασμό του Μουσείου Χανίων, είτε πρόκειται περί σχημάτων και μορφών, είτε περί υλικών και χρωμάτων αλλά ακόμα περισσότερο για την κίνηση των επισκεπτών.
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων παρέχει μεγάλους χώρους για τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων ενώ να σημειωθεί, παράλληλα με την έναρξη της λειτουργίας του ανοίγει και το πωλητήριο του ΟΔΑΠ. Σύντομα εξάλλου θα αποκτήσει και αναψυκτήριο καθώς ο διαγωνισμός έχει ήδη ξεκινήσει.
Διαβάστε επίσης:
Πόσο πουλιέται το «τίποτε»; Η απάντηση σε χρυσό
Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Η συλλογή πρέπει να έχει μέλλον πέρα από τη ζωή μου