ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η προβολή και ο ανταγωνισμός στην κορύφωσή τους. Το πρόγραμμα δημόσιας τέχνης του Κατάρ σε ευθεία αντιπαλότητα με το υπαίθριο μουσείο γλυπτικής της Σαουδικής Αραβίας στην Κορνίς της Τζέντα, που είναι αυτή τη στιγμή η πιο εξέχουσα πρωτοβουλία γλυπτικής στον Κόλπο.
Η σεΐχα Αλ Μαγιάσα μπιντ Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι ωστόσο, πρόεδρος των Μουσείων του Κατάρ, έχει διαφορετική γνώμη. Επιβλέποντας η ίδια το πρόγραμμα της δημιουργίας νέων μουσείων και της κόσμησης της πρωτεύουσας Ντόχα με έργα τέχνης των διασημότερων και πιο ακριβοπληρωμένων καλλιτεχνών διεθνώς ετοιμάζει θριαμβευτικά εγκαίνια για τη φθινοπωρινή σεζόν. Ακολουθεί άλλωστε από τον Νοέμβριο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου της FIFA, οπότε αναμένεται να συρρεύσει πλήθος κόσμου στο Κατάρ.
Να σημειωθεί εξάλλου, ότι η σεΐχα Αλ Μαγιάσα είχε βρεθεί πριν από δύο μήνες στην Αθήνα, αλλά και στην Ύδρα, όπου παραβρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης του Τζεφ Κουνς στα παλαιά Σφαγεία από το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ του Δάκη Ιωάννου. Έργο του, ένα μνημειώδες γλυπτό θα εγκατασταθεί και στην Ντόχα.
Στον κατάλογο των καλλιτεχνών, που παρουσιάζονται έργα τους σ’ αυτή την υπαίθρια έκθεση -επίδειξη θα μπορούσε να την πει επίσης κανείς- περιλαμβάνονται και καλλιτέχνες από το Κατάρ.
Τα πρόσφατα εγκατεστημένα έργα περιλαμβάνουν τα «Maqam I, Maqam II, Maqam III» της λιβανέζας καλλιτέχνιδας Σιμόν Φατάλ, τρία κωνικά γλυπτά από γρανίτη που θυμίζουν μπλε αμμόλοφους.
Επίσης ένα πανό μήκους σχεδόν 100 ποδιών από τον Αμερικανό εννοιολογικό καλλιτέχνη Λόρενς Γουίνερ (1942-2001) στο Stadium 974, όπου θα γίνουν οι αγώνες ποδοσφαίρου και μια ελαφριά εγκατάσταση από τον Ιρακινό καλλιτέχνη Άντελ Άμπιντιν, που προβάλλεται στην πρόσοψη του Αραβικού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (Mathaf).
Έχουν εγκατασταθεί όμως και άλλα γλυπτά όπως το «Untitled (Trench, Shafts, Pit, Tunnel and Chamber)», έργο του 1978, του Μπρους Νάουμαν, που τοποθετήθηκε στο Msheireb Downtown Doha, μια αναπτυσσόμενη περιοχή με σύγχρονη αρχιτεκτονική αλλά και ένα σύμπλεγμα ιστορικών μουσείων που στεγάζονται σε κομψά αρχοντικά αραβικού στιλ.
Επίσης το έργο «Falcon» του γλύπτη Τομ Κλάασεν έχει εγκατασταθεί έξω από το διεθνές αεροδρόμιο Hamad, ενώ το «Two Orchids» της Ίζα Γκένζκεν κοντά στο Εθνικό Θέατρο, σε αυτό που η κυβέρνηση αποκαλεί το νέο «Υπαίθριο Μουσείο».
Αναμένονται όμως ακόμη μία κολοκύθα της Γιαγιόι Κούζαμα και επίσης ένα μωσαϊκό του Ρασίντ Τζόνσον. Συνολικά σαράντα είναι τα έργα, που έχουν ανατεθεί για τους δημόσιους χώρος της Ντόχα υπό την επίβλεψη πάνα της Σεΐχα Αλ Μαγιάσα.
Διαβάστε επίσης:
Ισέι Μιγιάκε: Ο πρωτοπόρος σχεδιαστής που είπε «Πιέτες παρακαλώ!»