ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Λέγεται παράπλευρες απώλειες και αφορά την παρ΄ ολίγον πτωχεύσασα και ήδη έχουσα υποστεί καταναγκαστική εξαγορά, την Credit Suisse δηλαδή.
Γιατί μπορεί τα προβλήματα της παντοδύναμης κάποτε ελβετικής τράπεζας και των μετόχων της να είναι τεράστια, δεν είναι όμως, οι μόνοι που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Μαύρα τα έχουν βάψει και έξι από τα μεγάλα μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας συν ένα της Βρετανίας, η Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο.
Διότι η Credit Suisse υπήρξε μέγας χορηγός όλων αυτών, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς φήμης Kunstmuseum Basel, καθώς διατηρούσε πολύ στενούς δεσμούς με την τέχνη.
Ήδη όμως αυτοί οι οργανισμοί αναρωτιούνται για το μέλλον της συνεργασίας τους ή για κάποιους άλλους θεωρείται, ότι μπορεί να είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να την διακόψουν. Η κατάρρευση λοιπόν της αδύναμης τράπεζας και η εξαγορά της από την UBS είναι πιθανό να έχει επιπτώσεις στον κόσμο της τέχνης.
Οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν, όπως είναι γνωστό, πριν από μέρες, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και δύο άλλων δανειστών στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω των πρόσφατων αυξήσεων των επιτοκίων της Federal Reserve.
Στα γρήγορα όμως, η UBS αγόρασε τον ημιθανή ανταγωνιστή της για 3,25 δισ. δολάρια και ανέλαβε 5 δισ. δολάρια του χρέους της. Ήταν ένας γάμος υπό την απειλή όπλου, όπως λέγεται και σύμφωνα με πληροφορίες είναι χιλιάδες οι θέσεις εργασίας στην τράπεζα, που βρίσκονται είναι σε κίνδυνο.
Οι στενοί δεσμοί
Όπως πολλές μεγάλες τράπεζες όμως, έτσι και η Credit Suisse έχει στενούς δεσμούς με τον κόσμο της τέχνης. Ο Ζοζέ Ολύμπιο ντα Βέιγκα Περέιρα, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse στη Βραζιλία είναι σημαντικός συλλέκτης έργων τέχνης και πρόεδρος του Ιδρύματος της Μπιενάλε του Σάο Πάολο. Αλλά και η ίδια η τράπεζα διαθέτει μια μεγάλη συλλογή μοντέρνας και σύγχρονης ελβετικής τέχνης ενώ υποστηρίζει οικονομικά διάφορα ιδρύματα τέχνης.
Όπως αναφέρουν ωστόσο ξένα δημοσιεύματα, τα τελευταία χρόνια αυτά τα ιδρύματα έχουν ελεγχθεί για τη σχέση τους με την τράπεζα, μετά από αποκαλύψεις του Guardian, που είχε συνδέσει πολλούς πελάτες της Credit Suisse με σοβαρότατα εγκλήματα, όπως η εμπορία ανθρώπων και τα βασανιστήρια.
Από τη μεριά της πάλι η UBS δηλώνει απλώς, ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθούν οι πλήρεις συνέπειες της εξαγοράς στον κόσμο της τέχνης. Αναγνωρίζουν μεν, ότι είναι σημαντική η υποστήριξη, που παρέχει η Credit Suisse σε καλλιτεχνικούς οργανισμούς στην Ελβετία και στο εξωτερικό αλλά ακόμη δεν μπορούν να πουν, πώς θα είναι οι συνεργασίες αυτές στο μέλλον.
Οι χορηγούμενοι
Από την απέναντι όχθη, το μέτωπο των χορηγούμενων φαίνεται ότι σε γενικές γραμμές επιθυμεί, χωρίς δεύτερη συζήτηση τη συνέχιση της συνεργασίας. Για παράδειγμα το Kunsthaus Zurich, του οποίου η Credit Suisse υπήρξε χορηγός εδώ και 30 χρόνια καλωσορίζει την UBS πιστεύοντας, ότι θα εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Γιατί μπορεί η χορηγία που λαμβάνει να αντιστοιχεί μόνον με το 3% των εσόδων του, άρα βραχυπρόθεσμα δεν έχει πρόβλημα, στη συνέχεια όμως, αν η UBS δεν συνεχίσει τη δέσμευση της Credit Suisse, θα χρειαστεί οπωσδήποτε έναν άλλο χορηγό.
Το Kunstmuseum Basel εξάλλου, το φημισμένο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βασιλείας είναι επίσης ανοιχτό στην προοπτική της συνέχισης της χορηγίας από την UBS και δεν εκφράζει καμία αμφισβήτηση για τη συνέχιση της συνεργασίας. Πάντως η σύμβασή τους πρόκειται να λήξει τον επόμενο χρόνο. Αντίθετα η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, της οποίας επίσης η συνεργασία με την τράπεζα θα λήξει του χρόνου, κρατά επί του παρόντος κλειστά τα χαρτιά της.
Κάτι που μεταφράζεται ως σκεπτικισμός, μήπως η εξαγορά θα γίνει το πρόσχημα για να κόψουν τους δεσμούς τους με έναν αμφιλεγόμενο εταίρο. Υπό ανανέωση είναι τέλος το συμβόλαιο του Kunsthaus Zurich με την Credit Suisse. Έχει μάλιστα ενδιαφέρον ότι εκπρόσωπος του μουσείου αναφέρει, ότι το ίδρυμα ως μέλος του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) σέβεται τις ηθικές αρχές που δηλώνει η συγκεκριμένη οργάνωση.
Να σημειωθεί, ότι η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου είχε αρνηθεί πριν από μερικά χρόνια την δωρεά, ύψους ενός εκατομμυρίου του Αμερικανού μαικήνα Σάκλερ, η οικογένεια του οποίου συνδέεται με την κρίση των οπιούχων που μαστίζει τις ΗΠΑ.
Διαβάστε επίσης:
Επανένωση θραυσμάτων από το Βατικανό στο Μουσείο Ακρόπολης – Συγκινητική τελετή
Σέλμπι Γουάιτ: Η συλλέκτρια με τις κλεμμένες αρχαιότητες που επιστράφηκαν στην Ελλάδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση