Χριστούγεννα με Σωτήρη Σόρογκα για το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα, που θα φιλοξενήσει από τις 22 Δεκεμβρίου μία μεγάλη έκθεση του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου.

Τίτλος της έκθεσης «Σωτήρης Σόρογκας –Ο χρόνος της μνήμης στον εικαστικό λόγο του», μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της δουλειάς του καταξιωμένου καλλιτέχνη, στην οποία κυριαρχεί ο χρόνος της μνήμης, μέσα από έργα που ανήκουν στη συλλογή του.

Με κύρια χαρακτηριστικά τη διανοητική και καλλιτεχνική του εντιμότητα, καθώς και την ποιότητα της ουμανιστικής παιδείας που τον διακρίνει, ο Σωτήρης Σόρογκας, σεμνός και πράος, έχει χαράξει μια βαθιά, προσωπική πορεία ενδοσκόπησης.

Με ιδιαίτερη ευαισθησία, στα έργα του επιχειρεί να καταγράψει τη φθορά του χρόνου και να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη της απουσίας και της απώλειας. Και η λιτή χρωματική γκάμα, που κυριαρχεί στον ζωγραφικό κόσμο που έχει δημιουργήσει, ισορροπεί ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, το λευκό και το μαύρο.

Σωτήρης Σόρογκας: Χρόνος και μνήμη, έκθεση στο Ίδρυμα Γουλανδρή
Σωτήρης Σόρογκας «Παλιό ξύλο με μπάρα στην Αμοργό», 1983

Σε μια εποχή αμφισβήτησης των παραδοσιακών αξιών, ο Σωτήρης Σόρογκας ήταν και παραμένει εξάλλου ένας λόγιος ζωγράφος, στο έργο του οποίου συνυπάρχουν η θεωρία και η πράξη, η ύλη και το πνεύμα.

Στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή θα παρουσιαστούν είκοσι έργα, τα περισσότερα μεγάλων διαστάσεων, που καλύπτουν όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής πορείας του ζωγράφου, μέσα από τέσσερις θεματικές ενότητες: Συγκεκριμένα, οι δουλεμένες με ρεαλιστική φωτογραφική πιστότητα «Πέτρες» του, που αποτελούν μέρος της δουλειάς του από το 1958,έχουν συμβολική σημασία, με αναφορές στον ανθρώπινο μόχθο.

Σωτήρης Σόρογκας: Χρόνος και μνήμη, έκθεση στο Ίδρυμα Γουλανδρή
Σωτήρης Σόρογκας «Πέτρες και παπαρούνα», 2010

Τα εξαιρετικά δημοφιλή «Άλογα» του Σωτήρη Σόρογκα, τα οποία εμφανίζονται σε πολλές και διαφορετικές παραλλαγές, αναδύονται μέσα από ένα κυρίαρχο λευκό και συνήθως με το βλέμμα τους στραμμένο προς τα πίσω, εκφράζοντας την επιθυμία για αναζωογόνηση και ένα νέο ξεκίνημα.

Σωτήρης Σόρογκας: Χρόνος και μνήμη, έκθεση στο Ίδρυμα Γουλανδρή
Σωτήρης Σόρογκας «Παλιό καΐκι στη Βιστωνίδα», 2010 -2016

Ζωγραφισμένα εξάλλου, με ήπιες φωτοσκιάσεις που παραπέμπουν σε επιτύμβιες στήλες, τα «Πορτραίτα» του διακρίνονται από την επιδέξια επαναληπτική πυκνή σχεδιαστική γραφή του, δίνοντας έμφαση στον ψυχισμό των προσώπων που απεικονίζουν.

Και τέλος τα «Ανοίγματά» του, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πηγάδια και μαύρες τρύπες, καταγράφουν την αγωνία του καλλιτέχνη και τον προβληματισμό του για το μέλλον της ζωγραφικής.

Σωτήρης Σόρογκας: Χρόνος και μνήμη, έκθεση στο Ίδρυμα Γουλανδρή
Σωτήρης Σόρογκας «Μαύρο άνοιγμα σε πέτρες», 1980

Ο Σωτήρης Σόρογκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936 και σπούδασε με κρατική υποτροφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών έχοντας δασκάλους τον Γιάννη Μόραλη, τον Παντελή Πρεβελάκη και τον Παύλο Μυλωνά. Το 1972 έλαβε προσωπική χορηγία από το Ίδρυμα Ford, με την οποία ταξίδεψε στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1964 άρχισε να διδάσκει σχέδιο στην Ανωτάτη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.), όπου αργότερα έγινε καθηγητής.

Σωτήρης Σόρογκας
Σωτήρης Σόρογκας

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του «Συνδέσμου Σύγχρονης Τέχνης», μέλος της «Ομάδας για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη» και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Σπείρα».

Σωτήρης Σόρογκας «Σκιάχτρο στην Αγόριανη», 1990

Το 2004 η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε βραβείο για το σύνολο της καλλιτεχνικής του προσφοράς και το 2010 έξι μεγάλες συνθέσεις του τοποθετήθηκαν στον Σταθμό Λαρίσης του Αθηναϊκού Μετρό. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην Μπιενάλε του Σάο Πάολο (1981) και στα Ευρωπάλια στις Βρυξέλλες (1982).

Την έκθεση έχει επιμεληθεί ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Κυριάκος Κουτσομάλλης.

Info

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή: Ερατοσθένους 13, Αθήνα, τηλ. 210 7252895
«Σωτήρης Σόρογκας – Ο χρόνος της μνήμης στον εικαστικό λόγο του»
Διάρκεια: 22 Δεκεμβρίου 2021 έως 3 Απριλίου 2022

Διαβάστε επίσης:

Σύγχρονο εικαστικό αφιέρωμα στον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ

Θραύσμα από τη ζωφόρο του Παρθενώνα έρχεται στο Μουσείο Ακρόπολης