ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Στα κύματα της Ύδρας, ο μεγαλύτερος ίσως συλλέκτης σύγχρονων ελληνικών έργων και μοντέρνας ελληνικής ζωγραφικής Σωτήρης Φέλιος. Παρουσιάζει την έκθεση Οι Εξεγερμένοι: Έργα από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας (Ι.Α.Μ.Υ.). Την επιμέλεια υπογράφει ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς.
Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για έναν από τους πιο σοβαρούς (εξού και ολίγον διαφημισμένους) ιστορικούς τέχνης στην Ελλάδα. Έχει στο παρελθόν επιμεληθεί σημαντικές εκθέσεις του Χρόνη Μπότσογλου, σημαντικά έργα του οποίου αποτελούν τον πυρήνα της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου.
Από αυτήν επιλέγει για τους Εξεγερμένους 42 ζωγραφικά έργα και γλυπτά. Πρόκειται για συνθέσεις που θα κοσμήσουν τον ισόγειο χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Ι.Α.Μ.Υ.. Όπως επίσης και το χώρο όπου παρουσιάζονται τα μόνιμα εκθέματά του.
Γιατί Εξεγερμένοι
Πώς κέρδισε τον εμπνευσμένο και ποιητικό τίτλο της η συγκεκριμένα έκθεση; Ποια η λογική της;
Το 1821 ανέδειξε πρόσωπα που 200 χρόνια αργότερα παραμένουν ήρωες του συλλογικού φαντασιακού. Αλλά ο επιμελητής και ο συλλέκτης δεν αρκούνται μόνον σε αυτούς τους πρωτεργάτες: Η νεοελληνική τέχνη εμπνέεται και από άλλες κρίσιμες ώρες. Φιλοτεχνεί πρόσωπα που συνεχίζουν έως σήμερα τον αγώνα για το ύψιστο αγαθό. Πρόσωπα που ρίχτηκαν με πάθος στην υπόθεση της ελευθερίας.
Όπως εξάλλου και ο ίδιος ο Σωτήρης Φέλιος. Έφυγε από την Τρίπολη το 1969 για να σπουδάσει στη Νομική Αθηνών. Βρέθηκε ανάμεσα στους 42 φοιτητές που είχαν προσφύγει στο Πρωτοδικείο το 1972 με αίτημα το διορισμό διοίκησης για ελεύθερες εκλογές στο πανεπιστήμιο. Το Φεβρουάριο του 1973 τον συνέλαβαν, τον απέβαλαν, τον στράτευσαν. Ακολούθησε το φοιτητικό κίνημα με την επωδό «Φέρτε πίσω τ’ αδέρφια μας»… Με τη Μεταπολίτευση συνέχισε νομικές σπουδές στο Παρίσι. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους δικηγόρους στη χώρα, γνωστός και στην Ευρώπη.
Αυτά τα πρόσωπα της Επανάστασης πάντως συγκεντρώνει στην Ύδρα το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο. Με το βλέμμα σε κάθε εικαστικό στοιχείο. «Ανάμεσά τους βλέπουμε και νιώθουμε τον Έλληνα να εξεγείρεται ενάντια στην τυραννία και την υποταγή. Σε αυτό μας καθοδηγεί η πλούσια συλλογή έργων τέχνης του Ιδρύματος “Η άλλη Αρκαδία”». Πρόκειται για το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα που δημιούργησε ο Σωτήρης Φέλιος για να τρέχει τη Συλλογή του.
«Μια συλλογή που ζυμώθηκε με έργα σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών, οι οποίοι έχουν το δικό τους αντίκτυπο στη συνείδηση του κοινού» σημειώνουν οι διοργανωτές της έκθεσης. «Το αίσθημα της έγερσης στη νιότη, στον έρωτα, στην τέχνη και βέβαια στη ζωή, ενδύεται τις ποικίλες εκδοχές του εξεγερμένου στα έργα μιας σπουδαίας συλλογής κι αγκαλιάζει τους ήρωες του εθνεγερσίας».
Ο Ρήγας δίπλα στην Τάκι
Στους Εξεγερμένους παρελαύνουν σημαντικοί νέοι αλλά και οι μεγάλοι δεξιότεχνες που απαρτίζουν τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου. En masse δίνουν το στίγμα της σύγχρονης ελληνικής έκφρασης τα τελευταία ογδόντα χρόνια. Με δημιουργούς ωστόσο που ξέφυγαν από τα όρια της καταγωγής τους, έσπασαν τα όρια της παραδοσιακής φόρμας. Και αναγνωρίστηκαν για το δικό τους ιδίωμα που συνομίλησε γόνιμα με τα κύρια ρεύματα της δύσης.
Ζώντες και τεθνηκότες, πρόκειται για τους τριάντα τρεις:
Ηώ Αγγελή, Αλέξης Ακριθάκης, Μανώλης Αναστασάκος, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Γιώργος Αυγέρος, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Μαρία Γιαννακάκη, Νίκος Εγγονόπουλος, Κωνσταντίνος Κακανιάς, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Κωνσταντίνος Κερεστετζής, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Γιώργος Λάππας, Αλέκος Λεβίδης, Μιχάλης Μανουσάκης, Τάσος Μαντζαβίνος, Τάσος Μισούρας, Γιάννης Μόραλης, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Χρήστος Μποκόρος, Χρόνης Μπότσογλου, Λεωνίδας Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Βασίλης Παπανικολάου, Κώστας Παπανικολάου, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος, Τάσος Παυλόπουλος, Νίκος Σίσκος, Takis, Δημήτρης Τάταρης, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Αντώνης Χουδαλάκης.
Τα έργα τους θα παρουσιαστούν δίπλα στη Μεγάλη Χάρτα του Ρήγα, στη λήκυθο με την ταριχευμένη καρδιά του Ανδρέα Μιαούλη και ανάμεσα στις προσωπογραφίες ιστορικών μορφών με τα όπλα και τις φορεσιές τους.
Για πρώτη φορά το ΙΑΜΥ ανοίγει τις πύλες του σε έργα εξω-ιστορικά. Δύσκολα μπορεί κανείς να αρνηθεί στον άνθρωπο που ξεχωρίζει πλέον ως θεματοφύλακας της εγχώριας τέχνης (για να μη χαρακτηριστεί λανθασμένα, επενδυτής). Κατέχει περισσότερα από χίλια έργα ελλήνων καλλιτεχνών.
Συμπεριλαμβάνεται στη βάση δεδομένων για τις ιδιωτικές συλλογές όλου του κόσμου Larry’s List μαζί με άλλα σημαντικά διεθνή ιδρύματα και συλλογές. Επίσης, έργα του παρουσιάζονται στην πλατφόρμα Google Arts με παγκόσμια πρόσβαση. Ιδιαίτερη η σημασία της για την ελληνική τέχνη.
Έτσι το ΙΑΜΥ φιλοξενεί τώρα τους «ήρωες» που «σάρκωσαν» οι 33 γνωστοί δημιουργοί από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου. Επίσης διόλου τυχαίου, ότι η έκθεση στο ΙΑΜΥ πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Πληροφορίες:
Οι Εξεγερμένοι
Έργα από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου
Εγκαίνια:Σάββατο 31 Ιουλίου στις 21.00
Διάρκεια: 5 Ιουλίου – 31 Αυγούστου 2021
Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα – Κυριακή: 9:00-16:00
& 19:30-21:30
Χώρος:
Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας
Μιαούλη 545, Ύδρα 180 40
Διοργάνωση:
Εποπτεία Α.Μ.Κ.Ε.
Χώρος:
Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας
Μιαούλη 545, Ύδρα 180 40
Επιμέλεια:
Γιώργος Μυλωνάς
Την έκθεση συνοδεύει πλήρης εικονογραφημένος δίγλωσσος κατάλογος.
Διαβάστε επίσης: Αλεξία Αντσακλή Βαρδινογιάννη: Πώς τίμησε τα δέκα χρόνια Artflyer χαρίζοντάς του εκθεσιακό χώρο
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κωστής Χατζηδάκης: Ο Σαμαράς επιδίωκε τη διαγραφή του – Δεν υπήρχε τρόπος να προχωρήσουμε, ήταν μεγάλη η αμφισβήτηση
- Ντόναλντ Τραμπ: «Αχίλλειος πτέρνα» το υψηλό δημόσιο χρέος για την εφαρμογή της οικονομικής του ατζέντας
- Ασπίδα ΕΚΤ: Ταχύτερη μείωση επιτοκίων, αν χρειαστεί, στην εποχή Τραμπ
- Άδωνις Γεωργιάδης για Σαμαρά: O πρωθυπουργός δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο χθες