Η διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Momus) Συραγώ Τσιάρα εμφανίζεται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ). Η Επιμέλεια του Βλέμματος – Σύγχρονη Τέχνη και Επιμελητική Πρακτική (εκδόσεις Νήσος, 2021) τιτλοφορείται το νέο της βιβλίο που παρουσιάσει εκεί.

Για την προβολή του βιβλίου, το ΕΜΣΤ «σκηνοθετεί» την παρουσίαση υπό τη μορφή διαλόγου ανάμεσα στη συγγραφέα Συραγώ Τσιάρα και την εξίσου γνωστή επιμελήτρια του ΕΜΣΤ Τίνα Πανδή.

1

Μνήμη και σύγχρονη Τέχνη

Η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια Συραγώ Τσιάρα διαθέτει πλούσια εμπειρία ως επιμελήτρια μεγάλων εκθέσεων.

Εκτός από διευθύντρια στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (ΜΟMus) και της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, διαμορφώνει δημόσιο διάλογο (με γραπτά και διαλέξεις) για ζητήματα ταυτότητας, δημόσιας σφαίρας, φύλου, μνήμης και πολιτικής στη σύγχρονη τέχνη.

Μέσα από τις προσωπικές ιστορίες της, γύρω από τις εκθέσεις που επιμελήθηκε η Συραγώ Τσιάρα στην πολυετή επαγγελματική της πορεία, η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από ζητήματα της πολυδιάστατης σχέσης ανάμεσα στην επιμέλεια και τους καίριους προβληματισμούς της σύγχρονης τέχνης:

Μνήμη, ταυτότητα, δημόσια σφαίρα. Καθώς και ερωτήματα σχετικά με το ρευστό ρόλο του επιμελητή εντός και εκτός επίσημων θεσμών.

Ορισμένες από τις θεματικές που θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν:

Ποια η σχέση σύγχρονης τέχνης και καθημερινής ζωής; Σε ποιους απευθυνόμαστε όταν κάνουμε εκθέσεις; Ποιος ο ρόλος της επιμέλειας και των επιμελητών στην ανάδειξη σύγχρονων καίριων ζητημάτων που απασχολούν την δημόσια σφαίρα;

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η τέχνη στην καθημερινότητα

Το βιβλίο Η Επιμέλεια του Βλέμματος. Σύγχρονη Τέχνη και Επιμελητική Πρακτική πραγματεύεται ουσιαστικά το νόημα της σύγχρονης τέχνης στην καθημερινή μας ζωή.

Κύριος άξονάς του, ότι η σύγχρονη τέχνη δεν απευθύνεται στο ελίτ κοινό των «ειδημόνων» και συλλεκτών.

Αφορά εν δυνάμει (ή πρωτίστως;) κάθε πολίτη ή περαστικό θεατή που αναζητά ερεθίσματα για να διευρύνει τους ορίζοντες του, να διαφοροποιήσει την οπτική του, να εμπλουτίσει το βίωμα του.

Ενότητες του βιβλίου

Η αιρετική αναβίωση του παρελθόντος, η αρχειακή τέχνη, η σωματική μνήμη, η συνάντηση της σύγχρονης τέχνης με την αρχαιότητα, η διεκδίκηση της σεξουαλικότητας, ο έμφυλος προσδιορισμός του βλέμματος, οι υβριδικές ταυτότητες, το τραύμα και η επανάκαμψη της υλικότητας, συνθέτουν ορισμένες ενότητες του βιβλίου.

Η Συραγώ Τσιάρα αναζητά να ορίσει την πολιτική διάσταση της υποκειμενικότητας, όπως προκύπτει σε διάφορες εικαστικές επιμέλειες. Να τη συλλάβει σε σχέση με την Ιστορία και τις διάφορες ουμανιστικές επιστήμες.

Ελπίζει να συμπεριλάβει στον προβληματισμό της κάθε ανήσυχο άνθρωπο που αναρωτιέται για την αισθητική της σύγχρονης ζωής.

Συραγώ Τσιάρα εν συντομία

Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1968.

Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Κοινωνική Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Leeds, στην Αγγλία (MA).

Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο ΑΠΘ με θέμα το ρόλο της δημόσιας γλυπτικής στη διαμόρφωση της εθνικής μνήμης.

Δίδαξε Δημόσια Τέχνη, Ιστορία και Θεωρία της Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2003-2006).

Διηύθυνε επί 13 έτη το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και την 6η και την 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε επιμελήτρια του Ελληνικού Περιπτέρου στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας (2013) και εθνική επίτροπος στην 58η Μπιενάλε της Βενετίας το 2019. Την ίδια χρονιά συνδιηύθυνε το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) και ολοκλήρωσε την επιμέλεια της επανέκθεσης της Συλλογής Κατσίγρα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας.

Πληροφορίες

Συραγώ Τσιάρα

Η Επιμέλεια του Βλέμματος. Σύγχρονη Τέχνη και Επιμελητική Πρακτική 

εκδόσεις Νήσος, 2021

Πέμπτη 12 Μαΐου στις 18.00

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)