ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η οφιοειδής διαδρομή, που καλούνται να ακολουθήσουν οι επισκέπτες της Ακρόπολης, κατά την άνοδό τους στον ιερό βράχο, συνωστιζόμενοι λίγο πριν τα Προπύλαια θα είναι σε λίγα χρόνια παρελθόν. Αυτήν την «παράλογη» για κάθε αρχαίο μνημείο πρόσβαση, που δημιουργήθηκε ωστόσο, εξ ανάγκης και από τις διάφορες παρεμβάσεις στη νεώτερη εποχή, πρόκειται να αποκαταστήσει ο ακαδημαϊκός Μανόλης Κορρές, ομ. καθηγητής ΕΜΠ, με βάση τις μελέτες του για το μνημείο, όπως είχε ανακοινωθεί εξάλλου, πριν από μερικά χρόνια.
Το γεγονός επιβεβαιώνει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μιλώντας για τη μελέτη, που είναι σχεδόν έτοιμη, προκειμένου να εισαχθεί προς εξέταση στα αρμόδια όργανα του υπουργείου. Πρόβλεψη αποκατάστασης υπάρχει όμως, και για το Ηρώδειο, το οποίο εμφανίζεται καταπονημένο τα τελευταία χρόνια, έτσι είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για την αναστήλωση και τη συντήρησή του.
Την άνοδο από την Πύλη Μπελέ της Ακρόπολης ως την είσοδο στα Προπύλαια, στη μορφή που είχε κατά τη Ρωμαϊκή εποχή, πρόκειται να διαμορφώσει ο κ. Κορρές, ένα έργο μεγάλο αλλά και σπουδαίο, καθώς αποκαθιστά την στρεβλή εικόνα, που δημιουργήθηκε από τις διαδοχικές παρεμβάσεις, από τον 19ο αιώνα μέχρι και τη δεκαετία του 1970.
Στα νεώτερα χρόνια ειδικά, όπως έχει πει ο ίδιος, επρόκειτο για επεμβάσεις, που προσπαθούσαν με τα περιορισμένα μέσα της εποχής τους να δίνουν λύσεις σε προβλήματα, που δημιουργούνταν από τις ανασκαφές και από την απομάκρυνση τόνων χώματος από την Ακρόπολη. Αλλά βεβαίως και για να υπάρχει μία ασφαλής είσοδος.
«Ουδέποτε, εδώ και 3000 χρόνια όμως, υπήρξε τεθλασμένη διαδρομή πάνω στην Ακρόπολη. Όλες οι εικασίες του 19ου και του μισού 20ού αιώνα είναι λάθος», έχει επισημάνει ο κ. Κορρές.
Τα πεταμένα μάρμαρα
Λίγο μετά την απελευθέρωση των Ελλήνων περί το 1850 είχαν αρχίσει αυτές οι τεχνικές επεμβάσεις, με την απομάκρυνση των τούρκικων σπιτιών, που ήταν κτισμένα μέσα στην Ακρόπολη, και τον καθαρισμό του λόφου από όλα τα φερτά υλικά. Ακόμη και ως το 1997 όμως, γίνονταν τεχνικές επεμβάσεις στην είσοδο του μνημείου.
Τα ευρήματα των ανασκαφών είναι τώρα ο οδηγός, που ακολουθεί η μελέτη, έτσι ώστε κάθε μάρμαρο θα τοποθετηθεί εκεί όπου το είχαν βρει οι ανασκαφείς. Κι αυτό, γιατί κάποια από αυτά έχουν παρατοποθετηθεί στις διάφορες αναστηλώσεις, που έγιναν μέσα στο χρόνο. Μία αυθαίρετη επέμβαση συνιστούν επίσης, τα γαλάζια μάρμαρα , που είχαν τοποθετηθεί το 1934 και τώρα θα αντικατασταθούν με λευκά. Ένα τμήμα ωστόσο, της ανόδου θα παραμείνει, όπως είναι και τώρα.
Δυστυχώς όμως, μόνον το ένα έβδομο από τα αυθεντικά μάρμαρα έχει διασωθεί. Αλλά και αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση, μόνον στην θέση του δεν βρέθηκε. Στην ουσία ανακάλυψε ο ίδιος ο κ. Κορρές αυτά τα μάρμαρα, πεταμένα σε έναν σωρό μπάζων, μαζί με άλλα υλικά από την κατεδάφιση των Αναφιώτικων. Λίγο ακόμη και θα φορτώνονταν σε φορτηγά προς άγνωστη κατεύθυνση! Σήμερα ωστόσο, το πολύτιμο υλικό, μετά τη μεταφορά του στην Ακρόπολη είναι συγκεντρωμένο στο σκάμμα, που βρίσκεται μέσα από την Πύλη Μπελέ, περιμένοντας να χρησιμοποιηθεί.
Η ολοκλήρωση των μελετών πάντως, με όλες τις λεπτομέρειες θα έχουν ολοκληρωθεί ως το φθινόπωρο του 2024, όπως λέει η υπουργός Πολιτισμού, ώστε να ξεκινήσει το έργο.
Η αποκατάσταση του Ηρωδείου
Διαφορετικά εντελώς τα προβλήματα του Ηρωδείου επιβάλλουν δράσεις, πριν δημιουργηθούν επικίνδυνες καταστάσεις. Εκτός από τις φθορές που επιφέρει ο χρόνος, η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, στην όξινη βροχή, ακόμη και στους ανέμους -όπως σε κάθε άλλο μνημείο φυσικά- η συνεχόμενη χρήση του στους καλοκαιρινούς μήνες προκαλεί σημαντικές καταπονήσεις.
Και όχι μόνον από πλήθος των ανθρώπων, που συγκεντρώνεται στις εκδηλώσεις αλλά και από την τοποθέτηση σκηνικών, προβολέων και άλλων τεχνικών εγκαταστάσεων, όπως και ηχητικών μηχανημάτων με υψηλά ντεσιμπέλ, που προκαλούν δονήσεις, βλαπτικές για το μνημείο.
Ο στόχος είναι, οι μελέτες να ετοιμαστούν ως το τέλος του 2025 και το βέβαιο είναι, ότι το θέατρο θα χρειαστεί να κλείσει για ένα διάστημα, ώσπου να πραγματοποιηθεί η αποκατάστασή του.
Διαβάστε επίσης:
Λίνα Μενδώνη: Όταν τα Γλυπτά του Παρθενώνα καθαρίζονταν με συρμάτινες βούρτσες
Στο σκαμνί ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου από τον Σούνακ
Αλέξης Κυριτσόπουλος, ο τραγουδοποιός της εικόνας – Μεγάλη αναδρομική έκθεση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί