ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η μελέτη και η προβολή του Κυκλαδικού Πολιτισμού είναι ο στόχος της συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο, προκειμένου να προκύψουν κοινές δράσεις.
Το μνημόνιο υπογράφηκε στις 17 Μαΐου από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Κασσάνδρα Μαρινοπούλου και έχει διάρκεια 48 μηνών ενώ θα μπορεί να παραταθεί με νέα συμφωνία.
Ειδικότερα μάλιστα, αφορά στη συνεργασία διά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων μέσω της ανάπτυξης πολυεπίπεδων συνεργειών με στόχο τη μελέτη και προβολή του κυκλαδικού πολιτιστικού αποθέματος.
Οι κοινές δράσεις της ΕΦΑ Κυκλάδων και του Μουσείου ενδεικτικά θα περιλαμβάνουν:
Συνδιοργάνωση περιοδικών εκθέσεων, με την δυνατότητα συμμετοχής και συμβολής και τρίτων μουσείων, ελληνικών και ξένων. Συνεργατικά ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά των Κυκλάδων.
Εκπαιδευτικές δραστηριότητες (εκπαιδευτικά προγράμματα, summer schools, σεμινάρια και άλλα). Συνδιοργάνωση συνεδρίων, διαλέξεων και επιστημονικών συναντήσεων.
Επιστημονικές εκδόσεις και έντυπα, για το ευρύ κοινό. Ψηφιακές εφαρμογές προβολής των μνημείων και των μουσείων.
Εξειδικευμένες συνέργειες για τον κυκλαδικό πολιτισμό, όπως η συγκρότηση του corpus των κυκλαδικών τέχνεργων, η οποία θα περιλαμβάνει την ψηφιακή καταγραφή των προϊόντων του κυκλαδικού πολιτισμού, σε μια ενιαία ψηφιακή βάση δεδομένων. Με την επισήμανση, ότι τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν από την ΕΦΑ Κυκλάδων και το Μουσείο θα ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Επίσης, συνεργασία σε επιστημονικό – ερευνητικό επίπεδο και σε ζητήματα τεχνογνωσίας. Συνεργασία για την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του υλικού και άυλου πολιτισμού των Κυκλάδων και για προωθητικές ενέργειες για την προβολή του. Αναζήτηση πόρων από τον ιδιωτικό τομέα, μέσω χορηγιών και δωρεών, καθώς και από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Συνεργασίες με τρίτους, ελληνικούς και διεθνείς, επιστημονικούς, ερευνητικούς και πολιτιστικούς φορείς καθώς και τοπικούς φορείς των Κυκλάδων για την επίτευξη των κοινών στόχων προβολής του πολιτισμού των Κυκλάδων.
Νέοι δρόμοι και προοπτικές
«Το Μνημόνιο Συνεργασίας που συνυπογράφουν το υπουργείο Πολιτισμού και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διανοίγει εξαιρετικές προοπτικές και νέους δρόμους για την προβολή και την ανάδειξη των θησαυρών του μουσείου, αλλά και, ευρύτερα, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» όπως είπε σε δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Βεβαιώνοντας, ότι σύντομα θα προκύψουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ώστε «η ένωση των δυνάμεων, της εμπειρίας και των γνώσεων του Υπουργείου, του Μουσείου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων να διοχετευθεί σε κοινές δράσεις ζωτικής σημασίας, τόσο για τη διάσωση και προστασία των αριστουργημάτων του κυκλαδικού πολιτισμού, όσο και για τη συστηματικότερη μελέτη του».
Ως μία συνεργασία «χωρίς προηγούμενο, που ανοίγει τεράστιες προοπτικές, τόσο για την έρευνα και μελέτη του κυκλαδικού πολιτισμού όσο και για τη διάσωση και προβολή του υλικού και άυλου πολιτισμού των Κυκλάδων», χαρακτήρισε εξάλλου το μνημόνιο η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Κασσάνδρα Μαρινοπούλου.
«H διάδοση και προβολή του Κυκλαδικού Πολιτισμού και ευρύτερα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς διεθνώς ήταν και είναι ο σκοπός του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
Σκοπός που για εμάς αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα μέσω και της Πρωτοβουλίας Cycladic Identity», όπου δήλωσε η κυρία Μαρινοπούλου, που ευχαρίστησε την υπουργό Πολιτισμού για την συνεργασία.
Διαβάστε επίσης:
Έργα Τέχνης και Δημοπρασίες – Τα παγκόσμια και εθνικά ρεκόρ
Σίντι Σέρμαν: Ανατρεπτικές εικόνες στα γυναικεία στερεότυπα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φοροελαφρύνσεις: Ποιοι θα δουν μείωση φόρου και τι αλλάζει στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς