ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εύρημα, καθώς το άγαλμα ήταν προφανώς μέρος του φορτίου του πλοίου, που είχε ναυαγήσει τον 1ο αιώνα στη θαλάσσια περιοχή των Αντικυθήρων μεταφέροντας αγάλματα και άλλα έργα τέχνης, όπως και τον διάσημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων.
Αυτός είναι και ο λόγος εξάλλου που έχει αποφασισθεί εδώ και μερικά χρόνια η διερεύνηση εκ νέου του ναυαγίου. (Σημειώνουμε ότι η μεγάλη επιχείρηση ανέλκυσης του φορτίου, αποδίδοντας θαυμαστά ευρήματα είχε γίνει το 1900 με πρωτόγονα μέσα).
Στην προκειμένη περίπτωση και σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού η ανάλυση και τεκμηρίωση του τμήματος του αγάλματος που εντοπίσθηκε, πραγματοποιήθηκε με επιτόπια φωτογραμμετρία ενώ, όπως ανακοινώνεται η συνέχιση της έρευνας θα γίνει «εν ευθέτω χρόνω». Είναι γεγονός άλλωστε, ότι απαιτείται ειδική επιχείρηση για την απομάκρυνση του ογκόλιθου και την ανάσυρση του γλυπτού.
Φωτογραφίες πάντως δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Κατά τα άλλα στη διάρκεια της έρευνας ανασύρθηκαν κάποια μικρότερα ξύλινα και χάλκινα δομικά στοιχεία του πλοίου καθώς και κάποια θραύσματα κεραμικών που δίνουν πληροφορίες για τη χρονολόγηση και τη σύνθεση του φορτίου.
Όλα άλλωστε συμβάλλουν στην πληρέστερη κατανόηση του πολύτιμου φορτίου που μετέφερε το πλοίο.
Σκοπός της έρευνας
Σκοπός της έρευνας είναι η ολοκλήρωση της συλλογής των στοιχείων που είναι απαραίτητα για την εξαγωγή συμπερασμάτων σε σχέση με την ύπαρξη άλλων υπολειμμάτων του Μηχανισμού των Αντικύθηρων στον χώρο του ναυαγίου, με το φορτίο γενικότερα και με το ίδιο το πλοίο, που παραμένουν εγκλωβισμένα ύστερα από μία κατολίσθηση.
Παρά την πληθώρα των ευρημάτων που έχουν ανελκυστεί από το ναυάγιο από το 1900 μέχρι σήμερα, η πρόσφατη έρευνα των ετών 2014-2019 αποδεικνύει ότι η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται στα πρόθυρα της αποκάλυψης και άλλων σημαντικών αρχαιολογικών τεκμηρίων που θα βοηθήσουν στην πληρέστερη κατανόηση του χώρου, απαντώντας καίρια ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα για περισσότερο από 100 χρόνια.
Η έρευνα, που διενεργήθηκε από 1 ως 10 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή υπό τη διεύθυνση της δρ Αγγελικής Σίμωσι, προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας και του Lorenz E. Baumer, καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης στο πλαίσιο τις έναρξης του νέου πενταετούς προγράμματος στα Αντικύθηρα. Διεξάγεται εξάλλου υπό την εποπτεία της.
Τον συντονισμό των ομάδων πεδίου ανέλαβε ο αρχιπλοίαρχος Αλέξανδρος Παλατιανός και την διεύθυνση της υποβρύχιας έρευνας ο Αλέξανδρος Σωτηρίου, συνεργαζόμενος ερευνητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης, ενώ συμμετείχαν μέλη της Ομάδας Ειδικών Καταδύσεων της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος οι οποίοι έκαναν χρήση συσκευών κατάδυσης μικτών αερίων, καθώς και ο καταδυόμενος αρχαιολόγος Ορέστης Μανούσος και η Ιταλίδα ερευνήτρια Δρ Elisa Costa του Πανεπιστημίου Ca’ Foscari της Βενετίας.
Την έρευνα στα Αντικύθηρα χρηματοδοτούν το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και η Ελβετική Ωρολογοποιία Hublot. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη διέθεσε το πλοίο Typhoon, ενώ η Cosmote στηρίζει τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες της έρευνας.
Η έρευνα τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και στηρίζεται ενεργά από τον Δήμο Κυθήρων και τους κατοίκους των Αντικυθήρων.
Η επίσημη ιστοσελίδα της ερευνητικής ομάδας είναι η http://antikythera.org.gr.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα