Οι σπάνιοι θησαυροί από την περίφημη Συλλογή Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη αποτελούν πεμπτουσία του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα.

Με το εορτασμό της Εθνικής Επετείου από την κήρυξή του, η έκθεση H Eλλάδα μετά την Eπανάσταση. Καλλιτεχνικοί θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη, ζωντανεύει τον παλμό της εποχής.

1

Ταξιδεύει φιλότεχνους, ιστοριοδίφεις, μαθητές αλλά και το ευρύτερο κοινό σε αθέατες πτυχές της Ιστορίας και της Τέχνης του 19ου αιώνα.

Μοναδικά εκθέματα

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες συλλογές στο είδος της διεθνώς. Περιέχει μοναδικά έργα, όπως μία από τις πέντε πρωτότυπες υδατογραφίες του Λούντβιγκ Κολνμπέργκερ (Ludvig Köllnberger) -μοναδικές σε ιδιωτική συλλογή.

Εκείνες που φυλάσσονται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών είναι αντίγραφα.

Με τη μεγαλειώδη αυτή έκθεση, η «ακτιβοθώρητη» Συλλογή αποκτά σήμερα και επίκαιρο χαρακτήρα.

Προσωπογραφία Βασιλίσσης Όλγας από Ν. Λύτρα (φωτό Katoufas Brothers)

Μιχάλης Κρασάκης

Τα αντικείμενα της Συλλογής Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη αποτελούν ίχνη της ελληνικής περιπέτειας τόσο στην πρώτη επαναστατική, αλλά και μετεπαναστατική περίοδο. Αναδεικνύουν τη δημιουργία της πνευματικής σύνδεσης της νεώτερης Ελλάδας με τη Δύση.

Παρουσιάζονται για πρώτη φορά δημοσίως στις πέντε και πλέον δεκαετίες από τη σύσταση της Συλλογής. Και μάλιστα, όχι στην έδρα της, την Κολωνία της Γερμανίας, αλλά στη γενέτειρα του συλλέκτη και δημοσιογράφου της Deutsche Welle, Μιχάλη Κρασάκη, την Κρήτη.

Αναθεώρηση της αξίας της

Η έκθεση παρουσιάζει εκατόν εξήντα επτά καλλιτεχνικούς θησαυρούς, από τους συνολικά 1.500 που διαθέτει η Συλλογή Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη.

Περιλαμβάνει έργα των Ιβάν Αϊβαζόφσκι, Βασίλι Πολένοφ, Πέτερ φον Ες και Χανς Κρίστιαν Χάνσεν, Νικολάου Γύζη, Νικηφόρου Λύτρα, Θεόδωρου Ράλλη, Θεόδωρου Βρυζάκη, χρηστικά αντικείμενα, ρολόγια και φορεσιές, όπλα και εκδόσεις.

Όχι μόνο λόγω της εθνικής επετείου του 2021, τα φιλελληνικά, ηρωικά έργα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από μελετητές και συλλέκτες.

Το ανανεωμένο ενδιαφέρον, η αναθεώρηση και η ζήτησή τους τα τελευταία χρόνια έχουν αυξήσει αξιοσημείωτα την αξία τους διεθνώς. Έτσι τουλάχιστον καταγράφουν οι σχετικές δημοπρασίες.

Το σημαντικότερο γεγονός

Η έκθεση αναπτύσσεται σε πέντε ενότητες. Τιτλοφορούνται «Η Ελλάδα των περιηγητών», «Επαναστατημένη Ελλάδα και Φιλελληνισμός», «Η Βαυαροκρατία», «Η Ελλάδα στο γύρισμα του αιώνα» και «Η καθημερινή ζωή».

Τη γενική επιμέλεια της έκθεσης εποπτεύει ο  ζωγράφος, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και Aντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, Δημήτρης Ανδρεαδάκης.

Η παρουσίαση των καλλιτεχνικών θησαυρών της Συλλογής Κρασάκη στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός που πραγματοποιείται στην Κρήτη στο πλαίσιο των εορτασμών από τα 200 χρόνια της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης.

Χρυσοκέντητο Γιλέκο με τη σφραγίδα του ραφείου (φωτό Katoufas Brothers)

Ψηφιακή επαύξηση των έργων

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει τον δικό της ρόλο στη διοργάνωση. Σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης έχει δημιουργηθεί τρισδιάστατο μοντέλο εικονικής πραγματικότητας του χώρου της έκθεσης.

Επιτρέπεται έτσι η ψηφιακή ανάγνωση της πληροφορίας που συνοδεύει κάθε έργο. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας  προσφέρει τη δυνατότητα λεπτομερούς περιήγησης στην έκθεση μέσω οθόνης
(υπολογιστή, ταμπλέτας ή έξυπνου τηλεφώνου) σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν ζωντανά τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.

Η ψηφιακή, πολυμεσική επαύξηση των έργων της έκθεσης H Eλλάδα μετά την Eπανάσταση. Kαλλιτεχνικοί θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη πραγματοποιείται από την ιστοσελίδα της Πινακοθήκης 

Μεγάλη επισκεψιμότητα στην έκθεση της Συλλογής Κρασάκη στα Χανιά

Μια νέα εμπειρία

Παράλληλα, στους δια ζώσης επισκέπτες δίνεται η δυνατότητα διαδραστικής παρατήρησης, ανάλυσης και
τρισδιάστατης προσομοίωσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των εκθεμάτων με ταυτόχρονη θέαση των έργων και της ψηφιακής τους επαύξησης.

Μέσω της αλληλεπίδρασης με την επαυξημένη πραγματικότητα, οι χρήστες βιώνουν μια νέα εμπειρία. Αποκτούν με εύληπτο τρόπο σημαντικές πληροφορίες για τη χρήση των αντικειμένων – εκθεμάτων και για την ιστορία της συγκεκριμένης περιόδου.

Ο Χρυσόστομος

Τμήμα της έκθεσης εκτός από τους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων φιλοξενείται παράλληλα και στις αίθουσες του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος». 

Πρόκειται για το αρχαιότερο πνευματικό και πολιτιστικό σωματείο όχι μόνο της πόλης των
Χανίων, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης. Ιδρύθηκε το 1899.

Έλληνες και Βαυαροί στρατιώτες σε ανάπαυλα – μία από τις πέντε πρωτότυπες υδατογραφίες του Ludvig Köllnberger

Λαμπροί συνεργάτες

Η έκθεση συνοδεύεται από πλούσια εικονογραφημένο κατάλογο 380 σελίδων (σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά) με κείμενα της συγγραφέως, μεταφράστριας και δημοσιογράφου Κατερίνας Σχινά, του συγγραφέα και δημοσιογράφου Νίκου Ψιλάκη, του ιστορικού τέχνης και επιμελητή των συλλογών του Ελληνικού́ Κοινοβουλίου Θοδωρή Κουτσογιάννη και του ιστορικού-ερευνητή Ευτύχη Τζιρτζιλάκη.

Δεδομένης της αθρόας προσέλευσης των επισκεπτών στους τέσσερις και πλέον μήνες της λειτουργίας της, η έκθεση παρατείνεται κατά έναν μήνα. Καταληκτήρια ημερομηνία την 30η Απριλίου 2022

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Αθρόα προσέλευση στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες της πανδημίας, μεγάλη επισκεψιμότητα παρατηρήθηκε και από τις σχολικές μονάδες. Μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου από ολόκληρη την περιφέρεια Κρήτης συμμετείχαν στα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα που διοργανώνονται στο πλαίσιο της έκθεσης. Σχεδόν έχουν συμπληρωθεί οι θέσεις για τις εκπαιδευτικές διαδραστικές ξεναγήσεις έως το τέλος Απριλίου.

Με την ευκαιρία της παράτασης της έκθεσης και χάρη στη γενναιόδωρη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης και προσωπικά του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, χρηματοδοτήθηκε νέα, πολυτελής και αναθεωρημένη έκδοση του καταλόγου και στις τρεις γλώσσες.

Θα είναι διαθέσιμη το αμέσως επόμενο διάστημα από τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων όπου διοργανώνεται η έκθεση.

Επιτραπέζιο ωρολόγιο από επιχρυσωμένο μπρούτζο -το άλογο από ασήμι (φωτό Katoufas Brothers)

Πληροφορίες

“H Eλλάδα μετά την Eπανάσταση. Kαλλιτεχνικοί θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη

Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων: Χάληδων 98

Φιλολογικός Σύλλογος “Χρυσόστομος”: Χάληδων 83

Έως 30 Απριλίου.