ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην έρημο με φόντο τις πυραμίδες. Εκεί όπου χιλιάδες τουρίστες συγκεντρώνονται καθημερινά για να θαυμάσουν τα επιτεύγματα ενός μεγάλου πολιτισμού, μία καθηλωτική υπαίθρια έκθεση σύγχρονης τέχνης έρχεται να κλέψει τις εντυπώσεις.
Λίγο έξω από το Κάιρο, στις επιβλητικές πυραμίδες της Γκίζας το μεγαλείο της αρχαίας ιστορίας συναντά την πρωτοπορία του σήμερα και το αποτέλεσμα είναι το «Forever Is Now».
Η έκθεση που εγκαινιάζεται αύριο 24 Οκτωβρίου συγκεντρώνει δώδεκα διεθνείς καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων για πρώτη φορά και Ασιάτες, όπως ο διάσημος Ικ-Γιουνκ Κανγκ, που καταθέτουν τα έργα τους στο βωμό του μεγαλειώδους παρελθόντος με αίτημα την συνομιλία με το παρόν.
Πόσο μάλλον, που φέτος η διοργανώτρια Art D’Egypte «εκλαμβάνει –όπως αναφέρει- τόσο τους καλλιτέχνες όσο και τους επισκέπτες ως σύγχρονους αρχαιολόγους, χρησιμοποιώντας τη δημιουργικότητά τους ως εργαλείο για να αποκαλύψουν τα κρυμμένα στρώματα του πολιτισμού».
Ή όπως λέει η επιμελήτρια της έκθεσης Ναντίν Αμπντέλ Γκαφάρ: «Η ιδέα μας εμβαθύνει στις πλούσιες αφηγήσεις του παρελθόντος μας ενώ εξερευνούμε τη μεταμορφωτική δύναμη της σύγχρονης τέχνης».
Αρχαιολογία και τέχνη
Το φετινό θέμα έτσι, αναδεικνύει την τέχνη ως εργαλείο ανακάλυψης, κάνοντας έναν παραλληλισμό μεταξύ της δημιουργικής εξερεύνησης και της αρχαιολογίας.
Ακριβώς ,όπως οι αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν μυστικά του παρελθόντος, οι καλλιτέχνες ερμηνεύουν εκ νέου την ιστορία μέσω της σύγχρονης ματιάς τους, δημιουργώντας συνδέσεις μεταξύ των αρχαίων πολιτισμών και της σύγχρονης σκέψης.
Γλυπτά, εγκαταστάσεις φωτός και ψηφιακή τέχνη στην οθόνη είναι τα έργα που δημιούργησαν, καλώντας τους επισκέπτες
να εξερευνήσουν μέσα από αυτά την ιερή γεωμετρία, την αφαίρεση και την πολιτιστική ταυτότητα.
Το «Forever Is Now» οργανώνεται για τέταρτη χρονιά και φιλοδοξεί, όπως λέει η Γκαφάρ να δημιουργήσει έναν χώρο, όπου οι καλλιτέχνες και το κοινό γίνονται σύγχρονοι αρχαιολόγοι, κρατώντας όμως την δημιουργικότητά τους.
Η χρήση εξάλλου, μη συμβατικών υλικών ενισχύει περαιτέρω την ιδέα ότι η τέχνη, όπως η αρχαιολογία, απαιτεί έντονο μάτι για το απροσδόκητο και την ικανότητα να απολαμβάνει το επίγειο.
Γέφυρα πολιτισμών
Η διοργάνωση σηματοδοτεί επίσης, την πρώτη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στην έκθεση, με εκφραστές τους καλλιτέχνες Hassan Ragab και Daniah Al Saleh, που ενσωματώνουν αυτήν την τεχνολογία στα έργα τους.
Ακόμη, επισημαίνονται τα διαδραστικά γλυπτά της Nassia Inglessis, της οποίας οι καινοτόμες εγκαταστάσεις προσκαλούν τη συμμετοχή του θεατή, καθώς και το πήλινο σκάφος του Jean-Marie Appriou, που συμβολίζει το πέρασμα του χρόνου ως έναν ισχυρό προβληματισμό για τη διαρκή φύση των ίδιων των πυραμίδων.
Κατόπιν αυτών δεν αμφιβάλει κανείς, ότι το φετινό «Forever Is Now» είναι μια ωδή στη γοητεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της αρχαίας Αιγύπτου ενώ οι σύγχρονες εικαστικές εγκαταστάσεις αποτελούν απόδειξη της συνεχούς εξέλιξης της τέχνης.
Μια συμβολή των σύγχρονων εικαστικών σε έναν τόπο παγκόσμιας ιστορικής σημασίας με αναφορές στις αρχαίες τελετουργίες, στα έργα των πολιτισμών και στους ψιθύρους των θαμμένων ιστοριών που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί.
Κι όλα αυτά σ΄ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο γεωπολιτικό πλαίσιο με την μεγάλη πολεμική αναταραχή στην περιοχή.
«Οι πυραμίδες έχουν δει με πολέμους, σεισμούς και έχουν υποστεί πληγές. Είναι ένα σημάδι όμως ενότητας και της πίστης ότι η ανθρωπότητα θα επιζήσει.
Γι΄αυτό είναι περισσότερο από ποτέ σημαντικό να συνεχίσουμε το έργο μας», όπως λέει όμως η Γκαφάρ.
Η έκθεση υποστηρίζεται από την UNESCO και το αιγυπτιακό κράτος υπογραμμίζοντας εν τέλει, την δύναμη της τέχνης ως γέφυρας μεταξύ των πολιτισμών και προωθώντας τον διαπολιτισμικό διάλογο και την παγκόσμια συνεργασία.
Το μήνυμα είναι, ότι δεν υπάρχει αντίληψη για το μέλλον χωρίς γνώση της ιστορίας. Ασχέτως της δυσκολίας –ή αδιαφορίας- κατανόησής του…
Διαβάστε επίσης:
Ανοίγει το Σπίτι του Ελύτη στην Πλάκα – Χώρος μελέτης, μνήμης και οφειλόμενης τιμής στον ποιητή
Η γυναίκα σε πρώτο πλάνο – Μεγάλη έκθεση από τη συλλογή έργων τέχνης της Alpha Bank
Μουσείο Ακρόπολης: Οι θησαυροί της νότιας Ιταλίας και οι αρχαίοι Έλληνες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση