ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Έτοιμο θα είναι σε λίγο καιρό το κτήριο, που θα στεγάσει το Ίδρυμα Αντώνη Σαμαρά στην Πλάκα μετά και από την έγκριση, που έδωσε χθες το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων για τις εργασίες αποκατάστασής του αλλά βεβαίως και για την αλλαγή της χρήσης του από κατοικία σε πολιτιστικό χώρο.
Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται εξάλλου, είναι πολύ καλή, εξαιρουμένων κάποιων φθορών λόγω παλαιότητας, οι οποίες δεν απαιτούν επεμβάσεις μεγάλης κλίμακας.
Το εκλεκιστικής μορφής κτήριο, που βρίσκεται επί των οδών Θέσπιδος 8 και Ραγκαβά ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο νεότερο μνημείο, καθώς κτίσθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Στο Ίδρυμα Αντώνη Σαμαρά παραχωρήθηκε από πέρυσι τον Δεκέμβριο με ισχύ για δέκα χρόνια.
Πρόκειται για ένα διώροφο οικοδόμημα με ημιυπόγειο, συνολικής έκτασης 528,57 τ.μ. το οποίο αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί ως κατοικίες –μία για κάθε όροφο- ενώ στο υπόγειο υπήρχαν βοηθητικοί χώροι για το προσωπικό των οικιών.
Στο πίσω μέρος του, όπου υπάρχει μια μικρή αυλή είχε κτισθεί στην δεκαετία του ΄30 μία τριώροφη προσθήκη, η οποία εσωτερικά συνδέεται με το κύριο κτίσμα. Χαρακτηριστικά της κύριας όψης του –επί της Θέσπιδος – είναι ο φεγγίτης πάνω από την κεντρική είσοδο και το μαρμάρινο μπαλκόνι με τα σιδερένια κάγκελα και τα ανάγλυφα μαρμάρινα φουρούσια.
Ξεχωριστή είναι εξάλλου, η τοξοειδής γωνία του κτίσματος, που του προσδίδει μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία.
Παρ΄ολίγον σε πλειστηριασμό
Το κτήριο είχε περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο κατόπιν απαλλοτρίωσης για αρχαιολογικούς σκοπούς το 1987 και τον ίδιο χρόνο παραχωρήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού ενώ η κήρυξή του ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου έγινε το 1988.
Έκτοτε, χρησιμοποιήθηκε από το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης ως και το φθινόπωρο του 2021, όταν οι υπηρεσίες του μουσείου μεταφέρθηκαν σε κτήρια που αποτελούν μέρος του μουσειακού συγκροτήματος, που αναπτύχθηκε στο Μοναστηράκι.
Ολοκληρωτική ανακαίνιση και ανάδειξη του κτηρίου είχε γίνει όμως, από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού το 1996, γεγονός που συνετέλεσε στην καλή κατάσταση διατήρησής του σήμερα.
Στην εποχή της οικονομικής κρίσης όμως, βρέθηκε στην λίστα του ΤΑΙΠΕΔ –στη συνέχεια ΕΤΑΔ Α.Ε – οπότε για ένα διάστημα ήταν υπό πλειστηριασμό. Ενδιαφέρον πάντως, δεν είχε υπάρξει ενώ στη συνέχεια εξαιρέθηκε της μεταβίβασης, οπότε κύριος και πάλι έγινε το υπουργείο Πολιτισμού.
Οι επεμβάσεις σήμερα, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς του Ιδρύματος Σαμαρά αφορούν σε αποκατάσταση των ξύλινων και μαρμάρινων στοιχείων του, των δαπέδων, των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και φυσικά ο επαναχρωματισμός του στην αρχική του μορφή.
Η δαπάνη, όπως αναφέρθηκε θα είναι του Ιδρύματος, το οποίο άλλωστε, σύμφωνα με τους όρους παραχώρησης είναι υποχρεωμένο να μεριμνά για την ακεραιότητα του κτηρίου και να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στυλιανίδης: Το κύκλωμα των διακινητών είναι αδίστακτο
- Τεχνητή νοημοσύνη: Πάνω από 7 στους 10 εργαζόμενους παγκοσμίως χρησιμοποιούν GenAI – mononewsTV
- Spitogatos: Πόσο γρήγορα πωλείται μία κατοικία στην Ελλάδα – Τι ισχύει ανά περιοχή
- Novo Nordisk: Βούλιαξε 27% η μετοχή της μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του νέου φαρμάκου της για απώλεια βάρους