ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Σάντρα Μαρινοπούλου στα υψίπεδα της διανόησης. Ο αρχαιολόγος Μάικλ Μπόιντ (Michael Boyd) πραγματοποιεί ομιλία στο μουσείο The Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης. Μια βραδιά αφιερωμένη στην Ντόλλη Γουλανδρή, συλλέκτρια και ιδρύτρια (το 1996) του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
Η ομιλία τιτλοφορείται Six Cycladic objects: Movement, representation and identity in the third millennium BCE. Δηλαδή, Έξι Κυκλαδικά αντικείμενα: Κίνηση, Αντιπροσώπευση, Ταυτότητα την τρίτη χιλιετία π.Χ.
Η ομιλία οργανώνεται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και τη Σάντρα Μαρινοπούλου εις μνήμην της θείας της Ντόλλης Γουλανδρή. Ως γνωστόν, η Ντόλλυ Γουλανδρή υπήρξε η πρώτη πρόεδρος του Μουσείου. Η νυν πρόεδρος Σάντρα Μαρινοπούλου τη διαδέχτηκε μετά το θάνατό της το 2008.
Η ομιλία του Μάικλ Μπόιντ πραγματοποιείται με αφορμή το περίλαμπρο γκαλά για τους φίλους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στην μεγαλοπρεπή αίθουσα Rainbow Room της Νέας Υόρκης.
Οργανώνεται από το αδελφό Ίδρυμα Κυκλαδικής Τέχνης, που δραστηριοποιείται στη Νέα Υόρκη. Με βασικό αντικείμενο τη διάχυση και τον εμπλουτισμό των γνώσεων γύρω από την κυκλαδική τέχνη.
Πνευματική τροφή
Το γκαλά αποτελεί κορυφαίο γεγονός ανεύρεσης πόρων για το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Απευθύνεται σε επιφανείς και βαθύπλουτους επενδυτές από την Αμερική (Ελληνοαμερικάνους), την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μία βραδιά black tie, εννοείται.
Και επειδή πολλοί θα ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη για να στηρίξουν τους σκοπούς του Μούσειου, η Σάντρα Μαρινοπούλου έχει φροντίσει να εμπλουτίσει την εβδομάδα τους με αρκετή τροφή για σκέψη. Διότι το χρήμα χρειάζεται πνευματική τόνωση.
Η Σάντρα Μαρινοπούλου ξέρει πολύ καλά πώς να τους ικανοποιήσει.
Προβολή της κλασικής τέχνης
Ας σημειωθεί εξάλλου ότι η διάδοση της Eλληνικής Προϊστορικής Κλασικής Τέχνης στο εξωτερικό, υπήρξε κυρίαρχο μέλημα του Νικολάου και της Ντόλλης Γουλανδρή, πολύ πριν τη δημιουργία του Μουσείου.
Η αρχαιολογική συλλογή με έργα της Κυκλαδικής και Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης που άρχισαν να χτίζουν από το 1960, φιλοξενήθηκε στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου.
Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κυκλαδικής Τέχνης, η Σάντρα Μαρινοπούλου (née Κασσάνδρα) συνεχίζει (κατά γενική ομολογία) με σχολιστή συνέπεια το έργο της θείας της.
Ριζικές μεταβολές στην κοινωνική οργάνωση
Ο περίφημος καθητηγής του πανεπιστημίου Cambridge θα αναλύσει το μυστήριο της ακατοίκητης Κέρου, ένα «κομμάτι» από τα Κουφονήσια.
Θα προσπαθήσει να υποστηρίξει ότι η Κέρος, όπως και οι ευρύτερες Κυκλάδες, έπαιξαν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού.
Σύμφωνα με τον Μπόιντ, υπήρξε ο τόπος σύλληψης της σύγχρονης κοινωνίας της γνώσης.
Η ομιλία του Μπόιντ θα πραγματοποιηθεί στο τμήμα Ελληνορωμαϊκής τέχνης του εμβληματικού μουσείου.
Την τρίτη χιλιετία προ Χριστού, ριζικές μεταβολές σημειώθηκαν στην οργάνωση των τοπικών κοινωνιών στις Κυκλάδες. Πολλά χαρακτηριστικά στις σύγχρονες κοινωνικές δομές ανιχνεύονται σε εκείνη την εποχή.
Εξι αντικείμενα κυκλαδικής τέχνης χρησιμοποιεί ο διάσημος αρχαιολόγος για να αποκαλύψει πώς πρόσφατες ανασκαφές της Κέρου ανέτρεψαν τις δεδομένες γνώσεις των μελετητών για τον πρωτόλειο αλλά θαυμαστό εκείνο πολιτισμό.
Η Κέρος και ο Θησαυρός της
Η Κέρος θεωρείται «το αρχαιότερο νησιωτικό ιερό στον κόσμο».
Η πρώτη ανασκαφή έλαβε χώρα το 1884 από τον αρχαιολόγο Kohler.
Στη σύγχρονη εποχή, διαδοχικές ανασκαφές (με κορυφαίους τον Χρ. Ντούμα και τον Λόρδο Collin Renfrew – Κόλιν Ρένφριου, ομότιμο καθηγητή Cambridge) οδήγησαν στα μαρμάρινα κυκλαδίτικα ειδώλια και τα κεραμικά οικιακά σκεύη, που συνθέτουν τον λεγόμενο Θησαυρό της Κέρου.
Σταδιακά συγκεντρώθηκαν και στεγάζονται σήμερα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ογδόντα ένα θραύσματα του Θησαυρού, μιας ιδιαίτερα σημαντικής ομάδας Κυκλαδικών αντικειμένων.
O Κόλιν Ρένφριου έκτοτε συνεργάστηκε με τον Μάικλ Μπόιντ στο Cambridge Keros Project.
Με αυτό το πρότζεκτ, ο Μάικλ Μπόιντ αλλάζει το τρόπου που η ανθρωπότητα μελετάει την πρώιμη εποχή του Χαλκού.
Πληροφορίες
Six Cycladic objects: Movement, representation and identity in the third millennium BCE.
Dr Michael Boyd
Science and Technology in Archaeology and Culture Research Center,
The Cyprus Institute, and McDonald Institute for Archaeological Research, University of Cambridge.
Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022
4 -5 μμ
The Metropolitan Museum of Art
Bonnie J. Sacerdote Lecture Hall, Uris Center for Education
Δωρεάν αλλά με δήλωση συμμετοχής