Την νέα στέγη που της αξίζει θα βρει στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θήρας η περίφημη Αρχαϊκή Κόρη.

Το υπερφυσικού μεγέθους μαρμάρινο άγαλμα, μοναδικό στο είδος του είχε ανακαλυφθεί το 2000 στο νεκροταφείο της αρχαίας Θήρας από τον αείμνηστο αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα αλλά ως σήμερα δεν έχει γίνει δυνατό να αναδειχθεί σωστά. Στο πλαίσιο της ανακαίνισης  και της επανέκθεσης του Μουσείου μάλιστα, αυτή η «Δαιδαλική» Κόρη θα αποτελεί το κεντρικό του έκθεμα στο στεγασμένο πλέον αίθριο. Ύψους 2,30 μέτρων και βάρους 750 κιλών αυτό το έργο του 7ου π.Χ. αιώνα απαιτεί ούτως ή άλλως ειδική μεταχείριση και βέβαια ιδιαίτερη ανάδειξη.

Ένα μουσείο με αριστουργήματα, πολλά από τα οποία όμως βρίσκονται ακόμη στις αποθήκες του είναι άλλωστε το Αρχαιολογικό  Μουσείο Θήρας, που τώρα πάντως ετοιμάζεται να μπει σε μια άλλη εποχή, πιο σύγχρονη και προσαρμοσμένη στις νέες μουσειολογικές απαιτήσεις.

Αυτό αναμένεται να γίνει μετά την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του κτηρίου, παράλληλα με την επανέκθεση της μόνιμης συλλογής του μουσείου. Η ίδια μάλιστα ιεραρχώντας το έργο ως απόλυτης προτεραιότητας αποφάσισε την ενίσχυσή του με επιπλέον χρηματοδότηση -από την προβλεπόμενη στην Προγραμματική Σύμβαση του ΥΠΠΟΑ με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Θήρας- και ζήτησε την άμεση έναρξη της διαδικασίας για την υλοποίηση της απόφασης.

Όπως είναι γνωστό η υπουργός είχε επισκεφθεί προ ημερών την Σαντορίνη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και είδε από κοντά τα προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες για την αναδιοργάνωσή του. Γι΄αυτό όπως λέει «Θα παράσχουμε κάθε δυνατή διευκόλυνση, προκειμένου να εξασφαλισθεί η πληρότητα της επέμβασης και να αποδοθούν το δυνατόν ταχύτερα στο θηραϊκό κοινό και στους εκατοντάδες χιλιάδες  επισκέπτες του νησιού, οι θησαυροί που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού χρηματοδοτεί το σύνολο των οικοδομικών εργασιών αποκατάστασης και αναβάθμισης του κτηρίου, ενώ οι πόροι της Προγραμματικής Σύμβασης  διατίθενται για την επανέκθεση».

Η Δαιδαλική Κόρη του 7ου π.Χ. αιώνα σε πρόχειρη έκθεσή της

Οι ανάγκες για ριζική κτηριολογική επισκευή του μουσείου αλλά και για εκσυγχρονισμό  – επικαιροποίηση της μόνιμης έκθεσης είχαν καταστεί ορατές ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Άλλωστε στο πλήθος των νέων σημαντικών ανασκαφικών ευρημάτων για την ιστορική διαδρομή και τον πολιτισμό της Θήρας στην αρχαιότητα, που προέρχονται από την νεκρόπολη της αρχαίας πόλης της Θήρας, προστίθενται διαρκώς νέα, κυρίως από το βόρειο αρχαίο επίνειό της, το σημερινό Καμάρι.

Η Δαιδαλική Κόρη στο χώρο της ανασκαφής όπου ανακαλύφθηκε το 2000

Να σημειωθεί εξάλλου ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας είναι ένα από τα παλαιότερα μουσεία της ελληνικής επικράτειας και των Κυκλάδων αφού ιδρύθηκε το 1902 για να στεγάσει τα ευρήματα των γερμανικών ανασκαφών στην αρχαία πόλη της Θήρας (1896-1902).

Οικίσκος με αναθήματα από την Θήρα

Το υπάρχον κτήριο, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα, ανεγέρθηκε το 1960-1962 από το Γραφείο Οικισμού Θήρας, στο πλαίσιο της μετασεισμικής ανοικοδόμησης της Θήρας. Μετά την επέκταση και ολοκλήρωσή του από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και την οργάνωση της έκθεσής του από τον τότε Έφορο Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Σάμου αείμνηστο Ν. Ζαφειρόπουλο λειτουργεί από το 1968  αδιάλειπτα.

Αγγείο με εξαιρετική απεικόνιση πλοίου από την Θήρα