ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αναντικατάστατη απώλεια όχι μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο χαρακτήρισε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος, όπως είπε, διατηρούσε με τη Ρωσία και την προκάτοχό της Σ. Ένωση σχέση «αμοιβαίας αγάπης».
«Γνωρίζετε ότι έχει τιμηθεί με σειρά σοβιετικών και ρωσικών παρασήμων, είναι φυσικά μια αναντικατάστατη απώλεια όχι μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Για εμάς στη Ρωσία ιδιαιτέρως.
Τον γνωρίζουμε πραγματικά και τον αγαπούμε και με την απώλειά του αυτή η αγάπη δεν θα τελειώσει», είπε η Μ. Ζαχάροβα στο πλαίσιο της ενημέρωσης Ρώσων δημοσιογράφων και ξένων ανταποκριτών, παραθέτοντας απόσπασμα από συνέντευξη του Μ. Θεοδωράκη, όπου είχε πει:
«Η σχέση μου με τη Ρωσία, ως ανθρώπου, καλλιτέχνη και επαναστάτη είναι πολύ δυνατή. Αισθάνομαι πάντοτε θαυμασμό και ευγνωμοσύνη για τη χώρα, που έκανε τόσες θυσίες για να σώσει τον κόσμο από τον ναζισμό».
Η μουσική του Μ. Θεοδωράκη κατάφερε κατά τη Μ. Ζαχάροβα «να εντυπωσιάσει και να γίνει ένα σύμβολο της Ελλάδας για τους Ρώσους πολίτες και τους λαούς της χώρας μας».
Μάλιστα η Ρωσίδα εκπρόσωπος αποκάλυψε και μια πιο προσωπική διάσταση, χαρακτηρίζοντας τον Έλληνα συνθέτη «οικείο άνθρωπο», καθώς «με τη μουσική του νομίζω ότι μεγάλωσα και με το όνομά του διαπαιδαγωγήθηκα».
«Πιθανώς στην Ελλάδα γνωρίζουν ότι στη χώρα μας ήταν όχι απλώς δημοφιλής, αλλά αγαπημένος.
Μάλλον δεν θα γνωρίζετε, όμως, ότι στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης, όπως αυτό, που φοίτησα εγώ στη Μόσχα, τα έργα του διδάσκονταν στο μάθημα της μουσικής, μελετούσαμε τη βιογραφία του.
Κι αυτό συνέβαινε ήδη αρκετό χρόνο πριν, όταν πια ήταν γνωστός και περιβαλλόταν από τη φήμη ενός παγκόσμιου θρύλου.
Ήδη τότε τον αγαπούσαν, τον γνώριζαν και τον μελετούσαν όχι σε κάποιες εξειδικευμένες μουσικές σχολές, αλλά σε ένα συνηθισμένο σχολείο της Μόσχας μαθαίναμε τα τραγούδια του», είπε η επίσημη εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας.
Τα θερμότερα συλλυπητήρια εκ μέρους της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας απέστειλε στους οικείους του για την απώλεια του Μ. Θεοδωράκη ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, ο οποίος σημείωσε ότι «ο ελληνικός πολιτισμός δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς τη μουσική του Θεοδωράκη»,
ενώ «τα επιτεύγματά του στη μουσική τέχνη τιμήθηκαν επανειλημμένως με διεθνή και εθνικά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου και του ρωσικού διεθνούς βραβείου “Ανδρέας ο Πρωτόκλητος”».
O Ιλαρίωνας Αλφέγεφ, ο οποίος συνθέτει συμφωνική και εκκλησιαστική μουσική, θυμήθηκε μάλιστα και την τελευταία μουσική του συνάντηση με τον Έλληνα συνθέτη, όταν το 2012 στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού είχαν εκτελεστεί σε κοινή συναυλία το «Άξιον Εστί» του Μ. Θεοδωράκη και οι δικές του συνθέσεις Stabat Mater και Song of Ascent του υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού.
Εκεί «είχα την ευκαιρία να γνωρίσω προσωπικά τον μουσικοσυνθέτη και να αξιολογήσω το μέγεθος και το βάθος της προσωπικότητάς του» σημειώνει ο Ρώσος ιεράρχης, ο οποίος ευχήθηκε στην οικογένεια του εκλιπόντος «ακμή δυνάμεων και πνεύματος προκειμένου να αντέξετε την πικρία της απώλειας».
«Πέθανε ο άνθρωπος που δημιούργησε το συρτάκι» είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος της επίσημης εφημερίδας της ρωσικής κυβέρνησης «Ροσίσκαγια Γκαζιέτα», όπου φιλοξενούνται ηχητικά και μαγνητοσκοπημένα αποσπάσματα από έργα του Μ. Θεοδωράκη και της «πιο γνωστής ελληνικής μελωδίας».
«Έφυγε ως κομμουνιστής», σημείωσε το δορυφορικό δίκτυο της ρωσικής τηλεόρασης «Ρωσία-24» κάνοντας ειδική αναφορά στην επιστολή του Μ. Θεοδωράκη στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα για την τελευταία του επιθυμία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ
Διαβάστε επίσης:
Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης περιέγρψε την άλλη όψη του εμφυλίου
Αστεροσκοπείο Αθηνών: Οι πυρκαγιές στην Αττική έκαψαν το 16% των δασών της
Κυκλώνας Άιντα- Τουλάχιστον 13 νεκροί σε Νέα Υόρκη και Νιού Τζέρσεϋ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»