Στο κέντρο της ρωμαϊκής Πάτρας, αλλά και στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της σύγχρονης πόλης, το Ρωμαϊκό Στάδιο, αναστηλωμένο και αποκατεστημένο είναι έτοιμο πλέον να αποδοθεί στο κοινό.

Η πόλη έτσι αποκτά έναν νέο  αρχαιολογικό χώρο στον οποίο δεσπόζει το εμβληματικό μνημείο του 1ου μ.Χ. αιώνα. Τα εντυπωσιακά ερείπιά του είναι  σήμερα ορατά επί της οδού Ηφαίστου και όπως μπορεί να δει ο επισκέπτης έχουν διατηρηθεί σε τέτοιο βαθμό, που μετά τις απαραίτητες εργασίες αναδείχθηκαν εξαιρετικά. Το αποκατεστημένο πλέον Ρωμαϊκό Στάδιο θα εγκαινιάσει αύριο Πέμπτη η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

 Η κατασκευή του σταδίου σχετιζόταν με τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας της Πάτρας ως ρωμαϊκής αποικίας, το 86 μ.Χ. Αποδίδεται μάλιστα σε προσφορά του αυτοκράτορα Δομιτιανού. Εκεί λάμβαναν χώρα καλλιτεχνικοί  και αθλητικοί αγώνες, τα γνωστά «Καισάρεια», καθώς και αγώνες μονομάχων.

Η Πάτρα, παρ’ ό,τι είχε κατοικηθεί ήδη από τα Προϊστορικά χρόνια, έχοντας αποτελέσει στη συνέχεια, σημαντικό κέντρο της Μυκηναϊκής εποχής και ακολούθως έχοντας διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας, γνώρισε εν τούτοις τη μεγαλύτερη άνθησή της κατά την Ρωμαϊκή εποχή, όταν υπήρξε αυτοκρατορική αποικία. Τότε ήταν, που έγινε μία από τις πολυπληθέστερες πόλεις της Ελλάδας, εξέδιδε τα δικά της νομίσματα, ανέπτυξε τις τέχνες, ανέγειρε  μνημεία, δημιούργησε έργα. Ανάμεσα σ΄ αυτά είναι το Ρωμαϊκό Ωδείο της αλλά και το Στάδιό της.

Το Ρωμαϊκό Στάδιο Πάτρας

Το έργο

 Για το Στάδιο απαιτήθηκαν σήμερα, εκτός από την αρχική μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης των μνημειακών καταλοίπων, επιπλέον τέσσερεις μελέτες, που ήταν  απαραίτητες για την πλήρη ολοκλήρωση της ανάδειξής του και του περιβάλλοντα χώρου του. Στη διάρκεια του έργου εξάλλου, πραγματοποιήθηκαν εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης, γεωτεχνικές και διαχείρισης ομβρίων, βελτίωσης προσβασιμότητας και ανάδειξης.

Το Ρωμαϊκό Στάδιο Πάτρας

Το έργο «Αποκατάσταση, ανάδειξη ανεσκαμμένου τμήματος Ρωμαϊκού Σταδίου Πατρών» είχε προϋπολογισμό 335.000 ευρώ και υλοποιήθηκε στο διάστημα 2020-2023 με την μέθοδο της αρχαιολογικής αυτεπιστασίας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG Ελλάδα ­- Ιταλία V­-Α 2014­-2020 “TheRout_Net/Thematic routes and networks”, στο οποίο συμμετείχε ως εταίρος

Με την ολοκλήρωσή του η Πάτρα αποκτά έναν νέο αρχαιολογικό χώρο, προσβάσιμο σε όλους, ο οποίος θα ενταχθεί στην αναπτυξιακή διαδικασία του τόπου ως πόλου  έλξης πολιτιστικού τουρισμού.

Είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο

Διαβάστε επίσης:
Δάφνη Ζουμπουλάκη: Ο Νίκος Τοπαλίδης στην πρώτη του ατομική

Epsilon Net: Σήκωσε κεφάλι η μετοχή μετά τα θετικά αποτελέσματα

JP Morgan: Οι «ύποπτες» επαφές με τον Έπσταϊν και ο διακανονισμός ύψους 365 εκατ. δολαρίων