ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Περιεχόμενα
Τον περασμένο Απρίλιο είχε ζητήσει από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο της Βρετανίας να αρχίσει να εκδίδει NFTs, συγκεντρώνοντας τα σαρκαστικά σχόλια του αγγλικού Τύπου.
Ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν ήταν υπεύθυνος για την διανομή επιδομάτων βοήθειας σε όλο τον πολιτιστικό τομέα της χώρας, οι αντιδράσεις που αντιμετώπισε ήταν σκληρότερες, αφού πρότεινε στους μουσικούς και γενικά στους καλλιτέχνες να εκπαιδευθούν σε νέες δεξιότητες, προκειμένου να κερδίζουν τα προς το ζην σε πιο πρακτικούς τομείς.
Ο Ρίσι Σούνακ, ο νέος (και πλουσιότερος) πρωθυπουργός της Βρετανίας φαίνεται να μην τα πηγαίνει καλά με τους καλλιτέχνες, στην πραγματικότητα όμως, ο ίδιος και η σύζυγός του Ακσάνα Μούρτι είναι μανιώδεις, όπως λέγεται, συλλέκτες έργων τέχνης.
Ελάχιστες είναι –ακόμη– οι πληροφορίες σχετικά με έργα, που έχει στην κατοχή του το ζευγάρι, ήδη όμως τα κομμάτια του παζλ αρχίζουν σιγά σιγά να συγκεντρώνονται, οδηγώντας κατ΄αρχάς στη διαπίστωση ότι ο Ρίσι και η Ακσάνα αγαπούν τη σύγχρονη τέχνη.
Ειδικά μάλιστα, όταν αποτυπώνει το χρήμα! Επιπλέον ο Σούνακ μπορεί να ασχολήθηκε με την πολιτική αλλά η σύζυγός του, κόρη δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της εταιρείας τεχνολογίας «Infosys» Ναραγιάνα Μούρτι έχει ασχοληθεί, πέραν των άλλων και με τη μόδα, ιδρύοντας δική της φίρμα.
Τα δάνεια
Όπως είχε γράψει η Telegraph τον Φεβρουάριο του 2020 ο Σούνακ και η Μούρτι είχαν δανείσει ένα έργο του βρετανού καλλιτέχνη Χάρλαντ Μίλερ με τίτλο «Από τα κουρέλια στον πολυεστέρα – Η ιστορία μου» σε μια έκθεση στην York Art Gallery. Ο τίτλος μάλιστα του έργου είναι μία αναφορά στην βιομηχανία μόδας της Ακσάνα ενώ καθώς απεικονίζει υποτιθέμενα εξώφυλλα βιβλίων Penguin θεωρείται, ότι παραπέμπει και στην μητέρα της, η οποία είναι και συγγραφέας, που έχει εκδοθεί από τις γνωστές εκδόσεις.
Το βρετανικό περιοδικό The Spectator εξάλλου, πρόσφερε κι άλλες πληροφορίες σχετικά με τα εικαστικά γούστα του Σούνακ, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, αποκαλύπτοντας μερικά από τα έργα που πήρε ως δάνεια από την Κυβερνητική Συλλογή Τέχνης της Βρετανίας – έναν θησαυρό με περισσότερα από 14.000 έργα τέχνης.
Ανάμεσά τους και ένα έργο του Γκράχαμ Σάδερλαντ, που τοποθετήθηκε στο σπίτι του Σούνακ, σύμφωνα με τα αρχεία της Συλλογής. Στην κατοικία του τότε υπουργού υπήρχε ακόμη ένα δισδιάστατο έργο του διάσημου γλύπτη Άντονι Γκόρμλι από την σειρά γλυπτών του καλλιτέχνη καλλιτέχνη με μοναχικές φιγούρες, που γίνονται ακόμη πιο μοναχικές, λόγω της έλλειψης λεπτομερειών τους. Και τέλος μία νεκρή φύση με τίτλο «Δύο παπαρούνες σε μπλε τραπέζι» του βρετανού επίσης, Άιβον Χίτσενς.
Νομίσματα και ρανγκόλι
Ο Σούνακ όμως έγινε πρωτοσέλιδο φέτος, όταν ανέθεσε στον γεννημένο στην Κένυα καλλιτέχνη Μάικλ Άρμιτατζ να σχεδιάσει το νέο νόμισμα 1 λίρας της χώρας. Στο γραφείο του πάντως εκτίθεται ένα άλλο χαρτονόμισμα των 10 λιρών, όπως το μεγέθυνε και εκτύπωσε η βρετανίδα φεμινίστρια καλλιτέχνης Τσίλα Κουμάνι Σινγκ Μπέρμαν.
Επίσης στο γραφείο του ο Σούνακ είχε και τέσσερεις πίνακες από την Τζάστιν Σμιθ, μια καλλιτέχνιδα που εξερευνά τη σχέση μεταξύ τέχνης και χρήματος, χρησιμοποιώντας συχνά πραγματικά τραπεζογραμμάτια στο έργο της. Οι τίτλοι των έργων άλλωστε, είναι «Λίρα, Ευρώ, Δολάριο και Γιεν».
Τέλος ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει φιλοξενήσει στο διαμέρισμά του και το συγκλονιστικό έργο των δύο βρετανών αδελφών καλλιτεχνών Τζέικ και Ντίνος Τσάπμαν που απεικονίζει δύο κρανία σε κόκκινο φόντο.
Όσον αφορά την ινδική τέχνη, ακόμη δεν υπάρχουν πληροφορίες για την παρουσία της στο σπίτι του πρωθυπουργού, είναι φανερό όμως, ότι κρατά τις παραδόσεις, παρ΄ότι έχει γεννηθεί στη Βρετανία. Δεν έχει γίνει γνωστό αν τα σύμβολα «ρανγκόλι», ένα ινδουιστικό έθιμο καλωσορίσματος και γενικά καλής τύχης, που είχαν εμφανιστεί στο κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ την ημέρα παράδοσης του προϋπολογισμού του Ηνωμένου Βασιλείου τα είχε φτιάξει μόνος του –πράγμα απίθανο–, όμως είναι σαφές, ότι η νότα της παράδοσης είναι παρούσα.
Διαβάστε επίσης:
Ρίσι Σούνακ: Στα σκαριά πακέτο μείωσης δημόσιων δαπανών
Η βιομηχανία των crypto βλέπει έναν σύμμαχο στον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε νέα επικίνδυνη φάση εισέρχεται ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας
- State Department: Υποκριτική η στάση της Ρωσίας – Ανεύθυνη η ρητορική της
- Ντόναλντ Τραμπ: Προς αναβολή η καταδίκη του για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς
- Νετανιάχου: 5 εκατ. δολάρια σε όποιον από τη Λωρίδα της Γάζας παραδώσει όμηρο στο Ισραήλ