Ο Αλέξανδρος Γεωργίου αποτελεί έξοχη επιλογή για τη φθινοπωρινή συνέχεια στην αίθουσα τέχνης Ρεβέκκα Καμχή. Μάλιστα, με αυτήν την έκθεση, η γνωστή γκαλερίστα Ρεβέκκα Καμχή εισάγει εντέχνως και την τελευταία τάση στην επιμέλεια: Τα έργα να δημιουργούνται ενώπιον του κοινού και μέσα στον εκθεσιακό χώρο, εν είδει ημερολογιακού work in progress. Ή, πιο σωστά, χαρίζοντας στον φιλότεχνο τη χαρά του ηδονοβλεψία. Έτσι λοιπόν και οι συνθέσεις αυτής της έκθεσης έχουν ζωγραφιστεί μέσα στην ομώνυμη γκαλερί με την παρουσία των επισκεπτών.
Αποτελούν συνέχεια προσωπικής αναζήτησης και υπαρξιακών στοχασμών του Αλέξανδρου Γεωργίου. Εν προκειμένω όμως η μοναχική διαδικασία μετατρέπεται σε κοινή μέθεξη στην τέχνη, ένα μοίρασμα με το κοινό της γκαλερί. Οι θεατές κατά κάποιο τρόπο μετατρέπονται σε «συν-εργάτες».
Στα ταμπλό του Αλέξανδρου Γεωργίου περιφέρονται και συσχετίζονται πλάσματα αινιγματικά, άλλοτε ανθρωπόμορφα και άλλοτε όχι. Ποζάρουν, κοιτάζουν το θεατή με ορθάνοιχτα μάτια, παρατηρούν, μοιάζουν σαν να περιμένουν κάτι.
Ο Αλέξανδρος Γεωργίου απέκτησε φήμη από τα ταξιδιωτικά του έργα στο Ιράν και την Ινδία. Εκεί, γνωστοί και άγνωστοι παραλήπτες λάμβαναν μέσω ταχυδρομείου τα έργα που πραγματοποιούσε εν κινήσει, καθώς ταξίδευε. Κυρίως χειροποίητες κάρτες και επιζωγραφισμένες ασπρόμαυρες φωτοτυπίες φωτογραφιών από δικές του λήψεις στα εν λόγω ταξίδια.
Η πατρότητα άλλαξε την Ιστορία
Όταν απέκτησε τον γιο του το 2017, τα ταξιδιωτικά του έργα αντικατέστησαν ζωγραφικές συνθέσεις. Επέστρεψε στις ρίζες του, αφού η ζωγραφική υπήρξε ο πρώτος σταθμός στο καλλιτεχνικό του ταξίδι.
Ο τίτλος της έκθεσης Από την οπτική του Ναι, «μιλά για την πλευρά της κατάφασης, για τη στιγμή που υποδεχόμαστε το άγνωστο και το ρίσκο που συνεπάγεται», σημειώνεται από την γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή.
Το ταξίδι του Αλέξανδρου Γεωργίου σε απόμακρα σημεία του πλανήτη μεταπλάθεται με όχημα τη ζωγραφική σε ταξίδι μέσα στους τέσσερις τοίχους της γκαλερί. Η οποία μετουσιώνεται σε μουσείο ανοιχτό, για να δανειστεί κανείς τη διάσημη φράση του Αντρέ Μαλρώ. Ένας χώρος χωρίς σύνορα που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα.
«Εκεί θα συναντήσει χαρακτήρες κρυμμένους και ακόμα άγνωστους τους οποίους, μέσα από μία απρόβλεπτη ακόμα πορεία, μας καλεί να ανακαλύψουμε».
Η έκθεση στην αίθουσα τέχνης Ρεβέκκα Καμχή γίνεται παράλληλα με την ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Γεωργίου Τρεις ήπειροι, τρεις φίλοι. Σχέδια 1993-2023 στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, σε επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου.
Παρουσιάζονται πάνω από πεντακόσια έργα σε χαρτί, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (Λεωνίδου & Μυλλέρου, Μεταξουργείο).
Who is Who;
Ο Αλέξανδρος Γεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972.
Αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών το 1996 και συνέχισε στις σπουδές του στο School of Visual Arts της Νέας Υόρκης.
Η πρώτη του συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στην έκθεση Spring Collection 96 στο Σπίτι της Κύπρου, που είχε οργανώσει το ΔΕΣΤΕ, παράλληλα με την διάσημη ομαδική έκθεση μεγάλης κλίμακας Everything that’s interesting is new.
Από τις ατομικές του εκθέσεις ξεχωρίζουν «Πρίγκιπας με μπλε κορώνα συναντά την οικογένεια στο σώμα του» στην γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή, «Αυτοκράτειρα και Πνεύματα» το 2022 στην γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου, «μεταΘεοί» το 2017 στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, «Χωρίς Δικό μου Όχημα I-V» το 2012 στο ΕΜΣΤ και «Βαρανάσι» το 2010 στην γκαλερί Ελένη Κορωναίου.
Η έκθεση στην αίθουσα τέχνης Ρεβέκκα Καμχή εγκαινιάστηκε εχθές. Σπεύσατε.
Πληροοφορίες
” Από την οπτική του Ναι”
Ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Γεωργίου
Η Γκαλερί γίνεται το εργαστήριο του καλλιτέχνη από τις 18 Οκτωβρίου.
Εγκαίνια: Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 7 – 10 μ.μ.
Μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου
Λεωνίδου 9 , Μεταξουργείο Τ.Κ 104 37
Τηλέφωνο 210 5233049
email [email protected]
Τετάρτη – Παρασκευή 12 – 6 μμ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Επιτόκια: Πόσο μειώνονται οι δόσεις των δανείων
- Σε ρόλο… γκρίζου «Ιππότη» για τον ΟΛΘ η ζάπλουτη «τσαρίνα» Μαργκαρίτα. Το φθηνό τίμημα και η σημερινή μάχη στο ταμπλό του Χ.Α
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των HELLENiQ Energy, Intrakat, Πειραιώς, Profile, Apple, Amazon, Palantir
- Τα δυο (τελικά;) ονόματα για ΠτΔ, τι συμβαίνει με την Intralot, τα σενάρια για τον ΟΛΘ και η «τσαρίνα», το νέο αφεντικό του Τειρεσία, η νέα εταιρεία του Τσαμάζ, οι εφοπλιστές της Courchevel, το party της Μαρτίνου και το νέο κάλεσμα των The Coustas