• Πολιτισμός

    Ρεκόρ πώλησης για τον Τιτσιάνο που είχε βρεθεί σε πλαστική σακούλα

    Ο πίνακας του Τιτσιάνο «Ανάπαυση κατά την φυγή στην Αίγυπτο» (1510) στην δημοπρασία

    Ο πίνακας του Τιτσιάνο «Ανάπαυση κατά την φυγή στην Αίγυπτο» (1510) στην δημοπρασία


    Ο πίνακας του Τιτσιάνο, που είχε κλαπεί το 1995 για να βρεθεί επτά χρόνια αργότερα μέσα σε μία πλαστική σακούλα, έφθασε τελικά τα 17,6 εκατομμύρια λίρες στην δημοπρασία του οίκου Christie’s στο Λονδίνο, κάνοντας ένα νέο ρεκόρ για τον σπουδαίο δημιουργό του 16ου αιώνα.

    Η «Ανάπαυση κατά την φυγή στην Αίγυπτο», όπως είναι ο τίτλος του έργου αποτελεί ένα πρώιμο έργο του καλλιτέχνη, αφού το ζωγράφισε το 1510 όταν ήταν 20 χρονών, χαρακτηρίζεται έτσι, ως εξαιρετικά σπάνιο. «Είναι ένα από τα τελευταία θρησκευτικά έργα από τα πρώτα χρόνια του καλλιτέχνη, που παρέμεινε σε ιδιώτες και έχει  περάσει από μερικές από τις μεγαλύτερες συλλογές στην Ευρώπη», όπως  δήλωσε ο οίκος πριν από την πώληση.

    Ζωγραφισμένος σε ξύλο ο πίνακας έχει διαστάσεις 63,5 Χ 45,5 εκατοστά  και απεικονίζει τη Μαρία  που κρατά στην αγκαλιά της τον Ιησού ενώ ξαποσταίνουν κάτω από ένα δέντρο υπό το άγρυπνο βλέμμα του Ιωσήφ. «Είναι ένα πραγματικά εξαιρετικό παράδειγμα της πρωτοποριακής σύλληψης του καλλιτέχνη τόσο στη χρήση του χρώματος όσο και στην αναπαράσταση της ανθρώπινης μορφής στον φυσικό κόσμο», όπως είπε πριν την δημοπρασία ο Άντριου Φλέτσερ,  παγκόσμιος επικεφαλής του Τμήματος Old Masters του Christie’s. Επισημαίνοντας ακόμη, ότι  πρόκειται για το σημαντικότερο έργο του Τιτσιάνο που θα βγει στην αγορά για πάνω από μια γενιά.

    Οι κλοπές

    Η τελευταία φορά που ο πίνακας είχε δημοπρατηθεί ήταν πάλι από τους Christie’s το 1878, όταν αγοράστηκε από τον 4ο  Μαρκήσιο του Μπαθ. Μέσα στους αιώνες ωστόσο είχε αρκετούς ιδιοκτήτες, συμπεριλαμβανομένου του Αυστριακού αυτοκράτορα Ιωσήφ Β΄, πριν τοποθετηθεί στο παλάτι Belvedere στη Βιέννη και πριν λεηλατηθεί από τα γαλλικά στρατεύματα, το 1809 για να στολίσει το το Μουσείο του Ναπολέοντα.

    «Έχει αψεγάδιαστη προέλευση,  έχοντας περάσει από τα χέρια δούκων, αρχιδούκων και Ρωμαίων αυτοκρατόρων», όπως δήλωσε για τον πίνακα, ο Ορλάντο Ροκ, πρόεδρος του Christie’s UK. Λέγοντας ακόμη, πως «αυτός ο μαγικός λατρευτικός πίνακας, που είναι ένα από τα πιο ποιητικά προϊόντα της νιότης του Τιτσιάνο έχει επίσης τη σπάνια φήμη, ότι έχει κλαπεί όχι μία αλλά δύο φορές, πρώτα από τον Ναπολέοντα και μετά, στα τέλη της δεκαετίας του 1990».

    Να σημειωθεί, ότι ο πίνακας είχε βρεθεί στο Λονδίνο, χωρίς την κορνίζα του, το 2002, ύστερα από την προσφορά αμοιβής 100.000 λιρών για πληροφορίες.

    Τιτσιάνο «Ανάπαυση κατά την φυγή στην Αίγυπτο» (1510)
    Τιτσιάνο «Ανάπαυση κατά την φυγή στην Αίγυπτο» (1510)

    Η κληρονομιά

    Ο πίνακας του Τιτσιάνο  κληρονομήθηκε τελικά από τον Σίουλιν Θιν, 8ο  Μαρκήσιο του Bath, μαζί με το Longleat House του Wiltshire. Μιλώντας ο ίδιος πριν από την πώλησή του, ανέφερε πως αποφάσισαν με τους Longleat Trustees να τον πουλήσουν ως μέρος της μακροπρόθεσμης επενδυτικής τους στρατηγικής, δεδομένου ότι αυτή την εποχή η αγορά έργων μοναδικής σπανιότητας είναι πολύ ισχυρή».

    Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο ρεκόρ δημοπρασίας του Τιτσιάνο ήταν 16,9 εκατομμύρια δολάρια για το «A Sacra Conversazione» (περίπου 1560), το οποίο πουλήθηκε το 2011 από τους Sotheby’s New York.

    Οι απογευματινές εκπτώσεις της Christie’s Classic Week στο Λονδίνο την περασμένη Τρίτη ανήλθαν συνολικά σε σχεδόν 65 εκατομμύρια δολάρια.

    Διαβάστε επίσης

    Η «Πιετά» του Τιτσιάνο, το καλύτερο έργο τέχνης που δημιουργήθηκε σε πανδημία

    Ρεκόρ καλλιτεχνών αλλά πτώση του τζίρου – Η αγορά τέχνης σε κάμψη

    Λύτρα εκατομμυρίων ζητούσαν οι χάκερ από τον Christie’s – Ψηφιακές απειλές



    ΣΧΟΛΙΑ