• Πολιτισμός

    Ρεκόρ εκατομμυρίων για μια «Αυτοκρατορία» – Έργο Μαγκρίτ σε δημοπρασία

    Η αυτοκρατορία του φωτός του Ρενέ Μαγκρίτ (1954) στην οικία της Μίκα Ερτεγκάν στην Νέα Υόρκη


    Κάθε ρεκόρ για τον μεγάλο σουρεαλιστή καλλιτέχνη Ρενέ Μαγκρίτ αναμένεται να σπάσει ένας σπάνιος πίνακάς του από τη διάσημη σειρά «Η αυτοκρατορία του φωτός», που θα προσφερθεί για πώληση  στις 19 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη από τον οίκο Christie’s.  Συγκεκριμένα ο πίνακας εκτιμάται, ότι θα πουληθεί για περισσότερα από 95 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που δεν θα αποτελέσει μόνο ρεκόρ για έργο του Μαγκρίτ σε δημοπρασία αλλά και μια σημαντική νίκη, όπως ήδη συζητείται για τον οίκο, μετά την πτώση του τζίρου του στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

    Η «Αυτοκρατορία του Φωτός» (1954) είναι ένας από τους 27 πίνακες στους οποίους ο Μαγκρίτ εξερεύνησε το φως ζωγραφίζοντας έναν ηλιόλουστο ουρανό πάνω από μία σκοτεινή σκηνή του δρόμου. Υπενθυμίζεται εξάλλου,  ότι  το  2022 ένα άλλο από τα έργα της σειράς σχεδόν τριπλασίασε το προηγούμενο ρεκόρ του Μαγκρίτ, όταν πουλήθηκε για 59,4 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο.

    Ο τωρινός πίνακας προέρχεται από την συλλογή της σπουδαίας Ρουμανο-αμερικανίδας σχεδιάστριας εσωτερικών χώρων Μίκα Ερτεγκούν, η οποία απεβίωσε το 2023. Η Ερτεγκούν,  με μεγάλη επιρροή στον σχεδιασμό και με σημαντική συνεισφορά στις τέχνες και την εκπαίδευση ήταν σύζυγος του Αχμέτ Ερτεγκούν,  συνιδρυτή της Atlantic Records, παραγωγό και  συλλέκτη έργων τέχνης. Άλλα έργα, που θα συμπεριληφθούν στις πωλήσεις της συλλογής της περιλαμβάνουν επίσης κομμάτια από γνωστά ονόματα, όπως ο Χουάν Μιρό και ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ καθώς όμως και μία φωτογραφία Polaroid της ίδιας, που τραβήχτηκε από τον Άντι Γουόχολ.

    Ο καλύτερος της σειράς

    Αλλά από όλα τα έργα με τα οποία έζησε, «Η αυτοκρατορία του φωτός» του Μαγκρίτ  σχεδόν αποτυπώνει την αισθητική της φιλοσοφία στην ισορροπία και την αυτοσυγκράτησή της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαξ Κάρτερ, αντιπρόεδρος του οίκου Christie’s για την τέχνη του 20ου και 21ου αιώνα. «Αυτός ο Μαγκρίτ της Ερτεγκάν είναι ένα μοναδικό έργο του σουρεαλισμού, καθώς είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος της σειράς, με την πιο επιδέξια απόδοση αλλά και ομορφιά. Όπως και το μάτι της Μίκα είναι τέλειος».

    Να σημειωθεί εξάλλου, ότι κατά τη διάρκεια της ζωής της η Ερτεγκάν υποστήριξε φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπως το Πρόγραμμα Υποτροφιών Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η Jazz στο Lincoln Center και το World Monuments Fund. Έτσι  ένα «σημαντικό μέρος» των εσόδων θα διατεθεί σε φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών.

    Πέρα απ΄ αυτά ο οίκος Christie’s ανέφερε τον Ιούλιο, ότι τα συνολικά έσοδά του από ζωντανές και ηλεκτρονικές πωλήσεις δημοπρασιών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 έφθασαν τα 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, σημειώνοντας  πτώση 22% από την περσινή χρονιά  και περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια λιγότερο από τους πρώτους έξι μήνες του 2023. Την περασμένη εβδομάδα πάντως, ο οίκος αποκάλυψε, ότι εξαγοράζει την Gooding & Company, συλλεκτική δημοπρασία αυτοκινήτων, 17 χρόνια μετά την έξοδό του  από την αγορά αυτοκινήτων.

    Διαβάστε επίσης

    Μιλώντας για τις γυναίκες των Κυκλάδων – Έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης



    ΣΧΟΛΙΑ