ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κι όμως! Ανώνυμος πλειοδότης μόλις κατέβαλε 1,9 εκατομμύριο ευρώ σε δημοπρασία για να αποκτήσει ένα καπέλο.
Όχι οποιοδήποτε καπέλο βέβαια, αλλά με ονοματεπώνυμο: Ναπολέων Βοναπάρτης ο κάτοχός του ή Μέγας Ναπολέων όπως έχει καταγραφεί στην Ιστορία, γεγονός όπως φαίνεται, που εκτίναξε την αξία του καπέλου στα ύψη. Πόσο μάλλον που η εκτίμηση του αντικειμένου μεταξύ 500.000 και 800.000 (η ανώτερη) θεωρούνταν ήδη πολύ υψηλή.
Η δημοπρασία έγινε στο Φοντενεμπλό από τον γαλλικό οίκο Osenat, που ειδικεύεται σε αντικείμενα που σχετίζονται με τον Ναπολέοντα. Όσο για το καπέλο είναι ένα από τα ελάχιστα, που έχουν απομείνει σε ιδιώτες και βρισκόταν στη συλλογή απογόνων ενός επιμελητή, που είχε εργαστεί στο παλάτι του γάλλου αυτοκράτορα.
Δεδομένου μάλιστα ότι είναι ένα από τα μόλις 20, που έχουν διασωθεί ως σήμερα –τα περισσότερα σε μουσεία- συνιστά ένα σπάνιο κομμάτι της στρατιωτικής ιστορίας. Εξάλλου ήταν καθοριστικό στοιχείο της εμφάνισης του Ναπολέοντα ειδικά στο πεδίο της μάχης.
Για να ξεχωρίζει από τους αξιωματικούς του στη μάχη, ο Ναπολέων φορούσε το στρατιωτικό του καπέλο στο πλάι σε στιλ «en bataille», δηλαδή με τα άκρα του καπέλου παράλληλα με τους ώμους και όχι, όπως όλοι οι υπόλοιποι, «en colonne» (κάθετα με το σώμα).
Κάτι που μπορεί να έδειχνε την υπεροψία του, ταυτόχρονα όμως ήταν και χρήσιμο. «Αυτό το καπέλο ήταν ορατό από όλους. Όταν το έβλεπαν στη μάχη, ήξεραν χωρίς αμφιβολία ότι ο Ναπολέοντας ήταν παρών», όπως ανέφερε ο Πιέρ Οσενά του οίκου δημοπρασιών.
Ο κανονισμός της γκαρνταρόμπας
Φτιαγμένο, όπως όλα τα καπέλα του από μαύρη τσόχα, το υλικό της οποίας προερχόταν από γούνα κάστορα, το συγκεκριμένο έχει προστιθέμενη αξία, λόγω της τρίχρωμης -λευκό, μπλε, κόκκινο- κορδέλας του, που πιστεύεται ότι προστέθηκε από τον ίδιο τον Ναπολέοντα κατά τη διάρκεια των εκστρατειών του. Στα 15 χρόνια της βασιλείας του εξάλλου, τως, ο Μέγας Ναπολέων χρησιμοποίησε περί τα 120 καπέλα.
Ο προσωπικός πιλοποιός του όμως στο Παρίσι, ονόματι Πουπάρ είχε κατασκευάσει για εκείνον περισσότερα. Κι αυτό, γιατί σύµφωνα µε τον «Κανονισµό της Γκαρνταρόµπας του αυτοκράτορα», που ίσχυε στις 19 Αυγούστου 1781, ο Ναπολέων έπρεπε να διαθέτει πάντα, ένα πλήρες σετ δώδεκα καπέλων.
Στη δημοπρασία πάντως πουλήθηκαν και άλλα αναμνηστικά από τον Ναπολέοντα, όπως ένα νυχτικό πουκάμισο, που φορούσε ο αυτοκράτορας κατά την τελευταία του εξορία στο νησί της Αγίας Ελένης. Όλα ως μέρος της συλλογής του υ επιχειρηματία Ζαν Λουί Νοϊζιέ, ενός από τους πολλούς συλλέκτες που γοητεύτηκαν από τον γάλλο ηγεμόνα, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία μετά τη Γαλλική Επανάσταση το 1989. Το αποτέλεσμα για αυτό το καπέλο εξάλλου, μόλις ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ, που σημειώθηκε το 2018 για ένα ακόμη, που πιστεύεται ότι έπεσε από τον αυτοκράτορα κατά τη μάχη του Βατερλώ.
Διαβάστε επίσης:
Το κραταιό Βυζάντιο στη Νέα Υόρκη – Έκθεση με σπουδαία κειμήλια της Ιεράς Μονής Σινά
Τα χρυσά μυστικά ενός θησαυροφυλακίου στο φως
Μέγας Αλέξανδρος: Βρέθηκε ναός που δείχνει ότι τον λάτρευαν «ως θεϊκή φιγούρα»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Tράπεζα Πειραιώς: Τα κέρδη στις αγορές φέρνει άνοδο στις τιμές των αγροτικών προϊόντων
- Κρεμλίνο μετά τις συνομιλίες Πούτιν-Φίτσο: Οι πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι ένα περίπλοκο θέμα
- Επιθεώρηση Εργασίας: Πρόστιμα καθ΄οδόν, ύψους 635.950 ευρώ στις οδικές μεταφορές
- Εξώδικο του Μανούσου Μανουσάκη και του ΑΔΜΗΕ στο mononews.gr