Ψηφιδωτό του 2ου-3ου μ.Χ. αιώνα με την παράσταση ανδρικής μορφής και την επιγραφή «ΩΡΟΦΟΡΟC» αποκαλύφθηκε κατά την ανασκαφή που έγινε εντός του κελύφους του Σταθμού Βενιζέλου στο μετρό της Θεσσαλονίκης.

Το ψηφιδωτό βρισκόταν στο δάπεδο συγκροτήματος λουτρού της Ρωμαϊκής εποχής. Δεν είναι το μόνο εύρημα ωστόσο αυτής της αρχαιολογικής ανασκαφής, που καλύπτει ένα χρονικό ορίζοντα από τον 2ο αιώνα π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ.

1

Γιατί η έως τώρα ανασκαφή απέδωσε πλήθος ευρημάτων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν αντικείμενα που σχετίζονται με τη θρησκεία, όπως ένα αναθηματικό ανάγλυφο με παράσταση της θεάς Αθηνάς ή κορμός γυμνής παιδικής μορφής Έρωτα αλλά και τμήμα μαρμάρινου αγαλματιδίου γυμνής γυναικείας μορφής Αφροδίτης. Ευρήματα δηλαδή, που παραπέμπουν σε χώρους δημόσιας χρήσης, αγοράς, αλλά και λατρείας.

Όλα αυτά προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για την οργάνωση της Θεσσαλονίκης κατά τους ρωμαϊκούς, αλλά και τους ελληνιστικούς χρόνους  ως  την ίδρυση της πόλης, το 315/316 π.Χ. από τον Κάσσανδρο. Το τελευταίο μάλιστα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς αποδεικνύει την θέση και την έκταση της Θεσσαλονίκης, όταν ιδρύθηκε η πόλη.

Αναθηματικό ανάγλυφο με παράσταση Αθηνάς, των Ελληνιστικών χρόνων
Αναθηματικό ανάγλυφο με παράσταση Αθηνάς, των Ελληνιστικών χρόνων

Τα οικοδομικά κατάλοιπα που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα αφορούν σε δίκτυα υποδομών και καταστρώματα του προγενέστερου οδικού άξονα (decumanus) και του κάθετου (cardo) στο ύψος της σημερινής οδού Βενιζέλου. Σώζονται όμως αποσπασματικά. Δίπλα στο συγκρότημα του λουτρού εξάλλου εντοπίσθηκαν  χώροι, που χρησιμοποιήθηκαν  από τον 1ο αι. π.Χ. μέχρι  και τον 2ο αι. μ.Χ.,  και παραπέμπουν σε εργαστηριακή και εμπορική χρήση πριν από τη διαμόρφωση στοάς ρωμαϊκής οδού του 2ου αι. μ.Χ.

Την απόσπαση όλων αυτών των ευρημάτων, τα οποία συγκροτούν ενιαίο σύνολο αποφάσισε χθες το βράδυ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που ενέκρινε επίσης την μεταφορά τους και την έκθεσή τους σε άλλο χώρο, βάσει μελέτης προστασίας και ανάδειξής τους.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Λαζόγκας: Μύθοι και αρχαιότητα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ωδή στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας – Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη