ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η γραφομηχανή της Άγκαθα Κρίστι, το ντικταφόν που είχε στο γραφείο της, το δακτυλογραφημένο κείμενο με το τελευταίο μυθιστόρημα του Ηρακλή Πουαρό – την «Αυλαία»-, το τετράδιο με τις σημειώσεις για την πλοκή του. Ή αλλιώς τα «εργαλεία» ενός εγκλήματος.
Από αυτά, που μόνον η διάσημη βρετανίδα συγγραφέας ήξερε να γράφει και τώρα πλαισιώνουν την έκθεση της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ «Murder by the Book».
Τίτλος–λογοπαίγνιο ως οδηγός μίας διοργάνωσης, που μιλάει με φρεσκάδα και ευρηματικότητα για την ιστορία της αστυνομικής λογοτεχνίας και για τα στοιχεία, που την κάνουν δημοφιλή σε ευρύτατο διεθνώς κοινό.
«Αυτή η έκθεση είναι μια εξαιρετική επιλογή από τα μυθιστορήματα, που επηρέασαν το είδος και έκαναν γνωστά τα ονόματα του Σέρλοκ Χολμς, της Μις Μαρπλ, της Τζέιν Τένισον και του Επιθεωρητή Μορς», όπως σημειώνει η Νίκολα Άπσον επιμελήτρια της έκθεσης και βραβευμένη συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων η ίδια.
«Εξετάζουμε τις λαμπρές ιδέες, τα ατμοσφαιρικά σκηνικά, τους ζωντανούς χαρακτήρες, τα σκοτεινά και επικίνδυνα θέματα και αυτές τις τέλειες, ασύλληπτες καταλήξεις. Σε κάθε ενότητα, τα κλασικά έργα της χρυσής εποχής βρίσκονται δίπλα σε βιβλία σύγχρονων συγγραφέων, αποκαλύπτοντας, τι κοινό έχουν αυτές οι ιστορίες και πόσο έχει εξελιχθεί το είδος», προσθέτει.
Πρώτες εκδόσεις
Εκτός από τα μυθιστορήματα της Άγκαθα Κρίστι έτσι, περιλαμβάνονται μερικά από τα διασημότερα του είδους και άλλων συγγραφέων, καθώς μάλιστα κάποια από αυτά είχαν φέρει μια επανάσταση όταν κυκλοφόρησαν. Με την ίδια την συγγραφέα -επιμελήτρια και πάλι, να αναλύει, γιατί το «έγκλημα» παραμένει μακράν το πιο διαβασμένο, αγορασμένο και δανεισμένο είδος μυθοπλασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Αν αγαπάτε τα αστυνομικά podcast ή τα προγράμματα, θα λατρέψετε αυτή την έκθεση», λέει. «Υπάρχουν βιβλία που πρωτοστάτησαν στο είδος και θα γνωρίσετε τους ντετέκτιβ που όλοι έχουμε αγαπήσει μέσα από τα θαυμάσια μυθιστορήματά τους και τις τηλεοπτικές διασκευές. Ενώ θα δείτε επίσης, πότε χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά μέσα, όπως η εγκληματολογία στην αστυνομική λογοτεχνία, η οποία ίσως ξεκίνησε πολύ νωρίτερα από ό,τι φαντάζεστε».
Οι πρώτες εκδόσεις στην έκθεση κυμαίνονται έτσι, από τα πρώτα βρετανικά αστυνομικά μυθιστορήματα των Κόναν Ντόιλ, Τσαρλς Φέλιξ και Γουίλκι Κόλινς (συγγραφέα της «Φεγγαρόπετρας», του πρώτου αστυνομικού μυθιστορήματος, όπως θεωρείται) έως μερικούς από τους πιο αναγνωρίσιμους συγγραφείς του 20ού και του 21ου αιώνα.
Η βασίλισσα Άγκαθα
Η έκθεση αναδεικνύει συγκεκριμένα, την κληρονομιά και την επιρροή ορισμένων από τους ξεχασμένους κλασικούς του είδους, εξετάζοντας παράλληλα μερικές από τις πρώτες φωνές, που επηρέασαν όχι μόνο την αστυνομική λογοτεχνία αλλά κάποτε και το έθνος ολόκληρο. Όπως για παράδειγμα το μυθιστόρημα του Έρνεστ Ρέιμοντ «Εμείς οι κατηγορούμενοι», του 1935, που το τέλος του ήταν τόσο καταστροφικό, έτσι ώστε να θεωρείται, ότι συνέβαλε στην κατάργηση της θανατικής ποινής στη Βρετανία.
Άλλα έργα εξάλλου, όπως η «Ετυμηγορία των Δώδεκα» (1940) του Ρέιμοντ Πόστγκεϊτ είχαν εκθέσει ανελέητα τις εγγενείς προκαταλήψεις του βρετανικού συστήματος δικαιοσύνης, συμπεριλαμβάνοντας στο σώμα των ενόρκων –του μυθιστορήματος πάντα- έναν δολοφόνο και φανατικό θρησκευόμενο.
Όσο για την αδιαφιλονίκητη βασίλισσα των αστυνομικών μυθιστορημάτων, την Άγκαθα Κρίστι φυσικά, εκτός από τη γραφομηχανή Remington του 1937, ένα από τα κορυφαία εκθέματα είναι η «Αυλαία» του Ηρακλή Πουαρό, που αρχικά επρόκειτο να εκδοθεί μετά θάνατον της συγγραφέως αλλά τελικά δημοσιεύθηκε ένα χρόνο πριν. Το καλά φυλαγμένο μυστικό για τον αγαπημένο της ντεντέκτιβ ήταν τόσο σημαντικό μάλιστα ώστε να φιλοξενηθεί στην πρώτη σελίδα των New York Times.
Τα αντικείμενα της Άγκαθα Κρίστι, που δανείστηκαν από το Christie Archive Trust, περιλαμβάνουν επίσης τα προσχέδια σημειωματάριά της και για το «Μάρτυρας Εισαγγελίας».
Συνολικά στο «Murder by the Book» εκτίθενται περί τα 100 από τα πιο διάσημα, επιδραστικά και best-seller αστυνομικά μυθιστορήματα στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και άλλα συνακόλουθα έργα, που έχουν εξαντληθεί εδώ και καιρό. Η συντριπτική πλειονότητά τους προέρχεται από τη μοναδική, παγκόσμιας κλάσης συλλογή πρώτων εκδόσεων Tower της Βιβλιοθήκης.
Διαβάστε επίσης:
Αρχαία ελληνικά αγγεία αποσύρθηκαν από δημοπρασία στη Νέα Υόρκη ως κλεμμένα
Οι Ολυμπιακοί έρχονται αλλά ο Πύργος του Άιφελ καταρρέει και οι αρμόδιοι τσακώνονται
Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή: Η τέχνη της αργής επίσκεψης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε ρυθμούς καρναβαλιού η Πάτρα – Απόψε η τελετή έναρξης
- Ένας 35χρονος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ από τον Πύργο με τραύμα στον τράχηλο από επίθεση
- Παύλος Μαρινάκης: Η Ελλάδα υποδέχεται τη δεύτερη θητεία Τραμπ με την εντελώς αντίθετη εικόνα σε σχέση με αυτή που είχε την πρώτη θητεία
- Σύνοδος ΕΛΚ: «Σημαντικό η Γερμανία να τεθεί στο στρατόπεδο του ΕΛΚ», τόνισαν συνεργάτες του Μητσοτάκη