Το 2019, η είδηση ότι εξαφανίστηκε η χρυσή τουαλέτα του Ιταλού καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν είχε κάνει τον γύρο του κόσμου. Τέσσερα χρόνια μετά, οι βρετανικές εισαγγελικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε τέσσερις άνδρες…

Το γλυπτό, ονόματι America και εκτιμώμενης αξίας περί τα 6 εκατ. δολάρια, ξηλώθηκε από ένα μπάνιο με ξύλινη επένδυση στο Blenheim Palace, το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ουίνστον Τσόρτσιλ. Μάλιστα, η σπείρα των επτά, όπως υποψιάζονταν αρχικά, κλεφτών προκάλεσε σοβαρά υδραυλικά προβλήματα στο σπίτι. Είχε συλληφθεί τότε ένας άνδρας, χωρίς να απαγγελθούν όμως κατηγορίες σε κανέναν.

Τη Δευτέρα που πέρασε, η Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος ανακοίνωσε ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε τέσσερις άνδρες για διάρρηξη, μεταφορά περιουσίας προερχόμενης από εγκληματική δραστηριότητα και συνωμοσία για μεταφορά περιουσίας προερχόμενης από εγκληματική δραστηριότητα.

Παρ’ όλα αυτά, οι Αρχές αμφιβάλλουν ότι το ίδιο το γλυπτό θα επιστραφεί ποτέ. Όπως είχε δηλώσει το 2021 στο BBC αξιωματούχος της Αστυνομίας «η ανάκτηση της τουαλέτας θα ήταν μια πρόκληση… Εάν έχετε μια τόσο μεγάλη ποσότητα χρυσού, νομίζω ότι φαίνεται πιθανό πως κάποιος έχει καταφέρει ήδη να τη δώσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Θα ήταν υπέροχο αν μπορούσαμε να την ξαναβρούμε και να την επιστρέψουμε, αλλά, προσωπικά, δεν πιστεύω ότι εξακολουθεί [ο χρυσός] να είναι στην ίδια μορφή που ήταν».

Ο χώρος της τουαλέτας μετά την κλοπή

Τουαλέτα με πολλαπλά νοήματα

Στο έργο «America» ο γνωστός προβοκάτορας της σύγχρονης τέχνης Μαουρίτσιο Κατελάν θέλησε να περιλάβει πολλαπλά νοήματα: Να δώσει στο λαό ένα αντικείμενο υπερβολικής και χυδαίας χλιδής, που θα μπορούσαν να αποκτήσουν ελάχιστοι στον πλανήτη και μάλιστα να το χρησιμοποιήσουν. Να θίξει τον τρόπο με τον οποίο κινείται το παγκόσμιο χρηματιστήριο της τέχνης. Χωρίς να ξεχνά και το περιβόητο «αμερικανικό όνειρο», στο οποίο θεωρητικά έχουν δικαίωμα όλοι και το οποίο παραλληλίζει με τις ανθρώπινες φυσικές ανάγκες!

Η χρυσή τουαλέτα «εκτέθηκε» για πρώτη φορά στο μουσείο Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης τον Μάιο του 2016. Στην ουσία εγκαταστάθηκε στις τουαλέτες για το κοινό και συνδέθηκε με το σύστημα αποχέτευσης του μουσείου, αντικαθιστώντας μία από τις κοινές πορσελάνινες, καθώς αποτελεί ακριβές αντίγραφό τους. Για το Γκούγκενχαϊμ άλλωστε το γλυπτό «America» του Μαουρίτσιο Κατελάν ήταν μια σύγχρονη αναφορά στο περίφημο ουρητήριο του γάλλου σουρεαλιστή Μαρσέλ Ντυσάν με τίτλο Fountain (1917), το οποίο παρουσιάστηκε τότε σαν γλυπτό και άλλαξε για πάντα την αμερικανική τέχνη του 20ού αιώνα. Στο μουσείο δε η χρήση της τουαλέτας ήταν ελεύθερη για όλους, έτσι για όσο διάστημα διήρκεσε η έκθεση υπολογίζεται ότι χρησιμοποιήθηκε από 100.000 και πλέον ανθρώπους. Τον Σεπτέμβριο του 2019, μεταφέρθηκε στο Blenheim Palace, το οποίο επρόκειτο να φιλοξενήσει έκθεση με έργα του Κατελάν.

Το Μπλένχαϊμ Πάλας όπου γεννήθηκε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ
Το Μπλένχαϊμ Πάλας όπου γεννήθηκε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ

 

Σύμφωνα με τους Times, όταν ο Μαουρίτσιο Κατελάν άκουσε για τη ληστεία, αναρωτήθηκε: «Ποιος είναι τόσο ανόητος ώστε να κλέψει μια τουαλέτα;». Ξεχνώντας ότι είχε φτιάξει ο ίδιος μία από ατόφιο χρυσό…

Διαβάστε επίσης

Πού βρίσκεται η χρυσή τουαλέτα αξίας εκατομμυρίων του Μαουρίτσιο Κατελάν;

Μαουρίτσιο Κατελάν: Αυτός και ο εαυτός του