Βιβλία και περιοδικά, όπως το αρχείο του περίφημου περιοδικού «Διαγώνιος» της Θεσσαλονίκης, αδημοσίευτα έργα, ημερολόγια, αλληλογραφία, συνεντεύξεις, έργα τέχνης.

Ένα πολύ ενδιαφέρον αρχείο – συλλογή του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου, που είχε δωρίσει ο ίδιος μαζί με τον συγγραφέα και συλλέκτη Ιωάννη Μέγα στη Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου παρουσιάστηκε χθες από τις πανεπιστημιακές αρχές, που έχουν αναλάβει την ανάδειξή του.

Το αρχείο παραλαμβάνεται σιγά σιγά από το 2916 που είχε δωριθεί ενώ μόλις τον περασμένο Μάιο έφθασαν στην Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Αριστοτελείου, ακόμη 1.016 τεκμήρια, που περιλαμβάνουν έργα τέχνης, φωτογραφίες, χαρακτικά, γκραβούρες και αφίσες. 

Το υλικό, αυτή τη στιγμή, καταγράφεται και ψηφιοποιείται για να είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό, εξάλλου στο σύνολό του περιλαμβάνει περί τα 90 χιλιάδες τεκμήρια. Ανάμεσά τους εξάλλου βρίσκονται ακόμη,137 προσωπικά ημερολόγια του Ντίνου Χριστιανόπουλου, που καλύπτουν την περίοδο1953-2006, ολόκληρη σειρά από αδημοσίευτα ποιήματα και λογοτεχνικά κείμενα, χειρόγραφα έργων, το αρχείο του περιοδικού «Διαγώνιος»,  αρχείο με τις συνεντεύξεις που έδωσε ο ίδιος ο λογοτέχνης σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις και ένα πολύ σημαντικό αρχείο συναυλιών και ηχογραφήσεων του, κυρίως σε σχέση με τον Τσιτσάνη.

Ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος

Όπως δήλωσε μάλιστα ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βιβλιοθήκης, καθηγητής Ιωάννης Τζιφόπουλος «Ο Χριστιανόπουλος υπήρξε καταλύτης στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης, προσφέροντας ευκαιρίες σε νέους καλλιτέχνες της πόλης. Γι΄αυτό και η Βιβλιοθήκη και το Πανεπιστήμιο, λόγω και του κατεξοχήν (εκ)παιδευτικού τους ρόλου, οφείλουν να γίνουν συνεχιστές αυτής της προσπάθειας». ΄Οσον αφορά τα αδημοσίευτα έργα του Χριστιανόπουλου ο κ. Μέγας προτείνει την έκδοσή τους από το Πανεπιστήμιο, αφού πρώτα τα μελετήσει ομάδα ερευνητών, φιλολόγων.

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος είχε φοιτήσει στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πήρε πτυχίο από τον Τομέα Κλασικών Σπουδών. Το 2011 αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. 

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1931από γονείς που ήταν πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη και μετά τις πανεπιστημιακές σπουδές του εργάσθηκε ως βιβλιοθηκάριος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και στη συνέχεια ως επιμελητής εκδόσεων. Σημαντική στιγμή για την πορεία του στα ελληνικά γράμματα, ήταν η ίδρυση, το 1958, της «Διαγωνίου» _περιοδικό και εκδοτικός οίκος_ που ως το 1983, με μικρές παύσεις, λειτούργησε ως εστία πνεύματος για το λογοτεχνικό δυναμικό της συμπρωτεύουσας. 

Ζωγραφικό πορτρέτο του ποιητή

Η πρώτη δική του εμφάνιση στα γράμματα είχε γίνει ήδη από το 1950 με την ποιητική συλλογή «Εποχή των ισχνών αγελάδων», την οποία ακολούθησαν ως το 2011 άλλες είκοσι, παράλληλα με μελέτες, δοκίμια, πεζά, μεταφράσεις. 

Συχνά το έργο του ασχολείται με την ομοφυλοφιλία και το ερωτικό πάθος, κάτι που επικρίθηκε από το κατεστημένο με αποτέλεσμα μία κοινωνική στοχοποίησή του ενώ και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας κινδύνεψε να συλληφθεί λόγω της άρνησής το να παραλάβει ένα βραβείο. Αλλά και το κρατικό Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων αρνήθηκε να δεχθεί το 2011,επιχειρηματολογώντας εναντίον της ανθρώπινης επιθυμίας να διακρίνεται μεταξύ των άλλων. «Είμαι εναντίον της κάθε τιμητικής διάκρισης απ’ όπου και αν προέρχεται», είχε δηλώσει τότε χαρακτηριστικά.

 Τα τελευταία χρόνια ζει απομονωμένος στον δικό του κόσμο.

Πίνακες από τη συλλογή Χριστιανόπουλου στη Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου