ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Δικαιώματα περίπου 10.000.000 ευρώ μικτά θα λάβουν με τη Διανομή Β’ Εξαμήνου 2023 τα μέλη της AUTODIA, συνθέτες, στιχουργοί και μουσικοί εκδότες, καθώς και οι συμβεβλημένοι οργανισμοί του εξωτερικού.
Από την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, οι δημιουργοί και οι λοιποί δικαιούχοι δικαιωμάτων θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τις ατομικές εκκαθαρίσεις τους σχετικά με τις χρήσεις των έργων τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όσον αφορά τη Διανομή Β’ Εξαμήνου 2023 που αφορά σε καθαρά δικαιώματα 8.000.000 ευρώ περίπου.
Πάνω από 27 εκατομμύρια ευρώ διανεμήθηκαν τη διετία 2022-2023
Το 2023 υπήρξε μία ακόμη επιτυχημένη χρονιά για τον κορυφαίο ελληνικό Οργανισμό μουσικών πνευματικών δικαιωμάτων σε οικονομικό, επιχειρησιακό και τεχνικό επίπεδο.
Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται σε ετήσια βάση στα διανεμηθέντα δικαιώματα τα τελευταία χρόνια (2018-2023). Ειδικότερα:
- Το 2023, το συνολικό ποσό δικαιωμάτων που έλαβαν τα μέλη και οι αδερφές εταιρείες παρουσίασε αύξηση +56% συγκριτικά με πέρσι, καθώς ανήλθε σε 18.845.698 ευρώ έναντι 10.810.253 ευρώ το 2022 (μικτά).
- Αν συνυπολογίσουμε τη σταθερή κατ’ έτος μείωση της προμήθειας για τα διαχειριστικά έξοδα του Οργανισμού, χάρη στην αποτελεσματική και αποδοτική διοίκησή του, τότε προκύπτει ότι τα καθαρά διανεμηθέντα δικαιώματα καταγράφουν το 2023 ακόμα μεγαλύτερη αύξηση +65% και διαμορφώνονται στα 13.579.540, έναντι 8.216.523 ευρώ το 2022.
- Υπολογίζεται ότι μόνο την τελευταία διετία 2022-2023 διανεμήθηκαν συνολικά 27.662.832 ευρώ μικτά και αντίστοιχα 21.792.770 ευρώ καθαρά δικαιώματα.
Διανομή Β’ εξαμήνου 2023: Σημαντική αύξηση σε πηγές εσόδων
Η Διανομή Β’ εξαμήνου 2023 της AUTODIA περιλαμβάνει όλες τις πηγές εσόδων: Δημόσια Εκτέλεση, Ζωντανές Συναυλίες, Τηλεόραση, Ραδιόφωνο, Κινηματογράφοι, Online (Netflix, Mint Digital Services, THE MLC και web radios), Μηχανική Αναπαραγωγή, Εύλογη Αμοιβή, Άδειες για Οπτικοακουστικές Παραγωγές και Δικαιώματα Εξωτερικού. Η AUTODIA εισπράττει και διανέμει δικαιώματα από ομολόγους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ασία, καθώς έχει υπογράψει πάνω από 80 συμβόλαια εκπροσώπησης με αδερφές εταιρείες σε όλο τον κόσμο.
- Εντυπωσιακή αύξηση +163,2% καταγράφουν φέτος τα δικαιώματα από τις επιγραμμικές χρήσεις (online), σε σχέση με το 2022 -χάρη στη συνεργασία της AUTODIA με τη Mint Digital Services, με την οποία οι Έλληνες δημιουργοί λαμβάνουν δικαιώματα για τις χρήσεις των έργων τους σε 50+ κορυφαίους DSPs (YouTube, Spotify, iTunes, Apple Music, Deezer, TikTok κλπ.) από την Ελλάδα και από 250 χώρες του κόσμου-, αλλά και με την The MLC που αφορά στα μηχανικά από τις online χρήσεις του ελληνικού μουσικού ρεπερτορίου στις ΗΠΑ.
- Αν συνυπολογίσουμε και τα δικαιώματα από το Netflix, τότε τα διανεμηθέντα δικαιώματα για το διάστημα 2022-2023, συνολικά για τις επιγραμμικές χρήσεις, ανέρχονται σε 3.535.741 ευρώ.
- Σημαντική άνοδο παρουσίασαν φέτος και άλλες πηγές εσόδων στα καθαρά δικαιώματα, όπως οι Άδειες για Οπτικοακουστικές Παραγωγές (+752,2%), οι Ζωντανές Συναυλίες (+72%), η Εύλογη Αμοιβή (+36,9%), η Δημόσια Εκτέλεση (28,6%), η Τηλεόραση (+21%) και το Ραδιόφωνο (+18,5%).
Στην αιχμή των εξελίξεων για την προάσπιση των συμφερόντων των δημιουργών
Για άλλη μια φορά, η εδραιωμένη εμπιστοσύνη των Ελλήνων χρηστών, η αθρόα, σταθερή προσέλευση των Ελλήνων δημιουργών και η αποτελεσματική και αξιόπιστη διαχείριση σημαντικών ξένων ρεπερτορίων και μουσικών καταλόγων οργανισμών και εκδοτών, οδήγησαν και φέτος σε αυτό το ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα για την AUTODIA.
Ο Οργανισμός φροντίζει να βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων, σε επίπεδο υποδομής και τεχνογνωσίας, και να προσαρμόζεται συνεχώς στις ταχύτατες εξελίξεις της νέας τεχνολογίας. Έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις για την αναβάθμιση των συστημάτων Τεκμηρίωσης και Διανομής, συνάπτοντας συνεργασίες με εξειδικευμένους συνεργάτες, εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ σύντομα λανσάρει την καινοτόμο πλατφόρμα my.autodia.gr για την ηλεκτρονική έκδοση άδειας δημόσιας εκτέλεσης σε όλη την Ελλάδα.
Επιπλέον, όλο αυτό το διάστημα, παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον, τόσο τις διαπραγματεύσεις για την οριστική διαμόρφωση του νέου ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, όσο και τις διεκδικήσεις οργανισμών και συλλογικών φορέων, σχετικά με τα δικαιώματα και τις αμοιβές των δημιουργών στις ψηφιακές πλατφόρμες streaming μουσικής και στις παραγωγές streaming οπτικοακουστικού περιεχομένου στην Ευρώπη (συμβόλαια «buy-out»).
Με τις μεγάλες ευκαιρίες και προκλήσεις που αναδύονται σήμερα στη μουσική βιομηχανία, η AUTODIA, σε συντονισμό και σε ευθυγράμμιση με τους συμβεβλημένους Οργανισμούς και τις ευρωπαϊκές και διεθνείς ενώσεις CISAC, BIEM και GESAC, παρακολουθεί και συμμετέχει στα διεθνή φόρα και ενημερώνεται ανελλιπώς, με σκοπό πάντα την προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων συνθετών, στιχουργών και εκδοτών μουσικής.
Διαβάστε επίσης:
Υπουργείο Πολιτισμού: Δικαιώνονται οι επίμονες προσπάθειες της Αυτοδιαχείρισης για την ενίσχυση του ελληνικού τραγουδιού
ΚΕΕΕ- Αυτοδιαχείριση: Υπογράφουν συμφωνία στις 6 Φεβρουαρίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν